Předchozí díly seriálu
Test restaurací
najdete ZDE

Lidé, kteří nemají chuť na mastné kousky k pivu ani tradiční minutky z masa, otevřou s povděkem dveře do pizzerie Mediterrane. Ve sklepě pod úrovní ulice totiž vaří především lehká italská jídla.

Saláty, rizota, těstoviny a také pizzu na třicet způsobů. Umění kuchaře v Mediterrane si v pravidelném Testu restaurací Brněnského deníku Rovnost vzal na mušku šéfkuchař restaurace Moravská chalupa Jiří Vařílek.

Ve větší místnosti s barem převládá dřevo. Díky tomu působí tato italská restaurace velmi teple a útulně. Dojem Středomoří má, stejně tak jako překlad názvu restaurace Mediterrane, vyvolat i písek s kamínky a mušlemi. Jsou pod skleněnou dlaždičkou uprostřed restaurace. Hosté, kteří touží po soukromí, mohou „zalézt“ do místnůstek v zadní části podniku, do kterých se vejde právě jen stůl, židle a několik svíček.

Při romantice i vybírání jídla však v Mediterrane hosty ruší panty u dveří. Nepříjemným skřípotem ohlašují vstup každého z hostů do restaurace. „Možná je používají místo zvonečku na dveřích, který personál restaurace upozorní na přicházející hosty,“ říká s nadsázkou šéfkuchař Vařílek.

Z jídelního lístku se podle něho vybírá velmi dobře. Z italské kuchyně mají v podniku od každého něco a menu je doplněné o minutky z kuřecího, vepřového i hovězího masa.

Vysvědčení brněnské restaurace Mediterrane.

Vařílka překvapuje jen francouzská cibulačka. „Tak ji tedy ochutnáme,“ rozhoduje odborník. Navíc objednává ještě italské noky z bramborového těsta gnocchi a vepřovou kotletu na grilu s hořčičnou omáčkou.

Stejně tak jako v Mediterrane šlápl personál vedle už při nabídce francouzské cibulačky, šlápnou hosté restaurace vedle také při jejím objednání. Je mastná, plná maggi i sušené majoránky. A uprostřed talíře leží toust se zapečeným sýrem.

Ten se po chvíli v polévce rozmočí a vytvoří velké nechutné sousto chleba. „Myslím, že polévku už mají přibližně dva až tři dny uvařenou. A malé opečené krutonky by v ní byly efektnější a chutnější než celý toust,“ upozorňuje Vařílek.

Hlavní chod je však po polévce výrazně lepší. Gnocchi s listovým špenátem a vepřovým masem jsou velmi dobře dochucené česnekem a smetanou. Stačila by jich ale jen poloviční porce.

Grilovanou vepřovou kotletu si Vařílek skutečně vychutnává. „Je šťavnatá, jen bych přidal na pikantnosti v omáčce,“ doporučuje Vařílek použít například dijonskou hořčici do omáčky. Chutnají mu také lyonské brambory, které by ale v jídelníčku přejmenoval na selské. „Jsou to klasické selské brambory se slaninou a cibulí. Není potřeba jim říkat lyonské,“ upozorňuje odborník.

Maliny zahřejí

Mediterrane nabízí i dobré dezerty. Možná škoda, že horké maliny nebo palačinky mají jen málo společného s italskou kuchyní. „Zase se hodí pro zimní období. Horké maliny jsou naprosto ideálním dezertem,“ vysvětluje Vařílek.

Z průměru brněnských restaurací pizzerie Mediterrane nijak zvlášť nevybočuje. „Pokud se ale lidé rozhodnou restauraci navštívit, určitě neudělají chybu. Líbí se mi hlavně prostředí a z kuchyně nám poslali slušné jídlo. Tedy až na tu francouzskou cibulačku,“ připomíná a dokončuje hodnocení Vařílek.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost