Ten nejdřív jezdíval s otcem k Moravské Nové Vsi na Břeclavsku. „Ještě když byl revír státní, tak tam bývala nejlepší voda, co si pamatuji. Trochu mě mrzí, že není lehké se tam v současnosti dostat," posteskl si Veselý.

Jeho největší úlovek ale nepochází z Podluží, ale od nedalekého Adamova, který se už nachází na druhé straně řeky Moravy. Tedy na Slovensku. „Chytil jsem tam asi pětasedmdesáticentimetrového candáta. Dodnes patří mezi mé nejlepší kousky," pousměje se oštěpař s tím, že další podobný exemplář vytáhl nad hladinu v hodonínské Salajce.

Na ryby s trenérem

Pro rybářský lístek si ale přišel až v patnácti letech. „Do té doby jsem chodil na ryby pouze s tátou, chytal jsem mu jen nástražné rybičky. Také mě nechal něco zaseknout. V noci se lovit nesmělo, tak jsme u vody přespávali v autě. Později jsem se už vydával na ryby sám, a to na celý den," přibližuje víkendy s vlasci, splávky, navijáky a pruty známý atlet.

Vítězslav Veselý
- Narodil se 27. února 1983 v Hodoníně.
- První vítězství v přípravce v běhu na pět set metrů.
- 2012 v Helsinkách mistr Evropy v hodu oštěpem. 17. srpna 2013 se v Moskvě stal světovým šampiónem.
- Od 21. listopadu 2013 čestným občanem Hodonína.
- Vystudoval obchodní akademii ve Zlíně a FTVS Univerzity Karlovy v Praze.

Rybařením si mistr světa zpestří dny také při náročné přípravě před sezonou. Například na zimním soustředění v Jihoafrické republice vyrazili s pruty k vodě i s trenérem, světovým rekordmanem a olympijským vítězem Janem Železným. „V tamních řekách se uživí hodně ryb, když je trochu dobrý den a berou, tak si výborně zachytáte. Přijedu, nahodím kuličku těsta a do pěti minut mám venku yellow fish, kterou pak naporcuji. Nabodnu na háček třeba hlavu a do deseti minut mám sumce. Je to docela sranda," popisuje zážitky od řek z jihu černého kontinentu český reprezentant.

Ne vždy ale mají rybáři v Jihoafrické republice důvod k úsměvu. „Je totiž důležité najít si místo. Neexistuje tam žádné rybářské právo jako u nás, ale pozemky kolem řek vlastní farmáři. Často tak člověk riskuje, že na něj nějaký vyběhne s flintou. S bělochy však problém nemívají," upozorňuje na místní nástrahy Veselý.

Někdy vyráží za úlovky i na raftu. Může tak jezdit po celé řece, což je pro něj nejlepší varianta. „Jindy jsem chytal celý den po pás ve vodě a taky jsem se bavil. Musí se však dávat pozor, aby člověk nedostal úpal. Navíc to není ani ideální pro trénink v následujícím dnu," říká čestný občan Hodonína. Právě se svým koučem je na rybách nejčastěji. „Naučili jsme chytat i kladiváře Lukáše Melicha. Velkým nadšencem a opravdu schopným rybářem je trenér Dalibor Kupka," představuje Veselý kolegy.

Vyráží i na golf

V poslední době se ale světový šampión ke svému koníčku příliš často nedostává, zvláště pak v České republice. Jednak příští týden začíná mistrovství Evropy ve švýcarském Curychu, kde obhajuje zlato, a také si rád vyrazí na golf. „Na rybaření u nás mi nezbývá čas. Sice členské známky mám, ale lístek na tento rok jsem si nepořídil," podotýká oštěpař před vrcholem sezony. Kvůli němu spolu s další favoritkou mistrovství Barborou Špotákovou vynechali i víkendový republikový šampionát, který se uskutečnil v neobvykle pozdním termínu v Ostravě. Vítězslavu Veselému doporučil fyzioterapeut místo něj tři dny úplného klidu kvůli natažení stehenního svalu.

Po náročné sezoně dostane na přelomu září a října delší volno, které ale tentokrát nestráví ani rybařením, ani golfem. „Podobný regenerační význam, jako mají pro jiné lázně, má pro mě potápění a šnorchlování v Egyptě," dodává Veselý.

DALŠÍ DÍLY SI PŘEČTETE V TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ ČTVRTEČNÍHO DENÍKU ROVNOST.