Restaurace Panoptikum v Jakubské ulici v centru Brna se zaměřuje na vynikající plzeňské pivo. Kdo si však do ní přijde kromě uhašení žízně také ukojit hlad, může narazit na problém. Šéfkuchař restaurace Boulevard Ivo Ševčík totiž označuje Panoptikum za parodii na gastronomii.

Úzké a dlouhé místnosti s barovými stolky podél zdí připomínají jídelní vůz ve vlaku. Restaurací se z kuchyně line pach oleje a přísad. Z jídelního lístku kuchař přes oběd nevaří, protože má malou kuchyň, a obsluha hostům doporučuje, že pokud je neuspokojí nabídka menu, mohou zůstat hlady.

Těsně po poledni si hosté Panoptika musí nechat zajít chuť na předkrmy, steaky nebo dezerty a musí vybírat jen z poledního menu. „Mají dvakrát drůbež, teplou zeleninu a studenou zeleninu,“ není s nabídkou krůtího a kuřecího masa, obědového salátu a smaženého květáku s brambory spokojen šéfkuchař Ševčík.

Podle něj je velkou chybou, když restaurace neuspokojí chutě svých zákazníků, protože nemá jídlo kde uvařit. Hlavou kroutí i nad příbory z hliníku a omáčkou Klasik pro dochucení polévky. „Trhák do závodky. To jsem v restauraci už dlouho neviděl,“ konstatuje.

Mraženou kapustu v polévce označuje odborník za nasekaný blaf, chuťově je kapustová polévka naprostý propadák. Plave v ní dokonce i kmín, který v polévce z kapusty nemá co dělat. V kritice pokračuje Ševčík i nad krůtím steakem, který má být podle jídelního lístku grilovaný. „Chybí mu sůl, je spíš dušený a navíc špatně ukrojený. Maso se přece krájí přes vlákna, takhle mi v zubech zůstanou masové špagety,“ nemilosrdně odsuzuje maso na talíři kuchař.

Z bramborových šišek je cítit fritovací olej, kombinaci suchého krůtího masa a smažených brambor považuje šéfkuchař za nešťastnou. Jen špenát dochucený smetanou a česnekem zaslouží podle Ševčíka lepší hodnocení.

Čerstvou hrušku nabízí jídelníček k velkému obědovému salátu se sušenými švestkami a nivou. Pár kousků hrušky musí ale host v talíři mezi salátem a dresinkem důkladně hledat. Po několika soustech přemýšlí ještě o návštěvě zubaře, ve švestkách mezi listy salátu totiž kuchař zanechal pecky.

Kdyby si mohl odborník Ševčík vybrat z jídelního lístku, vyzkoušel by domácí paštiku s brusinkami a vepřový špalek s grilovanou francouzskou zeleninou Ratatoulle. „Je to směs cukety, papriky a salátu. České restaurace ji moc nenabízejí, proto bych toto jídlo rád ochutnal,“ vysvětluje kuchař, který se učil vařit v Paříži.

Trhací kalendář

Na jídelním lístku je podle Ševčíka vše, co by dobrá restaurace měla nabízet. „Otázkou je, jestli to kuchař umí uvařit. Podle chuti poledního menu bych tipoval, že tomu bude spíš naopak,“ tvrdí. Chválí velký výběr specialit k pivu a vínu i nabídku míchaných nápojů. Chutná mu také kvalitní značková káva. Nelíbí se mu ale styl jídelního lístku, který stojí na stole a připomíná trhací kalendář.

Za obsluhu, která nabídla dvě možnosti: menu, nebo zůstat hlady, ubírá restauraci Panoptikum velkou dávku bodů. „Možná to číšník myslel jako vtip, ale s hostem by takto nikdy mluvit neměl,“ upozorňuje Ševčík, který je členem Asociace kuchařů a číšníků České republiky.