Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Martinské variace z husy a kachny v Šelepce

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - V restauraci nabízený posvícenský koláč je jako vystřižený z kreseb Josefa Lady. Kulatý, plněný mákem a ozdobený čtyřmi mandličkami

14.11.2010
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Šelepka.Foto:

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Nízký, dlouhý dům na kraji parku s dětským hřištěm si podle fasády hosté s dobrou restaurací nespojí. Šelepku v sadech Národního odboje v brněnském Králově Poli by ale obcházet neměli. Za zelenou otlučenou fasádou s povadlými muškáty, které už prošly ranními mrazíky, je restaurace, která v jídle překoná i luxusní podniky. Vnitřek je nový, laděný v teplých béžových a hnědých odstínech.

V Šelepce prošlo testem Brněnského deníku Rovnost svatomartinské menu. Na rozdíl od jiných restaurací se tam nesoustředí jen na husu s knedlíky a zelím. „Připravili kompletní menu. Předkrm, polévku, čtyři druhy hlavního chodu i desert,“ upozorňuje kuchař z Taverny John Silver Jiří Dlapka. Objednává to nejzajímavější. Kromě předkrmu a polévky i husí roládu a kachní játra. A posvícenský koláč.

Nabídka ve stálém jídelním lístku má nádech zážitkové gastronomie. Mezi polévkami najdeme třeba celerový krém s konfitovanými kachními žaludky. „Vybírá se těžko. V restauracích často vedle sebe nemají kance, jehněčí, jelení nebo bažanta,“ obdivuje nabídku českých specialit Dlapka. Za majstrštyk vydává kuchyně v Šelepce marinovaná pečená žebírka. Podle Dlapky má jídelní lístek hlavu a patu. „Je ojedinělý. Třeba jako bezmasá jídla nabízejí všude sýry. Tady pečené brambory se smetanovým špenátem nebo pohankové rizoto,“ vypichuje zajímavosti lístku Dlapka.

Číšník, který ví, co jídla obsahují a dokáže dobře poradit i s výběrem vína, přináší polévku a předkrm během několika minut. Fantastickou chuť má paštika z kachních jater. Je jen jemně dokořeněná, v ústech je cítit chuť jater, uvnitř je kousek zauzeného kachního masa. „Místo klasických brusinek bych volil třeba borůvky. Ale to je na vkusu kuchaře,“ říká Dlapka. Chválí polévku z husího vývaru. „Trochu jsem ji dosolil, ale moderní a zdravé je solit málo,“ dodává kuchař.

#nahled|https://g.denik.cz/50/a7/selepka_infografika_brno_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/a7/selepka_infografika_brno.jpg|Vysvědčení brněnské restaurace Šelepka.#

Také hlavní chod je reprezentativní. Kachní játra s hruškou a kroketami jsou měkká, dobře dochucená, krokety lehce usmažené a uvnitř nadýchané. Husí roláda s kedlubnovým zelím a bramborový knedlík se špenátem se Dlapkovi zdá zbytečně překombinované. Ale chuťově opět vynikající. „Roláda naplněná játry a slaninou, kedlubnové zelí, to je dobrý nápad. Jenže jsem v zelí našel i hrozinky, do bramborového knedlíku bych proto už špenát nebalil,“ doporučuje kuchař.

Pokračuje však v duchu dobrého hodnocení. „Není to úplně klasické české posvícenské menu, ale to nevadí. Není na škodu ochutnat i variace z husy nebo kachny. Klasiku mají všude jinde,“ hodnotí jídlo ještě před ochutnávkou posvícenského koláče Dlapka.

Dvojka za teplotu

Číšník přináší na stůl koláč jako vystřižený z kreseb Josefa Lady. Kulatý, naplněný mákem a ozdobený čtyřmi mandličkami. Kouří se z něj. Kuchař jej dohřívá, aby byl měkčí. Pohled na něj však vzbuzuje obavy, zda host nebude zbytek dne trpět pálením žáhy. V konečném hodnocení dostala Šelepka za chuť jídla a teplotu známku dvě, právě kvůli teplému posvícenskému koláči. Chuť koláče i ostatního jídla byla v pořádku.

Šelepka je restaurace jako dělaná pro posezení s přáteli u dobrého jídla. „Vysoce vyniká nad standardem běžné restaurace, vaří tu výborně,“ dodává k hodnocení Dlapka.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
14.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Utkání 14. kola hokejové extraligy: HC Oceláři Třinec vs. HC Kometa Group.
AKTUALIZUJEME
19

Kometa prohrála v Třinci, hattrickem ji sestřelil Růžička

Ilustrační foto.
6

Lékaři ve středu na protest zavřou ordinace. Dusí je papírování

Pětiletého syna otec znásilnil, potvrdil soud. Muž trvá na tom, že je nevinný

Brno, Blanensko – Svého pětiletého syna podle obžaloby znásilnil. Muže z Blanenska v květnu Krajský soud v Brně odsoudil k pěti a půl roku vězení. „Využil neznalosti a nevědomosti svého syna. V posteli se vzájemně dotýkali na svých penisech. Poté ho donutil k tomu, aby jej uspokojil rukou,” uvedl předseda senátu Michal Zámečník. Muž svou vinu popírá a odvolal se k Vrchnímu soudu v Olomouci. Ten případ vrátil k přezkoumání zpátky do Brna.

Dvanáct volebních lídrů ve dvanácti rozhovorech: čtěte Deník Rovnost

Jižní Morava - Existuje celkem dvanáct politických uskupení, které mají reálnou šanci dosáhnout na tříprocentní volební výsledek. Tedy kdyby letošní parlamentní volby byly jen na jihu Moravy. Alespoň to tvrdí poslední předvolební průzkum preferencí, které exkluzivně pro Deník připravila firma SANEP.

VOLEBNÍ ONLINE: Ptejte se lídryně Starostů a nezávislých Jany Krutákové

Jižní Morava /VOLEBNÍ ONLINE ROZHOVOR/ - Jana Krutáková je lídryní jihomoravské kandidátky hnutí Starostů a nezávislých pro volby do poslanecké sněmovny. Ve středu od 13 do 14 hodin odpoví na dotazy čtenářů na www.brnenskydenik.cz.

Kometa zná termíny osmifinále Ligy mistrů. Se švýcarským Zugem začne doma

Brno - Nejprve doma a poté ven. Hokejisté brněnské Komety osmifinále Ligy mistrů začnou před vlastními fanoušky. Se švýcarským Zugem se poprvé střetnou na ledě DRFG Areny v úterý 31. října v sedm hodin večer, odvetu pak ve Švýcarsku pak Brňané sehrají 7. listopadu ve tři čtvrtě na osm večer.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení