Nejen o moštu, ale i o obrovských skladech a ovocných sadech mezi panelovými domy vypráví další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Za zavřenými dveřmi.

Česat jablka začali teprve v pondělí. Na více než sto hektarech pěstují třeba švestky, meruňky nebo broskve. Své sady má družstvo ve třech lokalitách. U dálnice ve Starém Lískovci, v Ostopovicích na Brněnsku a u panelových domů v Ukrajinské ulici. „Lidi to láká. Zrovna minulý týden jsem chytil dva kluky, jak kradou jablka," popisuje Blaha.

Sady Starý Lískovec∙ Družstvo sídlí v ulici Martina Ševčíka v Brně
∙ Ovoce češou ve třech sadech v Brně nebo jeho okolí
∙ Skladovací kapacita je 1250 tun ovoce, kvůli špatné úrodě ji ale letos nenaplní
∙ Dodává jablka i do kojeneckých výživ

Dva a půl tisíce beden, z nichž každá pojme kolem tří set kilo jablek, zatím čeká na naplnění. Některé ale zůstanou po letošní sklizni prázdné. „Kvůli silným jarním mrazům jsme přišli o více než šedesát procent úrody jablek. Z meruněk a broskví nebyla ani pecka, taky hrušky vůbec nebudou," posteskne si.

Kapacitně může sklad v ulici Martina Ševčíka pojmout až 1250 tun jablek. Při průměrné váze sto padesát gramů na jedno jablko jich sklad pojme přes osm milionů kusů.

Pokud by všichni prvňáci z brněnských základních škol dostávali jedno jablko denně, tato zásoba by vydržela na svačiny přes pět let. Všichni Brňané by pak jablka snědli za dvaadvacet dní. „Záleží na úrodě, ale poslední tři roky byly krušné. Za sezonu nám projde pod rukama asi osm set tun konzumních jablek," říká. Dále produkují čtyři sta tun jablek na kojenecké výživy. „Tato jablka před sklizní posíláme do laboratoří výrobců výživ, potom jim je můžeme dodat," popisuje.

Než ovoce doputuje třeba na pulty obchodů, uloží je buď v chladírenských místnostech, nebo ve skladu s řízenou atmosférou. „Jsou tady dva stupně Celsia a snížený obsah kyslíku na jedno a půl procenta. Člověk se tu nesmí vůbec zdržovat," varuje Blaha. Každá odrůda se přitom uskladňuje při jiné teplotě.

Družstvo si z jablek vyrábí i vlastní mošt. „Nejlepší jablka jsou ta zmoštovaná. Nemusíte ochutnávat, ale ochutnáváte. Za den třeba i dva litry," zlehčuje Richard Živný, který moštárnu obsluhuje. Jablka se mu prý za patnáct let, kdy v družstvu pracuje, ještě nepřejedla. „K této práci je důležité mít hlavně na jablka chuť, bez toho to nejde," říká Živný.

Lehce kyselá jablečná šťáva, která kolem stroje vytváří pěnu, putuje z lisu do chladicí nádrže a pak ke kohoutku do prodejny. Zbytky z jablek vozí do sadů. „Vracíme je tam, kam patří," dodává Blaha.

SIMONA ZPĚVÁKOVÁ