VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rytířská krčma zaujme atmosférou a pivem

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Jídla nejsou pro krčmu v Lidické ulici to hlavní, hodí se spíše jako doplněk k pití. Podnik se zaměřuje na iluzi středověku, i s živou hudbou.

11.6.2011 1
SDÍLEJ:

Rytířská krčma v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Jídlo a pití nemusí být zážitkem jen pro chuťové buňky. Už i v Brně vzniká stále víc restaurací, které oslovují všechny lidské smysly. Řadí se mezi ně i Rytířská krčma, která v Lidické ulici funguje přes rok. Jak napovídá název, dýchne na návštěvníky náladu středověku a dob rytířů. V jídlech sice pokulhává, ale nahrazuje to vstřícností obsluhy.

Že míří o několik století zpět do minulosti, je lidem jasné, už když ke krčmě míří. Dovnitř je láká zaměstnanec podniku oblečený do středověkého kostýmu a rozdávající letáky.

Vchod se ukrývá až za průjezdem, ve dvoře. Návštěvníky čeká sestup dlouhým schodištěm do sklepení, kde rytířský podnik sídlí. „Schodiště a vchod jsou oprýskané. Škoda, že se majitelé nesnaží působit na zákazníky už od začátku. Ale chápu, že pokud jsou tady třeba v pronájmu, nechce se jim do cizího investovat,“ podotýká šéfkuchař restaurace Noem Arch Jan Rimpler.

Po vstupu do sklepení je už iluze středověku mnohem silnější. Dřevěné stoly doplňují stylové dřevěné lavice. Na stolech jsou svícny, stěny zdobí rytířská výzbroj, makety středověkých korbelů, rytířské erby i vlajky. Jediné, co dojem trochu kazí, jsou plastové židle u dvou stolů. Překrývají je však kůže. „Středověká hudba z přehrávače je až trochu moc hlasitá. Ale jinak je to tu pěkné a stylové,“ je spokojený šéfkuchař.

Prakticky hned po vstupu do krčmy vítá hosty její majitel Miloslav Čoupek. Nabízí místo k sezení a zároveň se ptá na objednávku. Na jídlo nabízí Flák masa jako pokrm pro správné rytíře. „Jídelní lístek nepřinesl. Asi je to tím, že jsme si rovnou objednali. Třeba také nemá suroviny na vše, co v lístku nabízí. Ale věřím, že by se snažil nám vyhovět,“ spekuluje šéfkuchař.

Jídelní lístek si prohlédl už na internetových stránkách. „Docela se mi líbil složením, i když nabízel jen vepřové maso a chuťovky k pivu, jako nakládaný hermelín či klobásy,“ říká Rimpler.

Objednané maso běží připravit přímo majitel a obsluhující mladík přináší kofolu ve stylových džbáncích. Zároveň rozsvěcuje svíčky a zhasíná lustr. Když se pak oblékne do kostýmu, nastává konečně téměř skutečný středověk.

Krkovička v šeru

V šeru bohužel není moc vidět ani na přinesené maso s oblohou a kusy chleba. „Asi je to krkovička. A na některých místech je trochu spálená,“ ukazuje šéfkuchař. Maso s kostí je poněkud vysušené. Rimplerovi moc nevyhovuje ani koření. „Je ho tolik, že jsem je musel seškrábnout nožem. Já bych krkovičku dochutil spíše pepřem. A nechal na ní třeba rozpustit bylinkové máslo,“ upozorňuje.

Obsluha zůstává pozorná, stará se, aby hostům nic nechybělo. Majitel Čoupek dokonce zve na medovinu na účet podniku. Je dobrá stejně jako pivo Rytíř – Svijanský máz dochucený právě medovinou. „Na pivo a za atmosférou mohu doporučit Rytířskou krčmu navštívit. Zvláště když hraje živá hudba, o níž mluvil majitel. Je znát, že se nezaměřuje na jídlo. Nabízí spíš něco k zakousnutí právě k pivu,“ uzavírá hodnocení Rimpler.

#nahled|https://g.denik.cz/50/1f/infografika_test_restauraci_rytirska_krcma_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/50/1f/infografika_test_restauraci_rytirska_krcma.jpg|Rytířská krčma v Brně.#

Autor: Petr Jeřábek

11.6.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Tabulka s informací o restaurování v roce 1987
1 3

Na zdi radnice jsou vyobrazení nacisté

Na Kolišti unikal plyn. Policie musela řídit provoz.

V centru Brna unikal plyn. Dvě hodiny kvůli tomu bylo uzavřené Koliště

Myslel si, že se vrací zloději a vytáhl samopal. Nestřílel důvodně, rozhodl soud

Jižní Morava – Domníval se, že se pachatelé vracejí. Na přijíždějící auto proto začal střílet ze samopalu. Za pokus o těžké ublížení na zdraví udělil soud čtyřiačtyřicetiletému Karlu Podešvovi ze Znojemska tříletou podmínku. Pokud ji poruší, půjde na dva roky do vězení. Proti rozsudku okresního soudu ve Znojmě obhajoba podala odvolání. Ve čtvrtek proto případ z loňského prosince znovu řešil Krajský soud v Brně. Dřívější rozsudek potvrdil.

Znásilnil mě, stojí si dcera za svým. Krajský soud nevinu otce potvrdil

Brno – Osahával mě, strkal mi jazyk do pusy a pohlavně mě zneužil, tvrdí v současné době už plnoletá žena z obce na Brněnsku. Osočila z toho svého devětačtyřicetiletého otce. Soud jej však zprostil viny. Proti rozsudku Okresního soudu na Brněnsku se odvolala státní zástupkyně Andrea Ulvrová. Soulož mezi příbuznými proto ve čtvrtek projednával Krajský soud v Brně. Odvolání zamítl.

Mladí kuchaři otestovali své dovednosti. Při vaření s italskými mistry

Brno /FOTOGALERIE/ – Marcipánové dorty, křupavá pizza i lahodné koktejly. Lidé z Brna se mohli při dni otevřených dveří podívat, jak studenti z Odborného učiliště v brněnské Lomené ulici vaří bok po boku se zkušenými italskými šéfkuchaři.

V brněnské zoo se narodila dvě levhartí mláďata. Po sedmnácti letech

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Významného chovatelského úspěchu dosáhla brněnská zoo. Po sedmnácti letech se v noci z 20. na 21. listopadu narodila dvě mláďata levharta cejlonského.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT