VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ostrá jídla a chuťovky v pivu nabízí v Brně U Emila

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Brněnská restaurace, která nejméně čtyřicet let nezměnila jméno. To je pivnice UEmila vpřízemí domu vHybešově ulici. „Už jako malý kluk jsem do ní chodil na limonádu,“ vzpomíná šéfkuchař restaurace a hotelu Sharingham Jiří Vařílek.

17.4.2010
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace U Emila.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Restaurace dostala jméno po majiteli. „Dnes se už majitel jmenuje jinak,“ upozorňuje číšník.

Pivnice U Emila je klasická česká hospoda. S výčepem, štamgasty i cigaretovým pachem, který nekuřák cítí z oblečení ještě několik dní. A také s klasickým českým jídelním lístkem. „Je plný pikantních jídel a chuťovek k pivu,“ konstatuje Vařílek s tím, že nic jiného ani nečekal. „Jsme v pivnici, takže nás nebudou oslňovat čerstvým lososem nebo deserty se sorbety,“ dodává šéfkuchař.

Z jídelního lístku chce jako předkrm ochutnat utopence a nivové koule. Výběr mezi specialitami na nebo v bramboráku či smaženými, případně marinovanými kousky kuřete číšník neulehčí. Na dotaz, co mají dobrého, totiž odpovídá, že srdce. A to na jídelníčku chybí. „Zajímá mě, co je Hadí koudnutí,“ komentuje překlep ve slově kousnutí Vařílek.

Utopence chválí. „Domnívám se, že jsou domácí, tady nakládané do láku,“ ukrajuje s chutí z porce špekáčků Vařílek. Také nivová koule obalená v paprice a položená na vece s okurkou a cibulí je výbornou chuťovkou k pivu a pro povzbuzení žízně.

Objednaná hlavní jídla oceňuje šéfkuchař Vařílek na výbornou. Dvě jídla však v celkovém hodnocení pokazila příloha – nahnilá okurka a paprika, jejíž pachuť host zjistí až při vložení do úst.

„Šakvická kapsa mě zaujala spojením křenu, šunky, sýra a vepřové kotlety. Bylo to chutné a šťavnaté,“ vypočítává klady Vařílek. Tvarůžky v bramboráku jsou typickým jídlem k pivu. U Emila je připravit umějí. Z domácího bramborákového těsta. Vařílek ale doporučuje vynechat kečup, kterými jsou malé bramboráky přelity. Přebije totiž chuť tvarůžků.

U piva si host pochutná i na smažených kuřecích křídlech. Přestože číšník tvrdí, že jídla není moc, přináší plný talíř. „Moc toho není pro pořádného chlapa po šichtě,“ vtipkuje nad velikostí porce šéfkuchař Vařílek.

#nahled|https://g.denik.cz/50/3f/restaurace_u_emila_infografika_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/3f/restaurace_u_emila_infografika.jpg|Brněnská restaurace U Emila.#

Bez sladkého

Desert, přestože pivnice nabízí palačinky i poháry, šéfkuchař vynechává. „Už jsem měl utopence, a ten je v pivnici určitě lepší než palačinka,“ je přesvědčený Vařílek.

Dobrému jídlu a velkým porcím nasadil korunu číšník. K účtu za jídlo si totiž přidal téměř stokorunu. Místo částky 398 korun požádal o 472 korun. Po přepočítání se omluvil a peníze vrátil. Kromě výpočtu ceny udělal číšník další tři chyby. Objednaný ovocný čaj odbyl sáčkem černého, opečené brambory ve fritéze vydával za americké, které se pečou ve slupce, a na první pokus přinesl z kuchyně místo brambor hranolky. Za přístup k hostům proto získal jen průměrnou známku.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
17.4.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Pro zdravější záda i mysl. Děti ve škole sedí na speciálních podložkách

Miroslav Sládek v létě 2016 v Ústí nad Labem
AKTUALIZOVÁNO
1

Republikána Sládka zatkla policie. Zásah jako proti dealerovi, tvrdí strana

Ze základní školy rovnou na vysokou. Začal čtvrtý ročník dětské univerzity

Brno /FOTOGALERIE/ - Přestože je nejmladším teprve devět let a nejstarším čtrnáct, od soboty se může 170 dětí chlubit tím, že studuje na univerzitě. V Brně totiž slavnostní imatrikulací zahájila výuku Masarykova univerzita. Program si pro malé studenty nachystalo všech devět fakult brněnské Masarykovy univerzity.

Čtvrt roku života lvů v Brně: líbánky pokračují, lvíčata zatím na cestě nejsou

Brno /FOTOGALERIE/ – Stále se nemohou nabažit nového výběhu ani jeden druhého. Lev Lolek a lvice Kivu žijí v brněnské zoo již čtvrt roku, lidi se na ně mohou chodit dívat už dva měsíce. „Soužití Lolka a Kivu je od začátku velmi harmonické, zatím jsme mezi nimi nezaznamenali žádný konflikt. Oba velmi rádi tráví čas spolu, olizují se, hrají si,“ popsala život dvojice králů zvířat kurátorka chovů savců v brněnské zoo Dorota Gremlicová.

Tabule na České znovu svítí. Opravy zdržoval stožár na míru i déšť

Brno - Informační tabule v brněnské České ulici od pátku opět fungují. Mimo provoz byly téměř dva měsíce, kdy do nich na začátku září vrazil autobus. Tabule nějakou dobu fungovaly, ale pak do nich napršelo a zkratovaly.

AKTUALIZOVÁNO

Kotlářskou na den uzavřelo prasklé potrubí. Voda zaplavila garáže i hospody

Brno - Brno /VIDEO,FOTOGALERIE/ – Unikající voda z prasklého řádu zaplavila v pátek před druhou hodinou ranní Kotlářskou ulici v Brně a místo na více než čtyřiadvacet hodin uzavřela. Až do sobotního rána řidiči museli místo objíždět, kyvadlově mohly projíždět jen trolejbusy. „Od půl deváté ráno jsou zprovozněné dva jízdní pruhy, jeden ve směru od Pionýrské ulice, druhý od Kounicovy ulice," uvedli zaměstnanci vodáren na svém webu. Asfalt v ulici by měli položit v úterý.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení