Uspokojit chutě i hráčskou vášeň mohou hosté brněnské restaurace Zagreb. Kromě kvalitního jídla v ní totiž najdou třeba i výherní automaty. Návštěvu Zagrebu by si ale měli rozmyslet gurmáni nebo gambleři z řad vzdělaných češtinářů. Po jídle jim totiž servírka donese vytištěný účet s téměř neuvěřitelnými pravopisnými chybami. Brňané mladší osmnácti let navíc nemají kvůli hracím automatům do restaurace vůbec přístup.

Na oběd do čistého, ale spíše nočního podniku mnoho hostů nepřichází. Přehledný jídelní lístek ale šéfkuchaře restaurace Boulevard Iva Ševčíka mile překvapuje. „Vidím zajímavé studené i teplé předkrmy, speciality k pivu, saláty i jídla z hovězího, vepřového a kuřecího masa,“ chválí nabídku odborník.

Kuchař ze Zagrebu nabízí v jídelním lístku za šest set korun i nevšední zážitek v podobě čtyřchodového menu, kterým si host zaplní žaludek po celý večer i noc.

Na oběd je ale času mnohem méně, a tak si rychlá a příjemná číšnice zapisuje jinou objednávku. Ta začíná krevetami na bylinkovém másle s tousty. Předkrm je jednoduchý a chutný. „Krevety nejsou čerstvé, ale mražené. Jsou však dobře připravené a ochucené a nejsou vysušené,“ je spokojen Ševčík.

Barové vybavení restaurace se mu líbí, plus dává i dostatečnému prostoru v boxech, které jsou rozmístěny okolo kulečníkových stolů. „Představa, že vás u stolu při jídle někdo dloubá tágem pod žebra, je příšerná,“ říká Ševčík.

V kuchyni mezitím kuchař zvládá přípravu vepřové panenky i hovězí svíčkové přesně tak, jak si hosté maso objednali. Středně a více propečeně. Poté, co se pokrmy objevují na stole, šéfkuchař Ševčík tipuje, že se zagrebský kuchař učil vařit v Rakousku. „Vidím typické rakouské zdobení bylinkami,“ otáčí před sebou talíř s rozkrájenou vepřovou panenkou v koňaku.

S chutí masa je spokojen a upozorňuje i na náročnou přípravu druhého objednaného jídla. Kachní játra se totiž do kapsičky v hovězí svíčkové vkládají již opražená, a až pak musí kuchař vysoký kus masa propéct tak, aby nebylo syrové a zároveň v něm zůstalo co nejvíce šťávy.

„V takovém podniku bych nečekal dobré jídlo, ale tady je vynikající. Ovšem pro klidnou večeři ve dvou není toto místo tím pravým ořechovým,“ hodnotí restauraci Ševčík.

Vysvědčení - Test restaurací Zagreb.

Labužnická káva

Mezi dezerty si odborník všímá tvarohových noků na ornamentu z ovocných omáček a upozorňuje i na makové Parfait na ragú z lesních plodů. „Tyto speciality určitě stojí za ochutnání. Hostům bych je určitě doporučil,“ říká Ševčík a oceňuje i kvalitní espresso s cappuccinem, které voní na stole.

Zábavnou tečku na závěr obstarává účet. Ten, kdo v Zagrebu do počítače zadává názvy jídel, si s češtinou zřejmě příliš nerozumí. Jinak by se totiž jen těžko na vytištěném účtu objevily pravopisné lahůdky jako „mýchaný salát“ nebo „bilinkové máslo“.