VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Řecký Pontos: milá připomínka letní dovolené

Brno /FOTOGALERIE/ - V restauraci u brněnského velodromu najde host jak atmosféru taverny pod Olympem, tak i skutečnou kvalitu řecké kuchyně.

26.9.2009
SDÍLEJ:

Řecká restaurace Pontos.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Řecký bůh Pontos ovládá podle mytologie Středozemní, Rudé a Černé moře. Restaurace Pontos ovládá chuťové buňky hostů. Pontos je bohem mořských hlubin, na fasádě atria brněnské restaurace u Velodromu v Pisárkách láká hosty do útrob podniku a hlídá kvalitu připravovaných jídel.

Jedna z prvních řeckých restaurací v Brně vaří tradiční řecká jídla již osm let. A výborně. Jedinou vadou na kráse Pontosu je ruch čtyřproudové silnice před její zahrádkou namísto hučícího příboje Egejského moře.

Jídelní lístek je plný zeleniny, sýrů a různých druhů mas, dochucených tradičním řeckým kořením. Hostům při výběru z jídelníčku i při jídle brnká do ucha typický řecký nástroj buzuki, uklidňuje všudypřítomná modrá a bílá barva a atmosféru taverny pod Olympem dotváří originální řecké papírové ubrusy s motivy delfínů, kormidla a kotvy.

Oliva na dortu

V předkrmech lze vybírat hlavně mezi sýry, zeleninou a mořskými plody. Šéfkuchař restaurace Brabander Ivo Ševčík již po prvních soustech pečené papriky nešetří chválou. „Řekové jsou mistři na přípravu zeleniny. Obyčejná paprika marinovaná v česneku a oreganu chutná v jejich podání famózně,“ tvrdí šéfkuchař a zároveň upozorňuje na domácí chléb a skutečně kvalitní olivový olej, kterým je paprika pokapaná. Oregano dochucuje také ovčí sýr pečený v alobalu s paprikami a rajčaty.

Jako u českých cukrářů nechybí na dortu třešnička, v řecké kuchyni hraje podobnou úlohu masitá černá řecká oliva. Zdobí každé jídlo a salát. Mimochodem, co se salátů týče, ani v Pontosu host nemůže minout tradiční tzaziki z okurek a hutného, smetanového řeckého jogurtu.

Šéfkuchař Ševčík se rozhodne zhodnotit pečené kůzle s bramborem a suvlaki arni neboli jehněčí špíz. Z kůzlete může v porci ochutnat z každé části zvířete kousek. „Mám na talíři nožku, plec, kýtu, bok i malou výseč hřbetu. Tak je to správné,“ říká odborník. Pochutnává si i na opékaných bramborách.
Jehněčí na čtyřech špízech je křehké a šťavnaté, typickou chuť masa ještě zvýrazní oregano. „Koření je na masu jen na provonění, ale úplně to stačí,“ upozorňuje Ševčík na pravidlo, že méně často znamená v gastronomii více. Řecká kuchyně není v otázce ozdoby talíře příliš nápaditá, jakoukoliv českou oblohu se zelím ovšem chuťově předčí prosté pokapání plátků rajčete vinným octem a posypání hrubou mořskou solí.

#nahled|https://g.denik.cz/50/05/restaurace_pontos_infografika_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/05/restaurace_pontos_infografika.jpg|Řecká restaurace Pontos.#

Káva z džezvy

Mezi dezerty v řecké restauraci a ani v brněnském Pontosu nechybí baklava a řecký jogurt s medem a oříšky. Na baklavě, připravené z medu a křehkého těsta, zaujme Ševčíka čirá barva medu. „Tipl bych si, že je to med třeba z tymiánového pole,“ vybavuje si vlastní dovolenou na Krétě šéfkuchař.

K moučníku servírují v Pontosu pravou řeckou kávu z džezvy, kterou není nutné sladit, nebo frapé. Až na třetím místě v jídelníčku najde host italské presto. „Aspoň nohy namočit do bazénku se slanou vodou,“ povzdychne si po vynikajícím řeckém obědě Ševčík. Restauraci dává sto procent a doporučuje ji nejen těm, kteří si chtějí prodloužit léto a zavzpomínat na moře.

Zajímavé je, že přes poledne dopřávají Brňané restauraci tradiční řeckou siestu. Ochotná servírka nemá koho obsluhovat, řecký kuchař komu vařit. Večer ale zábava v řeckém stylu mnohdy přehluší kolem uhánějící automobily.

Autor: Gabriela Peringerová

26.9.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Stříhání keřů. Ilustrační foto.

Větve chytají do pasti řidiče i chodce. Majitelé je odstraní až po výzvě

Mladý hokejista brněnské Komety Martin Nečas.

Dobří holubi se vracejí. Martin Nečas míří zpět do Komety

Přehradu zamkl vedoucí lodní dopravy zlatým klíčem. Plavební sezona skončila

Brno /FOTOGALERIE/- Naposledy pro letošní rok se v neděli v podvečer svezli lidé na lodích brněnského dopravního podniku na Brněnské přehradě. Jednasedmdesátá plavební sezona skončila. Přehradu pro lodě symbolicky zamkli zlatým klíčem.

AKTUALIZOVÁNO

Jasno bylo už v poločase. Zbrojovka jede z Plzně bez bodu

Plzeň, Brno – Vyslechl si sice potlesk a skandování fanoušků, jenže ne z úst těch brněnských. Nového trenéra Zbrojovky Romana Pivarníka vřele přivítali příznivci Plzně, kterou ještě v minulé sezoně vedl. Návrat do známých míst se mu ale nepovedl. Brno v jedenáctém prvoligovém kole prohrálo na hřišti vedoucího týmu tabulky 0:3 a je dál předposlední. „Po fotbalové stránce se Plzni nemůžeme rovnat, ale chtěli jsme ji víc potrápit,“ posteskl si Pivarník.

AKTUALIZOVÁNO

Rozhodla oblíbenost. Kroužky vynesly do sněmovny bývalého hejtmana i primátora

Jižní Morava – Lékařský titul i všeobecná oblíbenost zamíchaly s pořadím nových poslanců, kteří ve sněmovně usednou. Možnosti zvolit konkrétního člověka pomocí kroužkování využila třeba Zdena Holomková z Březiny na Brněnsku. „U voleb jsem zakroužkovala kandidáta, kterého osobně znám. Vím, že pro naši obec dělá hodně a zaslouží si to,“ vysvětlila.

Výstřely, řev fanoušků Komety a sirény. V Brně zazněla nejhlasitější symfonie

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Vstup pouze na vlastní nebezpečí a se špunty v uších. Takové doporučení dostaly stovky lidí, které se v sobotu večer vydaly na brněnské výstaviště. Zazněla tam nejhlasitější skladba světa, Symfonie sirén. Dílo poprvé představil jeho tvůrce Arsenij Avraamov v roce 1922 v ázerbajdžánském Baku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení