Sportovní vyžití, odpočinek, ale také příležitost poznat kouzlo přírody nabízí návštěvníkům nejmladší brněnský park Pod Plachtami. Území uprostřed sídliště Kamenný vrch v Novém Lískovci se věnuje další díl seriálu Deníku Rovnost Brněnské parky.

Až do roku 2004 počítal brněnský územní plán s tím, že v prostoru mezi Slunečnou ulicí a ulicí Plachty vyrostou další obytné domy. „Tehdy se nám podařilo prosadit změnu plánu tak, aby území mohlo sloužit pouze k rekreaci. V tomto roce se také objevily první projekty, které naznačily, jak by měl budoucí park vypadat," přiblížila minulost starostka Nového Lískovce Jana Drápalová.

Ve druhé polovině minulého desetiletí na území vyrostla především sportoviště. „Hlavní fáze úprav prostoru na park začala před dvěma lety, kdy se nám podařilo získat peníze z Evropské unie," sdělila Drápalová.

Dělníci dokončili výstavbu parku loni. Jeho hlavními prvky jsou upravené cesty, louka, dětská hřiště nebo vodní nádrž překlenutá dřevěným mostem. „Jezírko napájí dešťová voda sváděná ze střech okolních domů. Na louce, kterou budeme kosit jen v omezené míře, uvidí lidé tradiční květiny, které naleznou v přírodě. Stejně tak jako vysázené stromy," podotkla starostka.

Park je oblíbený zejména mezi obyvateli přilehlého sídliště. „Jsme rádi, že tam nevznikla další bytová zástavba. Park, který mám hned za domem, navštěvuji několikrát týdně," řekl například Miroslav Slunečko.

Někteří obyvatelé okolních domů se obávali, že vodní nádrž přiláká do jejich bytů komáry. „Tomu zamezí složení mikroorganismů žijících ve vodě. Larvy by měly zlikvidovat," upozornila novolískovecká starostka.

S areálem přímo sousedí řada sportovišť, milovníci jízdy na kolečkových bruslích využijí asfaltový ovál, k dispozici je i fotbalové a baseballové hřiště.

Park Pod Plachtami

- Park o rozloze přes 2,5 hektaru se nachází mezi Slunečnou ulicí a ulicí Lány v brněnské městské části Nový Lískovec.

- Začal vznikat teprve před dvěma lety v místech, kde měly původně stát panelové domy.

- K největším lákadlům patří přírodní jezírko napájené vodou z okolních domů.

- Lidé v parku najdou také dětská hřiště,v okolí je mnoho sportovišť včetně moderního sportovního centra.