VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mexické dobroty zbytečně kazil studený talíř

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Královopolská restaurace Hacienda Mexicana vaří výborně. Jídelní lístek ale nabízí i jídla "vzdálená" mexické kuchyni. Také obsluha má mezery.

3.12.2011
SDÍLEJ:

Královopolská restaurace Hacienda Mexicana.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Na první pohled působí restaurace Hacienda Mexicana v brněnském Králově Poli profesionálním dojmem. K dokonalosti jí ale stále několik věcí chybí. „Doporučuji, aby se personál naučil nahřívat talíře a odstranil z jídelního lístku pokrmy, které nemají s mexickou kuchyní nic společného,“ radí šéfkuchař restaurace Noem Arch Jan Rimpler. Podnik hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Restaurace je rozdělená na kuřáckou a nekuřáckou část. „Prostředí je příjemné, stylové. Není přeplácané výzdobou,“ oceňuje Rimpler.

Jídelní lístek je podle něj ale zbytečně velký. „Otevřený se skoro ani nevejde na stůl,“ poznamenává s úsměvem šéfkuchař.

Pozastavuje se také nad jeho obsahem. „Kategorie jsou nadepsané v angličtině. To nemusí vyhovovat každému návštěvníkovi. Stejně tak matou názvy jídel. Některé jsou anglicky, jiné španělsky. Ve španělštině klidně můžou být všechny, když je u nich stejně český i anglický popisek a navíc je doplňují fotografie,“ myslí si odborník.

Jako na fotografii?

Snímky v menu jsou podle něj příliš zavazující pro kuchaře. „Host očekává, že jídlo bude vypadat přesně jako na fotografii, což se kuchaři pokaždé nemusí podařit,“ říká.

Jak se ale nakonec ukazuje, není to zrovna případ Haciendy, kde všechna jídla opravdu vypadají jako předloha pro fotografie na lístku.

Poslední výhrada se týká nabídky. „Je mi záhadou, co dělají v lístku mexické restaurace jídla, jako třeba Italian Risotto nebo French Tartar Steak,“ přemítá Rimpler.

Po objednávce obsluha přináší polévku z lososa a mexické carpaccio, tedy pokrm tvořený plátky hovězího ochucenými omáčkou. „Můžu vám jídlo jemně dochutit?“ nabízí číšník a pohotově se nad talířem naklání s kořenkou.

Šéfkuchař je s polévkou spokojený. „Je dobrá, jen možná moc výrazná. Spíš než balzamikový ocet se do ní hodí smetana, která chuť zjemňuje,“ zmiňuje Rimpler.

Carpacciu ale nelze vytknout nic. Rukola a parmazán ho příjemně doplňují. Jako druhé jídlo si Rimpler objednává pečená kachní prsíčka, která jsou překvapivě zahrnutá do kategorie jídel z plodů moře. „Maso mohlo být méně udělané,“ míní Rimpler, když vidličkou odděluje plátky masa od sebe. „Než se dostanu k plátku, pravděpodobně už bude tuhý. Jídlo je také zbytečně moc slané,“ hodnotí gastronom.

Největší výhrady má proti nenahřátému talíři. „Studený talíř, to je hrozné. Než kachnu sním, úplně vychladne,“ stěžuje si.

Na teplém talíři nepřinesl číšník ani druhé jídlo: marinované řezy grilované hovězí svíčkové a cukety na pečeném bramboru. To mu ale na chuti neubírá. Maso je jemné a pod vidličkou se rozpadá. Brambor má sice spálenou slupku, chuťově ale připomíná hlízy vyhrabané z popela vychladlého ohniště. Takže mu Rimpler vše odpouští. Stejně jako obsluze, která k druhému jídlu zapomněla přinést příbor.

Dezertů nabízí Hacienda asi osm. Na tiramisu, které si Rimpler objednává, je kakaem vysypaný znak restaurace. K čokoládovému brownie číšník doporučuje pistáciovou zmrzlinu. Požadovaná jahodová se podle něj k dortu nehodí. „Je vidět, že se vyzná,“ uznává šéfkuchař.

Mexické tiramisu?

Tiramisu ale podle Rimplera není ze správných surovin. „Spodní část tohoto dezertu má být nasáklá kávou. Tohle chutná naopak ovocně. Nejspíš nějaká mexická verze,“ usmívá se, protože mu zákusek chutná i v neobvyklém provedení.

Dobrý dojem pokazí nedorozumění s placením. Číšník odnáší peníze za útratu s příslibem, že hned přinese nazpět. S několika desítkami korun se ale nevrací. „V krabičce s penězi nebyl účet. Nevěděl jsem tedy, kolik mám vrátit a pochopil to tak, že je vše vyrovnané,“ vysvětluje číšník.

Podle Rimplera ale oddělená účtenka podobný význam nemá. „Kolik jídlo stálo, může navíc zjistit na pokladně,“ upozorňuje Rimpler.

S návratem do Haciendy by přesto neváhal. „Maso je kvalitní. O čerstvost surovin se nebojím, ani přes zbytečný rozsah jídelního lístku. Jídla se tu točí. Kdyby ale restaurace z nabídky odstranila nemexické pokrmy, byl by výběr rozhodně přehlednější,“ říká šéfkuchař.

#nahled|https://g.denik.cz/50/7a/test_rest_mexicana_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/50/7a/test_rest_mexicana.jpg|Královopolská restaurace Hacienda Mexicana#

Autor: Anna Fajkusová

3.12.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zloději odřezávali katalyzátory parkujících aut

Desítky aut na západě Brna poničili zloději. Ukradli katalyzátory

Tradiční vánoční zvon přání zmizel z náměstí Svobody v Brně.
11

Z vánočních trhů někdo ukradl zvonek. Zloděje pořadatelé řeší už poněkolikáté

AKTUALIZOVÁNO

Po srážce osobního auta a kamionu zemřel muž. Na křižovatce u Sebranic

Sebranice – Tragicky skončila pondělní dopravní nehoda u Sebranic. Na křižovatce silnice od Boskovic a hlavního tahu I/43 z Brna na Svitavy se srazilo osobní auto s kamionem. Čtyřiatřicetiletý řidič osobního auta na místě zemřel. „Osobní auto značky Mercedes jelo ve směru od Boskovic a nedalo přednost kamionu, který jel ve směru od Brna,“ řekl ke smrtelné nehodě policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Sesutý břeh si odnesl dvě auta. V brněnské Líšni v noci zasahovali hasiči

Brno /FOTOGALERIE/ – Sesunutý břeh a dvě odplavená auta. Takový výsledek má na svědomí havárie vody v noci na pondělí v brněnské Velatické ulici. Při poruše si hledala cestu jinudy a zaplavila místní parkoviště.

Hendikepovaní si zacvičí na workoutovém hřišti. Chtěli by ho třeba v Lužánkách

Brno – Hendikepovaní společně se zdravými lidmi si budou moci v Brně od příštího roku zacvičit na workoutovém hřišti. Brněnští radní chtějí buď postavit nové nebo upravit některé ze stávajících hřišť tak, aby ho mohli využívat i zdravotně postižení. Informovali o tom minulý týden.

Nastal čas zkušených. Kouč národního týmu sází na Erata nebo Němce

Brno /INFOGRAFIKA/ – Čas zkoušení pominul, Česká republika potřebuje zkušenost. Přesně tím se v aktuální sezoně řídí trenér národního mužstva Josef Jandač. I proto si na posledním přípravném turnaji před olympijskými hrami v jihokorejském Pchjongčchangu zahrají zkušení hokejisté z brněnské Komety útočník Martin Erat a obránce Ondřej Němec.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT