VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Názvy jídel připomíná Ratejna erotický podnik

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Slastné orgie, Sto žhavých holek nebo Chlípné šelmičky jsou pokrmy, pod kterými si host těžko představí jejich složení. Nicméně chutnají.

19.6.2010 7
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Ratejna.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Napravo do restaurace, nalevo na diskotéku. Vstup do sklepních prostor brněnského hudebního klubu a restaurace Ratejna ve Dvořákově ulici ulehčí hostům rozcestník. Je umístěný hned za vchodem pod schody do restaurace. Návštěvníky nasměruje i na toalety nebo do salonku.

Slovo ratejna se běžně užívá ve spojení s neútulnou chladnou místností. Nic takového v brněnské Ratejně hosté nenajdou. Pod klenutými cihlovými stropy jsou umístěné lavice a stoly z poctivého dřeva. Všude je čisto a poblíž baru je místo, kde mohou hosté vypít nápoje i ve stoje.

Útulné prostředí a posezení u stolů kazí jen ostré světlo lamp. Nepříjemně svítí do očí. Toalety jsou čisté, přestože trocha péče a vůně navíc by jim neuškodila. Cestou k nim ke všemu musí hosté projít okolo skladu s pivními sudy.

Menu i minutky

V poledne se Ratejna snaží nalákat strávníky na menu. Polévku tam číšník roznáší v nerezových polévkových mísách. Šéfkuchař restaurace Sharingham Jiří Vařílek polévku ochutná a chválí. „Je ze silného hovězího vývaru s hráškem i rýží,“ říká šéfkuchař.
Protože číšník nenutí testovací tým sníst menu a je ochoten přijmout objednávku z jídelního lístku, začíná se Vařílkovi v podniku líbit. „Trochu jsem se vylekal, ale už je to dobré,“ ťuká do dřevěných desek jídelního lístku šéfkuchař.

Nabídku pokrmů ale označuje za úlet. Hlavně kvůli názvům jídel. Podle těch totiž host neví, zda restaurace nabízí pohoštění, nebo erotické služby. Těžko si totiž lze třeba pod názvem Tělo na tělo představit tousty se zeleninou. Korunu všemu nasazují vepřová panenka jako Slastné orgie, šišky s mákem jako Sto žhavých holek nebo kuřecí nudličky nazvané Chlípné šelmičky. „To není správné. Hostům dá velkou práci si z lístku vybrat. Názvy jídel neříkají nic o jeho složení,“ kritizuje Vařílek. Připouští však, že mnoha českým hostům se takové počtení v restauraci může líbit.

#nahled|https://g.denik.cz/50/96/test_restaurace_ratejna_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/96/test_restaurace_ratejna.jpg|Vysvědčení brněnské restaurace Ratejna.#

Z jídelního lístku nakonec vybírá jídla z vepřového masa – Godzilu a Slastné orgie. Za čtvrt hodiny přináší číšník jídla na talířích s logem podniku. Překvapí naprosto netradiční obloha. Kromě rajčete, papriky a okurky kuchař na talíř navršil také kysané zelí. „Je chuťově vynikající a k masu se hodí,“ chválí nápad Vařílek.

Kousek vepřové panenky pojmenovaný Godzila je správně opracovaný a šťavnatý. Omáčky k masu Vařílkovi nechutnají. „Výraznější je jen sýrová. Ostatní dvě jsou chuťově mdlé, do té červené bych přidal chilli a tu poslední v podobě přírodní šťávy bych úplně vynechal,“ dodává šéfkuchař. Sýrovou omáčku chválí i u druhého jídla, šťavnatá vepřová panenka je navíc posypaná mandlemi.
Kuchař v Ratejně připravuje kromě všech druhů mas i saláty. Řecký, český nebo těstovinový. Číšník nabízí velké i malé porce.

Domácí kuchyně

Při pohledu na stránku v jídelním lístku s dezerty má Vařílek o objednávce jasno téměř okamžitě. Chce ochutnat šišky s mákem. Očekává mražený polotovar. K jeho velkému překvapení přináší číšník talíř s výbornými domácími šiškami z bramborového těsta. Vše je zalité máslem a posypané mákem a cukrem. „Tak něco takového si dám líbit,“ pochvaluje si Vařílek a spokojeně se pouští do sladkého moučníku.

Domácí kuchyně odborníka na gastronomii v Ratejně překvapila. „Očekával jsem spíš diskotékové rychlovky než dobrá domácí jídla,“ přiznává Vařílek. Ratejnu doporučuje všem, kteří se chtějí v centru města hned vedle Mahenova divadla dobře najíst.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
19.6.2010 VSTUP DO DISKUSE 7
SDÍLEJ:
Deník - Naši prvňáci

Tabla prvňáčků: představíme ZŠ v Brně-Žebětíně, Rajhradu, Měníně a Ivančicích

Fotografie, která se stane symbolem letošních voleb.
DOTYK.CZ
6

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

Socha prezidenta Masaryka opět "promluvila". Padnu, stálo na háčkované dečce

Brno – Socha prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Komenského náměstí promluvila. Alespoň prostřednictvím háčkované dečky, která se na ni v pondělí dopoledne objevila. Nesla slovo Padnu.

Poslanec TOP 09 Válek: ODS má dobré lidi. Předseda Fiala je můj bývalý rektor

Brno - Při minulých volbách neuspěl, tentokrát se jako jediný z jihomoravské TOP 09 do poslanecké sněmovny probojoval. Po celou sobotu ve štábu své strany sledoval přetahovanou ODS a SPD o druhé místo ve volbách. „Úspěch občanských demokratů mě příjemně překvapil. Strana má hodně dobrých lidí, například Petr Fiala je můj bývalý rektor,“ zhodnotil možnou spolupráci se stranou Válek.

Z výsledků voleb jde vidět i boj o hodnoty, míní lídr ODS Petr Fiala

Praha /ROZHOVOR/ – Občanští demokraté si v parlamentních volbách vybojovali druhé místo. „Nárůst hlasů je pro nás závazkem,“ uvedl předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Nechala jsem dvacet tisíc na baru na panáky, volala po volbách lídryně ANO

Jižní Morava – Nervozita. Emoce, která v sobotu po uzavření volebních místností panuje ve štábech stran. „Cítím zodpovědnost za všechny, kteří se na volbách podíleli,“ svěřuje se krajská lídryně ANO Taťána Malá ve štábu strany v hotelu Voroněž.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení