VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Secesní Central: skvělá kuchyně se vzornou obsluhou

Brno /TEST BRNĚNSKÝCH RESTAURACÍ/ - Restaurace v secesním stylu zaujme tradiční kuchyní. Hosté si tam objednají třeba vepřovou panenku se švestkami máčenými ve slivovici.

7.12.2013 4
SDÍLEJ:

Restaurant-café Central na třídě Kapitána Jaroše. Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Chutnalo vám, madam? ptá se číšník. Člověk si připadá tak trochu jako ve filmu pro pamětníky. V restaurantu-café Central na třídě Kapitána Jaroše se obsluha o hosty stará vzorně. Podnik, který se zaměřuje na českou a moravskou kuchyni, hodnotil pro seriál Test restaurací Brněnského deníku Rovnost šéfkuchař a provozovatel restaurace U Dřevěného stolu Jiří Dlapka.

Hodinu po poledni je polovina stolů v restauraci obsazená. „Ale ještě před třiceti minutami byste si nesedli," upozorňuje servírka. Usmívá se a je vidět, že jí host není na obtíž.

Ani v době oběda není problém objednat si z jídelního lístku. „Nabídka je přehledná a v hezkých deskách," hodnotí Dlapka. Restaurace se zaměřuje na tradiční českou kuchyni a výběr pokrmů z mezinárodní kuchyně. Hosté mají na výběr z osvědčených jídel, jako je moravský Restaurant-café Central na třídě Kapitána Jaroše. vrabec se zelím. Pokud mají chuť na něco neobvyklejšího, vyzkoušejí třeba vepřovou panenku plněnou vlašskými ořechy a sušenými švestkami naloženými ve slivovici.

To, že to s tradiční kuchyní myslí vážně, potvrzují dezerty. Vedle palačinek s tvarohem a šlehaného mascarpone si hosté mohou vybrat bramborové placky lokše s povidly. Mezi předkrmy Dlapku nejvíc zaujal uzený losos, kterého chce vyzkoušet.

Obsluha se ptá, jestli má přinést předkrm s polévkou, nebo obě polévky současně. „Je vidět, že je z oboru, vyzná se," líbí se šéfkuchaři.

Zatímco čeká na první chod, prohlíží si interiér. „Ještě nedávno tu byla zaplivaná hospoda čtvrté cenové kategorie. Udělali tady velký kus práce," říká. Interiér se nese v secesním duchu a připomíná vídeňskou kavárnu. Prostoru dominují solitérní kusy starožitného nábytku, pozornost upoutá také prastará kovová pokladna. Hosté sedí na thonetkách nebo na pohodlných polstrovaných židlích.

Stěny jsou v různých odstínech fialové, místy je zdobí ornamentální vzor. Celek doplňuje naleštěná mramorová podlaha a v rohu stojí decentní vánoční stromek. „Nevidím tu nic, co by se sem nehodilo nebo tady přebývalo," myslí si šéfkuchař. Oceňuje, že na stole není obvyklý stojánek s reklamními nabídkami.

S předkrmem je Dlapka spokojený. Zaujmou ho tenké červené plátky, které zdobí lososa. „Asi budou z červené řepy," odhaduje. Také na vývaru z hovězí oháňky si pochutnává. „Knedlíčky jsou domácí. I nudle možná kuchař sám připravoval," komentuje.

Solidní porci dýňového krému zdobí umný obrazec z arašídového másla a obsluha ho servíruje hned na dvou talířích zároveň. „Jídlo Restaurant-café Central na třídě Kapitána Jaroše. podávají zprava, tak je to správně," upozorňuje odborník. Charakteristickou vůni zeleniny přebíjí pro Čechy a Moravany trochu nezvyklá vůně másla z arašídů. Ale chuť je, jak má být. V polévce je i několik dýňových semínek, která příjemně křupají.

Po chvíli přináší servírka candáta a na zvláštním talíři brambory. Na rybě je zase ozdoba z červené řepy. „Nemusela by být úplně všude," říká Dlapka. Naopak ho zaujme opečená půlka citronu. „To jsem ještě neviděl. Ale je to dobrý nápad," chválí. Zároveň oceňuje, že obsluha nezapomněla na rybí příbor. K dispozici jsou i látkové ubrousky.

Na talíři se svíčkovou jsou tři plátky prošpikovaného hovězího a čtyři silné kousky karlovarského knedlíku. Maso je správně měkké. Silnou zeleninovou omáčku doplňuje plátek citronu a porce brusinek.

Ve dvě hodiny odpoledne je café Central skoro úplně prázdné. „Byli jste spokojení?" ptá se obsluha stejně jako po každém chodu. Číšník mezitím sprejovým čističem stříká na stoly a utěrkou je stírá. „Někde to neudělají, jak je týden dlouhý. Je vidět, že to tady provozuje člověk, který tomu rozumí," říká Dlapka. A dodává, že si v restauraci dokáže představit i menší rodinnou oslavu.

Autor: Kateřina Foltánková

7.12.2013 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 13 350 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 13350 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt osobně Lipová 6, Brno, ÚT a ČT 13:00 - 14:00 hodin, , Požadujeme dobrou fyzickou zdatnost. Práce ve výškách., , , Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Staves.cz, družstvo - přízova, Přízova, č.p. 279, 602 00 Brno 2. Informace: David Doležel, . Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 13 350 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13350 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt se zaměstnavatelem telefonicky., , Požadujeme dobrý zdravotní stav, fyzicky náročná práce., , Souhlas se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Termal, družstvo-prac., Heršpická, č.p. 758, 619 00 Brno 19. Informace: Vasyl Mlavets, +420 608 123 240. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 13 350 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 13350 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: První kontakt osobně Lipová 6, Brno, ÚT a ČT 13:00 - 14:00 hodin, , Požadujeme dobrou fyzickou zdatnost. Práce ve výškách., , Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Staves.cz, družstvo - přízova, Přízova, č.p. 279, 602 00 Brno 2. Informace: David Doležel, . Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 13 350 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13350 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: První kontakt telefonicky, e-mailem nebo osobně: Božetěchova 3003/133, 612 00 Brno, každou středu, od 10:00 do 12:00 hodin, Práce ve výškách, prašné prostředí, dobrá fyzická zdatnost, dobrý zdravotní stav, bezúhonnost, Místo výkonu práce: Areál bývalé Vlněny Dornych Přízova, Brno, souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Abrico group s.r.o.-areál bývalé vlněny dornych, Dornych, 602 00 Brno 2. Informace: Yuriy Khomik Lenka Hrušková, Marek Labuda,, +420 530 345 219,777 850 801.

Extraligoví hokejisté Zlína (vš žlutém) v nedělním 26. kole doma hostili mistrovskou Kometu Brno.
AKTUALIZOVÁNO
30

Kometa zdolala Zlín: Kašík kapituloval už po devíti vteřinách. Zaspal jsem, říká

Ve věku nedožitých sedmaosmdesáti let zemřel ve středu emeritní rektor brněnského Vysokého učení technického Emanuel Ondráček.

Zemřel emeritní rektor VUT a odborník na mechaniku těles. Ondráčkovi bylo 86 let

Už jsme si vše vyříkali, jedeme rozjezdy domů, slíbili. Za hodinu se prali znovu

Brno - Rvali se tak, že je od sebe museli otrhnout až strážníci a spoutat je. Dva muži se v sobotu v noci poprali u hlavního nádraží, jeden z nich skončil v nemocnici.

Volné zvíře v autě? Hazard s životem jeho i posádky. Komplikuje pomoc při nehodě

Jižní Morava – Oddaný pes ztížil záchranu řidiče osobního auta, které před několika dny havarovalo mezi Ježkovicemi a Drnovicemi na Vyškovsku. Skončilo ve stromě. „Zraněného jsme nakonec vyprostili. Zásah ale komplikoval pes, který byl uvnitř a dorážel na nás,“ potvrdil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Máš profil? Důchodci objevují sítě. Čeká tam na ně sociální kontakt i nebezpečí

Jižní Morava - Stále více starších lidí z Jihomoravského kraje má svůj profil na sociálních sítích. Kromě přátel a známých tam na ně čekají i podvodníci.

Zahrádkářům v Komárově zabrali třetinu pozemků. Kvůli stavbě parkoviště

Brno - S řešením každodenního problému, kam večer po příjezdu z práce domů uložit svoje auto, obyvatelům Komárova pomůžou nová parkovací místa. Lidé je využijí v sídlišti mezi ulicemi Schwaigrovou a Za Školou.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT