VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na ranči vaří kovbojské speciality

Brno - Třešničkou na závěr je hruška v domácí hruškovici. Hosté ji dostávají po jídle pro dobré trávení.

7.3.2009
SDÍLEJ:

Restaurace Na ranči.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Western z amerického západu by filmaři mohli natáčet v restauraci Na ranči mezi brněnským Ořešínem a Útěchovem. Bez přestřelky, zato s dobrým jídlem a pitím. „Dýchne tu na hosty kovbojsko,“ použije neobvyklý příměr zástupce šéfkuchaře z Bobycentra Jan Seibert. Myslí tím dřevem obložené stěny, obrázky a dřevěné sošky indiánů, tomahawků a bizonů a taky oheň praskající v krbu.

Při pohledu do jídelního lístku svádějí bitvu s chuťovými buňkami hostů rančerské speciality, fazole a steaky a klasická moravská jídla jako vepřové koleno nebo halušky. K tomu Na ranči čepují čtyři druhy piva.

Podle Seiberta kuchyni vládne excelentní kuchař. Hodnotí tak hned podle šunkové rolky s křenem. Křenová pěna je nadýchaná a dobře dochucená. „Křen je v ní cítit, a zároveň nepálí,“ chválí předkrm odborník na přípravu rautů a studenou kuchyni.

O chvíli později přináší obsluha hlavní jídla. Vídeňské koleno a steak z krkovičky. Nad obrovskou porcí masa z kolene prasete s křenem, hořčicí, feferonkou a okurkami se hostům může orosit čelo. Téměř polovinu porce nechává na prkénku i kuchař Seibert, číšnice mu ochotně nabízí zabalit zbytek s sebou.

Vlastní styl i nápad

„Koleno vonělo, bylo propečené, měkoučké a šťavnaté,“ je spokojen kuchař. A co víc: přestože na stole v ošatce je stále dostatek čerstvého chleba i dochucovadel, restaurace si neúčtuje couvert.

To, že kuchaři při sestavování jídelního lístku nechybí fantazie, dokazuje i klas grilované kukuřice u vepřové krkovičky s volským okem a hranolky. Zajít do restaurace právě na tuhle specialitu si zvykli výletníci i majitelé koní ustájených v přilehlých stájích.

Ceny jídel jsou Na ranči rozdílné. Zatímco za čtyřsetgramové steaky z hovězí svíčkové zaplatí host přes pět set korun, za jiný plný talíř – testovanou krkovičku s hranolky vydá z peněženky pouze sto osmnáct korun. Podle Seiberta nepohorší ani oděv číšnice. Rifle se do stylu restaurace hodí. „Kdyby mě tu obsluhoval borec ve fraku, tak bych se asi vyděsil,“ směje se.

Interiéru restaurace nechybí styl ani nápad. Podle rázu podniku se Seibert rozhodoval i ve výběru jídla. „Váhal jsem mezi kolenem a steakem. A rád se sem vrátím na cokoliv,“ hodnotí uznale.

Závěrečnou třešničkou na dortu je hruška v pohárku domácí hruškovice, kterou hosté Na ranči dostávají pro dobré trávení. Restaurace hosty láká na množství hudebních akcí a projížďky na koních, které lze objednat ve stájích. Ranč s výhledem na Brno, obklopený lesy a pastvinami, je oblíbeným výletním místem. Škoda, že večer se utápí v nepříjemné tmě. Osvětlení silnice končí půl kilometru pod restaurací u posledních domů Ořešína.

Autor: Gabriela Peringerová

7.3.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Žáci na brněnské základní škole Horní se učili připravovat zdravé svačiny. Projektový den byl součástí celorepublikové akce Pestrá strava. Na děti dohlížela výživová poradkyně.
28

Děti připravovaly zdravé svačiny. Dohlížela na ně výživová poradkyně

Rozsvěcení vánočního stromu na brněnském náměstí Svobody 24. listopadu 2017.
AKTUALIZOVÁNO
45

Brněnské Vánoce: rozsvěcení stromu viděly tisíce lidí, čerty jen ti šťastnější

AKTUALIZOVÁNO

Pět v řadě. Kometa prohrála i v Olomouci, v prodloužení ji srazil spící střelec

Brno /FOTOGALERIE/ – Ještě ne. Hokejisté brněnské Komety se sice v moravském derby otřepali z dvoubrankové ztráty, na ledě Olomouce však v 25. kole extraligy prohráli 2:3 po prodloužení. 

Krajský rozpočet je přebytkový, dvě miliardy míří na opravy silnic a dopravu

Jižní Morava – Více než dvě miliardy korun na dopravu, miliarda pro školy a sedm set milionů do zdravotnictví. Do těchto sektorů půjde příští rok nejvíce peněz z krajského rozpočtu, který v pátek schválili jihomoravští radní. Hlasovat o něm budou ještě zastupitelé v prosinci.  

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovka zlomila jihlavské prokletí a dál uniká ze dna

Jihlava, Brno /FOTOGALERIE/ – Pět zápasů a stop. Delší trvání série porážek na hřišti Jihlavy už fotbalisté prvoligové Zbrojovky nedovolili. V patnáctém kole prolomili na Vysočině s grácií nepříznivou sérii, když po přesvědčivém výkonu zvítězili 2:0 a udělali další důležitý krok za záchranou v nejvyšší soutěži. „Podařilo se nám tady vyhrát po iks letech, navíc jsou to strašně důležité tři body, takže velká spokojenost,“ radoval se brněnský gólman Dušan Melichárek.

Dům z židlí zaujal porotu. Chybík a Krištof získali prestižní cenu

Brno – Velký úspěch zaznamenali brněnští architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof. Získali hlavní cenu ve 24. ročníku Grand Prix Architektů 2017 za zrekonstruovanou budovu Galerie nábytku, která stojí v brněnských Vinohradech.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT