Klasický guláš, svíčkovou nebo vepřo-knedlo-zelo za méně než sto korun i steaky nebo lososa najde host v jídelním lístku restaurace U Supa v brněnských Soběšicích. Porce jsou obrovské.

Kuchař u Supa vaří jednoduchá jídla i speciality, což je podle kuchaře brněnského hotelu Bobycentrum Jana Seiberta zbytečné. „Restaurace nabízí dost českých hotových jídel, a navíc speciality, ryby a těstoviny. Vynechal bych masa z grilu a pánve, ale pokud vše kuchař stíhá připravit, je to věc podniku,“ přemýšlí nad složením jídelního lístku odborník.

V salonku vyvedeném v loveckém stylu může host ochutnat polévku a guláš od Supa, i Supí dráp nebo Supí prkénko. Obrázek o kvalitě číšníka si hosté udělají v okamžiku, kdy se zeptají například na složení supí polévky. Dozvědí se, že jde o přesnídávkovou polévku na rajčatovém základu s klobásou, bramborami a masem. „Perfektní. Jasně jsem si udělal představu, z čeho polévka je, a dostal na ni chuť. Dám si ji,“ říká Seibert a chválí číšníka za vyčerpávající informaci o jídle. V husté polévce plave vše, co číšník vyjmenoval.

„Hluboký zážitek,“ pochvaluje si Seibert. Jedničku, už jen podle vzhledu, by získala i česneková polévka pro hosta od vedlejšího stolu. U Supa ji servírují se strouhaným sýrem a opečenými kousky chleba v misce zvlášť.

Číšník doporučuje ochutnat také guláš od Supa s bramboráčky a svíčkovou. Kromě cibule je v poctivém tmavém guláši i kousek klobásy. „Tak má guláš vypadat. Jen si myslím, že bramboráčky nejsou domácí. Asi jde o polotovar, kterým si kuchař šetří práci,“ domnívá se Seibert. Nakonec uznává, že mu chutná.

Svíčková by si zasloužila víc smetany. Ze zeleninového základu toho zůstalo v omáčce hodně a víc než lahodná chuť smetany je z ní cítit mrkev. Maso je výborné, měkké a při krájení se pod ostřím nože rozpadá.
Kuchař nezapomněl ani na plátek citronu s brusinkami a šlehačkou.

Kromě hotových jídel se testovací tým rozhodne ochutnat ledový salát s rajčaty a mozzarellou. Zelenina je čerstvá, pokapaná olivovým olejem a proložená plátky sýra. „Překvapili mě. Čekal jsem levnější verzi mozzarelly, jenže je tam kvalitní sýr,“ konstatuje Seibert.

Na sladké u Supa moc nejsou. K výborné arabské kávě nabízejí jen ořechovo-čokoládový dezert a palačinky. To doplní už jen zmrzlinové poháry na několik způsobů.

„Taková vesnická paluša, ale dobře tu vaří a hostů mají víc než v centru,“ s nadsázkou pojmenovává Seibert restauraci a hodnotí ji po supí polévce a gulášku. Kromě letní terasy, které by slušel úklid po zimě, ocení rodiče s dětmi dobře vybavený dětský koutek.