K nejbližšímu koupališti s bazény s hygienicky nezávadnou a čistou vodou to mají čtrnáct kilometrů. Dvěma tisícovkám obyvatel Rakvic na Břeclavsku stačil ale vždy ke koupání rybník známý mezi tamními obyvateli pod označením Šutrák. Je mu věnovaný další díl seriálu Deníku Rovnost Přírodní koupaliště.

Šutrák přitom není jediný název rybníku. Lidé mu říkají také Na Trávníkách. „Každý člověk z Rakvic a okolí mu říká po svém. Rybník se totiž nachází v lokalitě zvané Trávníky, proto to druhé pojmenování," vysvětlil starosta Rakvic Petr Vajbar.

Koupaliště, jak jej lidé znají dnes, vznikalo postupně. „Kdysi dávno bylo podloží využívané k výrobě nepálených cihel takzvaných kotovic. Stavěli se z nich domy ve vesnici. Kvůli spodní vodě tam vždy bývalo mokro," poznamenal Vajbar.

Jako první místo na okraji Rakvic využili k zábavě fotbalisté Sokolu Rakvice. Před osmdesáti lety vybudovali v blízkosti dnešního rybníka fotbalový plácek, který rakvickému sportovnímu celku slouží dodnes.

„Postupně se okolí hřiště zvelebovalo. Tak v šedesátých nebo v sedmdesátých letech se tam ale začal těžit štěrk. Část katastru pod zastavěným územím se totiž nachází na štěrcích. Vytěženou plochu postupně zaplavila spodní voda," popsal historii vzniku koupaliště starosta Rakvic.

Na jednom z břehů vodní plochy je v současnosti písečná pláž s dalším zázemím pro plavce i neplavce. Přístup k pláži je od silnice na konci obce vedoucí na Podivín.

Využívají ji nejen lidé z Rakvic, ale i z okolí. „K Šutráku se chodím koupat každý rok, přestože už nyní v Rakvicích nebydlím," uvedla například rodačka z Rakvic Dagmar Košťálová, která nyní žije v nedaleké Lednici.

K rakvickému rybníku jezdí především díky čisté vodě, kterou zajišťují písky, přes něž se voda do koryta dostává. „Jen před pár lety jsme měli problém, kdy voda zezelenala. Mohly za to sinice. Byla to však výjimka, od té doby se to neopakovalo," zavzpomínal starosta.

Vedle koupání v čisté vodě je dalším lákadlem rakvického rybníka i zázemí v jeho blízkosti. „Když nechci jen ležet na pláži, můžu si zahrát třeba squash. Rodiče s dětmi zase mohou využít dětské hřiště. A navíc je možné občerstvit se v nedalekém penzionu," pochvalovala si Košťálová.

Šutrák je určený také ke sportovnímu rybolovu. „Po dohodě s obcí se nesmí ryby lovit pouze v prostoru pláže a mola," uvedl předseda rakvických rybářů Jaroslav Průdek. Dodal, že rybařit může každý, kdo je členem Moravského rybářského svazu.

Přírodní koupaliště v Rakvicích je hluboké přes tři metry a jeho rozloha přesahuje čtyři a půl hektaru. Podle místních láká stále víc lidí. „V poslední době přijíždí i hodně lidí z okolí i cizinců," podotkla Košťálová, která se prý u rakvického rybníka opálí lépe než u moře.