VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pizzerie Mediterrane: jídlo s vůní Středomoří

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Hned tři podniky usilují v horní části brněnské Smetanovy ulice poblíž Veveří o přízeň hostů. Pivnice, restaurace a pizzerie tam představují zcela rozdílné jídelní lístky.

27.11.2010
SDÍLEJ:
Zvětšit fotografii

Brněnská restaurace Mediterrane.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Předchozí díly seriálu
Test restaurací
najdete ZDE

Lidé, kteří nemají chuť na mastné kousky k pivu ani tradiční minutky z masa, otevřou s povděkem dveře do pizzerie Mediterrane. Ve sklepě pod úrovní ulice totiž vaří především lehká italská jídla.

Saláty, rizota, těstoviny a také pizzu na třicet způsobů. Umění kuchaře v Mediterrane si v pravidelném Testu restaurací Brněnského deníku Rovnost vzal na mušku šéfkuchař restaurace Moravská chalupa Jiří Vařílek.

Ve větší místnosti s barem převládá dřevo. Díky tomu působí tato italská restaurace velmi teple a útulně. Dojem Středomoří má, stejně tak jako překlad názvu restaurace Mediterrane, vyvolat i písek s kamínky a mušlemi. Jsou pod skleněnou dlaždičkou uprostřed restaurace. Hosté, kteří touží po soukromí, mohou „zalézt“ do místnůstek v zadní části podniku, do kterých se vejde právě jen stůl, židle a několik svíček.

Při romantice i vybírání jídla však v Mediterrane hosty ruší panty u dveří. Nepříjemným skřípotem ohlašují vstup každého z hostů do restaurace. „Možná je používají místo zvonečku na dveřích, který personál restaurace upozorní na přicházející hosty,“ říká s nadsázkou šéfkuchař Vařílek.

Z jídelního lístku se podle něho vybírá velmi dobře. Z italské kuchyně mají v podniku od každého něco a menu je doplněné o minutky z kuřecího, vepřového i hovězího masa.

#nahled|https://g.denik.cz/50/7e/test_restaurace_mediterrane_vysvedceni_brno_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/50/7e/test_restaurace_mediterrane_vysvedceni_brno.jpg|Vysvědčení brněnské restaurace Mediterrane.#

Vařílka překvapuje jen francouzská cibulačka. „Tak ji tedy ochutnáme,“ rozhoduje odborník. Navíc objednává ještě italské noky z bramborového těsta gnocchi a vepřovou kotletu na grilu s hořčičnou omáčkou.

Stejně tak jako v Mediterrane šlápl personál vedle už při nabídce francouzské cibulačky, šlápnou hosté restaurace vedle také při jejím objednání. Je mastná, plná maggi i sušené majoránky. A uprostřed talíře leží toust se zapečeným sýrem.

Ten se po chvíli v polévce rozmočí a vytvoří velké nechutné sousto chleba. „Myslím, že polévku už mají přibližně dva až tři dny uvařenou. A malé opečené krutonky by v ní byly efektnější a chutnější než celý toust,“ upozorňuje Vařílek.

Hlavní chod je však po polévce výrazně lepší. Gnocchi s listovým špenátem a vepřovým masem jsou velmi dobře dochucené česnekem a smetanou. Stačila by jich ale jen poloviční porce.

Grilovanou vepřovou kotletu si Vařílek skutečně vychutnává. „Je šťavnatá, jen bych přidal na pikantnosti v omáčce,“ doporučuje Vařílek použít například dijonskou hořčici do omáčky. Chutnají mu také lyonské brambory, které by ale v jídelníčku přejmenoval na selské. „Jsou to klasické selské brambory se slaninou a cibulí. Není potřeba jim říkat lyonské,“ upozorňuje odborník.

Maliny zahřejí

Mediterrane nabízí i dobré dezerty. Možná škoda, že horké maliny nebo palačinky mají jen málo společného s italskou kuchyní. „Zase se hodí pro zimní období. Horké maliny jsou naprosto ideálním dezertem,“ vysvětluje Vařílek.

Z průměru brněnských restaurací pizzerie Mediterrane nijak zvlášť nevybočuje. „Pokud se ale lidé rozhodnou restauraci navštívit, určitě neudělají chybu. Líbí se mi hlavně prostředí a z kuchyně nám poslali slušné jídlo. Tedy až na tu francouzskou cibulačku,“ připomíná a dokončuje hodnocení Vařílek.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

27.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Hokejista Hynek Zohorna.

Hrajeme hodně v rozích a netlačíme se před gólmana, zlobil se po prohře Zohorna

Téměř opravený dům Falkensteinerovy nadace na Moravském náměstí v Brně.
3 18

Odhalí funkcionalistickou perlu Moravského náměstí. Nabídne i vyhlídku z terasy

AKTUALIZOVÁNO

Evakuace 36 lidí z Janáčkova divadla. Kvůli v suterénu hořící izolaci

Brno /FOTO/ - K požáru v Janáčkově divadle v sobotu po deváté hodině ráno vyjíždělo šest jednotek krajských hasičů. Kvůli hořící příčce v suterénu divadlo ještě před příjezdem hasičů opustilo několik zaměstnanců. Požár se naštěstí dále nerozšířil.

Nebojte se kazit, vyzývá Pivarník. Zbrojovka před Teplicemi pilovala střelbu

Brno /INFOGRAFIKA/ – Možná je čeká podobný úkol jako většinou hokejisty Komety v domácím prostředí – zdolávání obranného valu. Přestože jsou fotbalisté brněnské Zbrojovky před domácím duelem čtrnáctého kola první ligy na posledním šestnáctém místě a čekají je sedmé Teplice. Soupeř se zřejmě nikam nepožene. „Hru má postavenou z bloku, ale hrajeme doma a chceme samozřejmě dominovat,“ ujišťuje brněnský kouč Roman Pivarník.

AKTUALIZOVÁNO

Kometě opět chyběl větší důraz před brankou. Vítkovicím podlehla 1:3

Brno /FOTOGALERIE/ – Jakoby se vrátili v čase. Byli aktivnější a svého soupeře znovu přestříleli, tentokrát o šestnáct pokusů. Stejně jako ve středu proti Pardubicím však hokejisté brněnské Komety odešli poraženi. Ve 22. extraligovém kole totiž podlehli Vítkovicím 1:3 a klesli na třetí místo za Třinec. „Měli jsme lepší nástup než do duelu s Pardubicemi. Po obratu to soupeř zavřel a důkladně bránil,“ krčil rameny Petr Haken, asistent kouče Komety. 

Studenti šli hlavou proti zdi, zaznělo na připomínce listopadových událostí

Brno /VIDEO/ - Vzpomínky na pád komunismu, divadlo i lampionový průvod, který rozzářil město. Studenti z pěti brněnských univerzit vyšli v pátek, v den státního svátku, do ulic u příležitosti akce Brněnský sedmnáctý. Na náměstí Svobody si připomněli události z let 1939 a 1989.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT