O vybavení se hráč nestará. Platí částku za půjčení výstroje, ale ve Vyškově a Soběšicích na Brněnsku jen za kuličky. Jsou naplněné barvou a za zásah se počítá, když se roztříští o soupeře a udělají skvrnu. „Jedna stojí korunu. Někdo vystřílí sto kuliček, někdo osm set. Já počítám tak tři sta kuliček na osobu,“ míní Filip Kutín z oblíbeného soběšického hřiště s lesními překážkami.

Paintball není časově omezený. „Lidé vydrží hrát tři čtyři hodiny, a ne v kuse,“ povídá Kutín.

Skupiny hráčů nejlépe aspoň s deseti lidmi si vybírají z různých typů her. Nejčastější je boj týmů o vlajku soupeře. „Ale také když někomu zbudou kuličky, na závěr se ze srandy střílejí zblízka na styl ruské rulety či westernového duelu,“ usmívá se Josef Ulica z Paintball Manyak ve Velkých Pavlovicích.

Firmy nabízí i paintball na zakázku. „Staráme se o zábavu 52 hotelů po republice. Neúčtujeme si dopravu, dojedeme udělat na určené místo hřiště s nafukovacími překážkami,“ dodává Švec, který provozuje i airsoft či lukostřelbu.

PaintballZdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

Paddleboarding. Ilustrační foto.
Lék na bolavá záda? Dynamicky se rozvíjející paddleboarding

Paintball? Střílečky v lese a grilování

Jižní Morava – Když nejste obezřetný, přijde štípnutí. Tak poznají hráči paintballu, že je soupeř zasáhl a roztříštila se o ně kulička s barvou. „Záleží, z jaké vzdálenosti to dostanete, z pěti metrů to štípne a udělá modřinu. Když vás trefí z metru, už kulička škrábne, jak se rozkřápne,“ upozorňuje Filip Kutín ze soběšického paintballu PallSo.

Paintballová zbraň má účinný dostřel okolo patnácti až dvaceti metrů. Slitování proti sobě občas nemají děti a střílí na sebe zblízka. „Pro děti se dělají speciální zbraně, které budu také zavádět, aby je to neštípalo. Rychlost i ráže je menší,“ hlásí Kutín, který na hřiště pustí nejmladší děti v deseti letech s doprovodem, jinde je spodní hranice třináct let.

Mladým střelcům nabízí ochrannou vestu, která je chrání od bolesti, i kombinézu. S ní nemají zbarvené oblečení. „Ale kuličky jsou i tak plně pratelné, je to přírodní barvivo, jen trochu oleje a vosku. Kdo chce hrát ve vlastním, může,“ sděluje devětadvacetiletý bývalý hráč.

Sportovnímu paintballu se však vyhýbal, bavil ho víc vojenský styl. „Dělali jsme si vlastní turnaje. Jelo se na dva dny do lesa a grilovalo,“ dodává s úsměvem.