VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace Carpe Diem uspokojí i pravého Itala

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Kvalita i chuť italských specialit a kvalitní suroviny v brněnské restauraci autora testu příjemně překvapily

5.12.2009 2
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Carpe Diem.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Už svým názvem Carpe Diem, v překladu Užij dne či Využij dne, svádí restaurace na brněnské třídě kapitána Jaroše hosty, aby alespoň část dne věnovali dobrému jídlu. Komorní prostředí, pohodlné posezení a italské speciality. To je nabídka podniku, který se od běžných restaurací liší v tom podstatném. Výbornou kvalitou a chutí jídla.

Přestože se šéfkuchař restaurace Brabander Ivo Ševčík o pomačkaném žlutém jídelním lístku vyjádří jako o „vytaženém krávě z huby“, jeho složením je nadšený. „Vše je italské a není obsáhlý. Zaručeně vaří z čerstvých potravin,“ vyzdvihuje přednosti lístku šéfkuchař.

Vadí mu, že speciality na grilu připravuje kuchař převážně jen z kuřecího masa. Telecí a jehněčí pečeni musí hosté objednat den předem. „Je to nelogické, do restaurace chodím jíst, ne se jen podívat,“ říká šéfkuchař.

Bohatý výběr příloh

Chválí nabídku příloh. Místo hranolků nebo amerických brambor si host v Carpe Diem může objednat špenát, teplou zeleninu, brambory a žampiony na másle i na smetaně nebo také rýži. Šéfkuchař Ševčík se rozhodne otestovat jeden z předkrmů a dvě hlavní jídla. Pod italským názvem Antipasto bella casa se skrývá klasické caprese – rajčata proložená sýrem mozzarella, ovšem navíc s parmskou šunkou a parmezánem.

„Chuťově vynikající, s kvalitním olivovým olejem. Dal bych přednost bazalce před petrželí a místo levnějšího strouhaného parmezánu hoblinkám,“ doporučuje šéfkuchař. K předkrmu dostává i domácí chléb panino, skvěle sající olivový olej. „Právě tak to mají Italové rádi, jen chleba s olejem,“ říká odborník.

#nahled|https://g.denik.cz/50/2b/test_restaurace_carpe_diem_infografika_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/2b/test_restaurace_carpe_diem_infografika.jpg|Vysvědčení restaurace Carpe Diem.#

Tradiční rizoto a telecí plátky od Ševčíka dostávají také jedničku. Maso z mladých kusů tura domácího je šťavnaté, jeho chuť není přeražena kořením ani bylinkami. „Je jen lehce osoleno hrubou solí a připraveno tak, jak jsem si přál,“ říká Ševčík.

Estetický dojem jídla pokazil kuchař použitou zeleninou. Podle kostiček mrkve, hrášku a kukuřice je zřejmé, jakou směs má host před sebou. „Je to jasný polotovar, takže na talíři nevypadá dobře. Kuchaři nicméně nemůžu upřít, že pokrm připravil chutně a kvalitně,“ dodává odborník na zážitkovou gastronomii.

Čerstvé suroviny

Pro přípravu rizota použil kuchař v Carpe Diem baculatou rýži Arborio. Obsahuje vysoké množství škrobu, snadno se rozvaří a je pro pravé italské rizoto určena a přímo šlechtěna.

Směs rýže, kuřecího masa s houbami a smetanou je nevšední. Carpe Diem nabízí rizoto ve stogramové a dvousetgramové porci. I jedlíka ovšem menší porce uspokojí.
Kromě zmíněného italského rizota nechybí na jídelníčku pizza, těstoviny s lasagnemi nebo polévka minestra.

„Restauraci mohu doporučit. Kuchař vaří chutně, vesměs z čerstvých surovin, používá bylinky, kterými nikdy neurazíte. Tady by byl spokojen i pravý Ital,“ hodnotí Ševčík. Upozorňuje však, že kvalita zde jde ruku v ruce s cenou jídla. Ta je vyšší než v okolních restauracích.

Autor: Gabriela Peringerová

5.12.2009 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Po 17 letech se v brněnské ZOO narodili levharti cejlonští.
8

V brněnské zoo se narodila dvě levhartí mláďata. Po sedmnácti letech

Vyšetřovatelé získali fotografie ženy, která peníze z toho účtu vybírala v Praze a Berouně. Poznáváte ji?
AKTUALIZOVÁNO
2

Na internetu nabízela zboží, nikdy jej ale neodeslala. Z lidí vylákala 123 tisíc

Sono Centrum rozezní Wish You Were Here a další hity. Do Brna míří Pink Floyd

Brno - Čtyři zpěváci, filharmonie a slavné melodie jedné z nejznámějších kapel všech dob. Projekt Pink Floyd Night v brněnském Sono Centru ve středu devětadvacátého listopadu představí vokální kvartet Q Vox s Filharmonií Hradce Králové.

Necítí tlak. Také proto kouč Pivarník zařazuje do sestavy teenagery

Brno – Nebojí se dát šanci mladým fotbalistům, i když situace Zbrojovky zrovna nenahrává jejich nasazení. Trenér Roman Pivarník vyslal na poslední půlhodinu domácího utkání s Teplicemi útočníka Martina Zikla. Osmnáctiletý talent v prvoligové premiéře pomohl k vítězství 1:0.

Brno autem bojuje proti omezením u hlavního nádraží. Letáky s připomínkami

Brno - Šedesát tisíc lidí projde denně přes brněnské hlavní nádraží. Jejich bezpečnost mají od ledna zvýšit zákazy odbočení přes trasu tramvají od Nádražní do Benešovy ulice, u hotelu Grand od Křenové. Auta vyjíždějící z Masarykovy zase neodbočí doleva k hlavnímu nádraží. Proti plánu začal bojovat spolek Brno autem.

Předprodej vstupenek na MotoGP začíná v pátek. O týden dříve než loni

Brno – Fanoušci motoristického sportu si od pátečního poledne mohou koupit vstupenky na Grand Prix České republiky 2018. Závod se pojede na Masarykově okruhu na začátku srpna. Zájemci si lístky pořídí za výhodné vánoční ceny. Prodej začal o týden dříve než loni.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT