VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mýchaný salát či bilinky? Jedině v Zagrebu

Brno - Brněnská restaurace Zagreb se prezentuje nejen kvalitním jídlem, ale i hrubými pravopisnými chybami na účtu či výherními automaty.

7.2.2009 8
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Zagreb.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Uspokojit chutě i hráčskou vášeň mohou hosté brněnské restaurace Zagreb. Kromě kvalitního jídla v ní totiž najdou třeba i výherní automaty. Návštěvu Zagrebu by si ale měli rozmyslet gurmáni nebo gambleři z řad vzdělaných češtinářů. Po jídle jim totiž servírka donese vytištěný účet s téměř neuvěřitelnými pravopisnými chybami. Brňané mladší osmnácti let navíc nemají kvůli hracím automatům do restaurace vůbec přístup.

Na oběd do čistého, ale spíše nočního podniku mnoho hostů nepřichází. Přehledný jídelní lístek ale šéfkuchaře restaurace Boulevard Iva Ševčíka mile překvapuje. „Vidím zajímavé studené i teplé předkrmy, speciality k pivu, saláty i jídla z hovězího, vepřového a kuřecího masa,“ chválí nabídku odborník.

Kuchař ze Zagrebu nabízí v jídelním lístku za šest set korun i nevšední zážitek v podobě čtyřchodového menu, kterým si host zaplní žaludek po celý večer i noc.

Na oběd je ale času mnohem méně, a tak si rychlá a příjemná číšnice zapisuje jinou objednávku. Ta začíná krevetami na bylinkovém másle s tousty. Předkrm je jednoduchý a chutný. „Krevety nejsou čerstvé, ale mražené. Jsou však dobře připravené a ochucené a nejsou vysušené,“ je spokojen Ševčík.

Barové vybavení restaurace se mu líbí, plus dává i dostatečnému prostoru v boxech, které jsou rozmístěny okolo kulečníkových stolů. „Představa, že vás u stolu při jídle někdo dloubá tágem pod žebra, je příšerná,“ říká Ševčík.

V kuchyni mezitím kuchař zvládá přípravu vepřové panenky i hovězí svíčkové přesně tak, jak si hosté maso objednali. Středně a více propečeně. Poté, co se pokrmy objevují na stole, šéfkuchař Ševčík tipuje, že se zagrebský kuchař učil vařit v Rakousku. „Vidím typické rakouské zdobení bylinkami,“ otáčí před sebou talíř s rozkrájenou vepřovou panenkou v koňaku.

S chutí masa je spokojen a upozorňuje i na náročnou přípravu druhého objednaného jídla. Kachní játra se totiž do kapsičky v hovězí svíčkové vkládají již opražená, a až pak musí kuchař vysoký kus masa propéct tak, aby nebylo syrové a zároveň v něm zůstalo co nejvíce šťávy.

„V takovém podniku bych nečekal dobré jídlo, ale tady je vynikající. Ovšem pro klidnou večeři ve dvou není toto místo tím pravým ořechovým,“ hodnotí restauraci Ševčík.

#nahled|https://g.denik.cz/50/04/0207_listek_test__restaurace_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/04/0207_listek_test__restaurace.jpg|Vysvědčení - Test restaurací Zagreb.#

Labužnická káva

Mezi dezerty si odborník všímá tvarohových noků na ornamentu z ovocných omáček a upozorňuje i na makové Parfait na ragú z lesních plodů. „Tyto speciality určitě stojí za ochutnání. Hostům bych je určitě doporučil,“ říká Ševčík a oceňuje i kvalitní espresso s cappuccinem, které voní na stole.

Zábavnou tečku na závěr obstarává účet. Ten, kdo v Zagrebu do počítače zadává názvy jídel, si s češtinou zřejmě příliš nerozumí. Jinak by se totiž jen těžko na vytištěném účtu objevily pravopisné lahůdky jako „mýchaný salát“ nebo „bilinkové máslo“.

Autor: Gabriela Peringerová

7.2.2009 VSTUP DO DISKUSE 8
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Taťána Malá (ANO).

Chci být poslankyní i náměstkyní hejtmana, říká Taťána Malá po úspěchu ANO

Lev Lolek a lvice Kivu spolu žijí už dva měsíce v brněnské zoologické zahradě v Bystrci.
17

Čtvrt roku života lvů v Brně: líbánky pokračují, lvíčata zatím na cestě nejsou

AKTUALIZOVÁNO

Voliči nám sečetli chyby, říká Onderka. Do sněmovny jde z druhého místa

Brno /ROZHOVOR/ - Dramatický úbytek voličů zaznamenali celostátně sociální demokraté. Ve volbách do Poslanecké sněmovny úplně propadli a získali jen necelých 7,3 procenta. Jedním z mála šťastných sociálních demokratů, který mohl slavit, se ale stal bývalý brněnský primátor Roman Onderka. Jihomoravané ho totiž 3 090 preferenčními hlasy katapultovali z šestého místa kandidátky na místo druhé. Tím mu zajistili místo v poslanecké sněmovně. „Nepočítal jsem s tím, že se do sněmovny dostanu, ale přece jenom jsem si to přál. Proto jsem dělal kontaktní kampaň. Jihomoravanům chci slíbit, že se za ně budu v Praze bojovat," řekl krátce po ukončení sčítání jihomoravských hlasů Onderka.

Volby 2017: ANO na jižní Moravě ovládlo všechna okresní města

Jižní Morava – Podobně jako na celostátní úrovni ovládlo volby na jižní Moravě hnutí ANO 2011. Jeho vítězství však nebylo tak drtivé jako v celé republice – v kraji získalo 27,4 procenta hlasů. Následuje ODS s 11,8 procenty hlasů, třetí je SPD s 11,6 procenty. Další byli Piráti, KDU-ČSL, ČSSD, komunisté, TOP 09 a Starostové a nezávislí.

Lidé ručně mleli obilí a aranžovali hroby. Na Špilberku slavili den archeologie

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Pípání detektoru kovů se ozývá špilberským nádvořím. Přístroj se pohybuje nad dlažbou a vydává pronikavé zvuky. Nedrží ho ale v ruce žádní hledači pokladů, nýbrž nadšené malé dítě. O kousek dál štípe mladá žena dříví. Místo moderní sekery však v ruce drží sekeru prehistorickou. Neobvyklý pohled se naskytnul návštěvníkům hradu v sobotu. U příležitosti oslav Mezinárodního dne archeologie totiž archeologové připravili ukázky své práce a nabídli lidem i možnost vrátit se v čase.

Pro zdravější záda i mysl. Děti ve škole sedí na speciálních podložkách

Mokrá-Horákov  –  Zdravá záda i bystřejší myšlení mají děti ze základní školy v Mokré-Horákově na Brněnsku. Zúčastnily se totiž výzkumu, při kterém více než rok používaly zdravotní podložky na sezení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení