VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace Tramín: Stůl ozdobil narcis s vyplivnutou žvýkačkou

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Jako za starých časů. Tak si host připadá v brněnské restauraci Tramín. Bohužel ne jako za dobrých starých časů. Podnik na náměstí Svobody pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací hodnotil odborník Ivo Ševčík.

21.6.2014 1
SDÍLEJ:

Příznivci zdravé stravy mají v Tramínu smůlu. Sezonní jídla restaurace nenabízí a kuchař steak propeče, i když si host objednal krvavýFoto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Ve dvanáct hodin je v suterénní restauraci obsazený jeden stůl. Sedáme si do rohového boxu, servírka pohotově přináší dva nápojové lístky, ale jen jeden jídelní. Průhledné fólie v deskách jsou věkem pokrabacené a místy se do nich písmo i otisklo. „Jídelníček je vizitkou restaurace, ale tento reprezentativně nevypadá," říká Ševčík, který vaří v restauraci Borgo Agnese.

Restaurace nabízí hlavně těžká masitá jídla. Přitom česká klasika jako guláš nebo svíčková chybí. „Trend jsou zdravější jídla. Tady jako bezmasá nabízejí jen zeleninové rizoto a smažený sýr," upozorňuje odborník.

Jako předkrm podnik pro hosty připravuje třeba sýrový talíř o váze 170 gramů. „To je samostatné studené jídlo. Předkrm by měl mít padesát gramů," tvrdí Ševčík. Dodává, že sýry se obvykle podávají jako dezert.

Proto si místo klasického předkrmu objednává pro začátek salát. Druhé jídlo je hovězí vývar. Servírka však omylem přináší místo salátu dvě porce polévky a omlouvá se. Vývar je dobrý a plný nudlí. Později žena přináší i šopský salát. „Uvítal bych k němu olivový olej na dochucení," poznamenává kuchař. Přitom každý host platí desetikorunový couvert. K dispozici ale máme jen sůl, pepř a párátka.

Ševčík ani nestačí dojíst předkrm, a číšnice už před něj pokládá hlavní chod. Zvolil si hovězí steak z pravé svíčkové. Přestože si ho objednal krvavý, je úplně propečený. „Navíc kuchař maso špatně uřízl," ne-líbí se mu. Brambory jsou chutné.

Další jídlo je Burger Tramín s hranolky. Podle speciálního názvu by člověk čekal, že se hamburger bude něčím odlišovat, ale obsahuje jen běžné ingredience. „V kuchyni do něj měli zapíchnout jehlici, aby se nerozjížděl a dal se dobře ukrajovat," říká Ševčík. Maso je přesolené a zeleninová obloha stejná jako Ševčíkův salát. Součástí pokrmu měl být podle jídelního lístku česnekový dip. Ten chybí.

Žena odnáší jídelní lístek, aby ho předala slovenské rodině, která právě přišla. Vypadá to, že lístků je málo.

Interiér je laděný do zemitých barev. Na starších károvaných sedačkách jsou vidět skvrny, které nešly vyčistit. Boxy oddělují zástěny se zlatými mřížemi. Prostor připomíná bankovní halu v devadesátých letech. Ve váze na stole je umělý narcis, do jehož květu někdo vyplivl žvýkačku. Příjemné je, že v restauraci nehraje televize a na stole neobtěžuje záplava letáků.

Místo nich tam stojí pozvánka na oldies party, které Tramín dvakrát týdně pořádá. „Když jsem tu před osmi lety krátce pracoval, tak na hudební večírky bývalo plno," vzpomíná Ševčík. Nechápe však, proč je na letáku adresa podniku. „Vždyť vím, kde je, protože tady sedím. Místo toho tam mohlo být třeba telefonní číslo pro rezervace," myslí si.

Jako dezert si objednává palačinky s ovocem. Číšnice bere plný popelník a dává čistý. „Špatně. Měla čistý popelník položit na plný a oba dát na tác. Pak čistý vrátit zpět," vysvětluje Ševčík. Když se sklízí nezakrytá nádoba, mohl by se popel rozlétnout po stole. „Ale správný způsob vidím málokdy," poznamenává.

Předchozí obsluha byla rychlá, ale na zákusek čekáme pětadvacet minut. Konečně servírka přináší talíř se dvěma velkými palačinkami ozdobenými čokoládovou polevou. „Je to velké jako hlavní jídlo, ne dezert," říká Ševčík. Přestože je teď hlavní sezona jahod, v palačince je ovoce z konzervy.

Před odchodem ještě kontroluji toalety. Jsou čisté, ale dveře hyzdí tři nápisy. První říká, že klíče jsou na baru, přestože jsou záchody otevřené. Druhý papír upozorňuje návštěvníky, aby nezamykali hlavní dveře. Třetí nápis je vyvedený na žlutých fosforeskujících nálepkách nad klikou. Podruhé varuje před zamykáním.

Pro zvětšení rozklikněte.

Autor: Kateřina Foltánková

21.6.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

SERVIS

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel střední školy 26 020 Kč Učitelé všeobecně vzdělávacích předmětů na středních školách Učitel(ka) matematiky a fyziky. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26020 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kontakt: Ing. Zdeněk Pavlík, tel: 543424520,601576040, e-mail: pavlik@jilova.cz, , Hledáme učitele matematiky a fyziky pro střední školu na plný úvazek. Kvalifikační předpoklady podle z. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících. , Platová třída 12 dle náplně práce., , Nástup ihned.. Pracoviště: Střední škola polytechnická brno, jílová, příspěvková organizace, Jílová, č.p. 164, 639 00 Brno 39. Informace: Ing. Zdeněk Pavlík, +420 543 424 520,601 576 040. Výroba - Výroba Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní 14 000 Kč Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci Dělník ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 11. Poznámka: První kontakt emailem, telefonicky nebo v místě výkonu práce (Po-St 6-14 hod.), Práce na lince při zpracování a balení drůbežího masa a výrobků, vlhké a chladné prostředí cca 8 st.., Požadujeme zodpovědnost, pracovitost, ochotu pracovat na 2 směny, občas i v sobotu nebo o svátcích, splnění hygienické normy pro práci v potravinářském závodě., Zaměstnanecké výhody: Závodní stravování, příspěvek na penzijní připojištění, dovolená nad rámec zákona, Místo výkonu práce: Provozovna Modřice, Chrlická 522, 664 42 Modřice. Pracoviště: Vodňanská drůbež, a.s.- závod modřice, Chrlická, č.p. 522, 664 42 Modřice. Informace: Bohuslava Al-Yousefová, +420 544 529 117,544 529 011. Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 12 200 Kč Pomocní montážní dělníci. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt telefonicky (po-pá od 9:00 do 15:00 hod.), , , Krátkodobé zaměstnání.. Pracoviště: Votanero s. r. o. - 01, Prusinovského, č.p. 822, 664 42 Modřice. Informace: Bian, +420 773 689 981. Gastronomie - Servírka/číšník do hotelu v Brně 100 Kč Hledáš praxi v hotelu? Máš zkušenosti s obsluhou? Hotel v Brně hledá do svého týmu nové brigádníky. Jedná se o výpomoc v průběhu snídaní, obědů a večeří. Brigáda je časově flexibilní, možnost výběru směn (přes týden i víkendy) – vhodné pro studenty i nezletilé osoby.

Ilustrační foto.

Dějiny přiblíží amatérské video i lidové umění

Sázení stromů v Jubilejní aleji k výročí 100 let od vzniku ČSR
1 22

Lípy v aleji symbolizují založení republiky. Vysadit si je mohl každý

Hráči McDonald´s Cupu se zúčastnili rozlučky Tomáše Rosického. Co jim vzkázal?

/VIDEO/ Jeden z nejlepších fotbalistů české historie letos v červnu definitivně skončil s profesionálním fotbalem. Tomáš Rosický se po boku mezinárodních hvězd typu Cesc Fábregas, Petr Čech nebo Karel Poborský rozloučil na pražské Letné ve velkém stylu. Samozřejmě u toho nemohli chybět ani ti nejlepší a nejtalentovanější fotbalisté, kteří se probojovali do minulého ročníku McDonald’s Cupu.

V botanické zahradě vystavují citrusy a masožravky

Brno /FOTOGALERIE/ - Návštěvníci botanické zahrady v brněnské Kotlářské ulici od čtvrtka do neděle zhlédnou výstavu masožravek, citrusů a jiných tropických rostlin. „Otevřeno bude denně od devíti hodin do pěti odpoledne. Lidé si některé z rostlin mohou i koupit,“ řekla vedoucí zahrady Magdaléna Chytrá.

Před dvěma lety vyhrál s Kometou titul, nyní Kvapil vede bodování extraligy

Liberec – Před dvěma lety hokejista Marek Kvapil slavil s brněnskou Kometou titul. Pak se vydal na zkušenou na Dálný východ do ruského Chabarovsku, kde se příliš neuchytil, proto se vrátil do České republiky. Nikoliv však zpět do Brna, nýbrž do Liberce, kde se mu v letošní sezoně enormně daří.

Muž se koupal nahý v kašně Parnas a popíjel. Kamarád slíbil, že ho odvede

Brno – Úplně nahý muž se koupal ve středu dopoledne v kašně Parnas na Zelném trhu. Všimla si ho obsluha kamer městské policie. „Kolegové ho tam vyhledali a jednatřicetiletý muž jim řekl, že v kašně hledá drobné. Přitom popíjel víno z plastové láhve, kterou měl postavenou na okraji barokní kašny,“ sdělil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT