Chutnalo vám, madam? ptá se číšník. Člověk si připadá tak trochu jako ve filmu pro pamětníky. V restaurantu-café Central na třídě Kapitána Jaroše se obsluha o hosty stará vzorně. Podnik, který se zaměřuje na českou a moravskou kuchyni, hodnotil pro seriál Test restaurací Brněnského deníku Rovnost šéfkuchař a provozovatel restaurace U Dřevěného stolu Jiří Dlapka.

Hodinu po poledni je polovina stolů v restauraci obsazená. „Ale ještě před třiceti minutami byste si nesedli," upozorňuje servírka. Usmívá se a je vidět, že jí host není na obtíž.

Ani v době oběda není problém objednat si z jídelního lístku. „Nabídka je přehledná a v hezkých deskách," hodnotí Dlapka. Restaurace se zaměřuje na tradiční českou kuchyni a výběr pokrmů z mezinárodní kuchyně. Hosté mají na výběr z osvědčených jídel, jako je moravský Restaurant-café Central na třídě Kapitána Jaroše. vrabec se zelím. Pokud mají chuť na něco neobvyklejšího, vyzkoušejí třeba vepřovou panenku plněnou vlašskými ořechy a sušenými švestkami naloženými ve slivovici.

To, že to s tradiční kuchyní myslí vážně, potvrzují dezerty. Vedle palačinek s tvarohem a šlehaného mascarpone si hosté mohou vybrat bramborové placky lokše s povidly. Mezi předkrmy Dlapku nejvíc zaujal uzený losos, kterého chce vyzkoušet.

Obsluha se ptá, jestli má přinést předkrm s polévkou, nebo obě polévky současně. „Je vidět, že je z oboru, vyzná se," líbí se šéfkuchaři.

Zatímco čeká na první chod, prohlíží si interiér. „Ještě nedávno tu byla zaplivaná hospoda čtvrté cenové kategorie. Udělali tady velký kus práce," říká. Interiér se nese v secesním duchu a připomíná vídeňskou kavárnu. Prostoru dominují solitérní kusy starožitného nábytku, pozornost upoutá také prastará kovová pokladna. Hosté sedí na thonetkách nebo na pohodlných polstrovaných židlích.

Stěny jsou v různých odstínech fialové, místy je zdobí ornamentální vzor. Celek doplňuje naleštěná mramorová podlaha a v rohu stojí decentní vánoční stromek. „Nevidím tu nic, co by se sem nehodilo nebo tady přebývalo," myslí si šéfkuchař. Oceňuje, že na stole není obvyklý stojánek s reklamními nabídkami.

S předkrmem je Dlapka spokojený. Zaujmou ho tenké červené plátky, které zdobí lososa. „Asi budou z červené řepy," odhaduje. Také na vývaru z hovězí oháňky si pochutnává. „Knedlíčky jsou domácí. I nudle možná kuchař sám připravoval," komentuje.

Solidní porci dýňového krému zdobí umný obrazec z arašídového másla a obsluha ho servíruje hned na dvou talířích zároveň. „Jídlo Restaurant-café Central na třídě Kapitána Jaroše. podávají zprava, tak je to správně," upozorňuje odborník. Charakteristickou vůni zeleniny přebíjí pro Čechy a Moravany trochu nezvyklá vůně másla z arašídů. Ale chuť je, jak má být. V polévce je i několik dýňových semínek, která příjemně křupají.

Po chvíli přináší servírka candáta a na zvláštním talíři brambory. Na rybě je zase ozdoba z červené řepy. „Nemusela by být úplně všude," říká Dlapka. Naopak ho zaujme opečená půlka citronu. „To jsem ještě neviděl. Ale je to dobrý nápad," chválí. Zároveň oceňuje, že obsluha nezapomněla na rybí příbor. K dispozici jsou i látkové ubrousky.

Na talíři se svíčkovou jsou tři plátky prošpikovaného hovězího a čtyři silné kousky karlovarského knedlíku. Maso je správně měkké. Silnou zeleninovou omáčku doplňuje plátek citronu a porce brusinek.

Ve dvě hodiny odpoledne je café Central skoro úplně prázdné. „Byli jste spokojení?" ptá se obsluha stejně jako po každém chodu. Číšník mezitím sprejovým čističem stříká na stoly a utěrkou je stírá. „Někde to neudělají, jak je týden dlouhý. Je vidět, že to tady provozuje člověk, který tomu rozumí," říká Dlapka. A dodává, že si v restauraci dokáže představit i menší rodinnou oslavu.