Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Vysoké stropy, nablýskaný servis, dlouhé krémové ubrusy, pohodlné židle s područkami, křišťálové lustry a nařasené závěsy. Na toaletách kohoutky v barvě zlata, nechybí bidet. Prostředí Hansen Restaurantu je víc než luxusní, přesto se v něm host necítí svázaný etiketou stolování, ale uvolněně a příjemně.

Jídelní lístek šéfkuchaře restaurace Šelepka Iva Ševčíka nadchne. Má zkušenosti se zážitkovou i molekulární kuchyní a v prostředí Hansen Restaurantu se cítí jako ryba ve vodě. „Mám chuť na všechno, co je v jídelním lístku. Skladba je perfektní. Jídla jsou sice trochu dražší, ale cena odpovídá prostředí i skladbě surovin,“ říká šéfkuchař. Jídelní lístek je jako okopírovaný z některé z lepších vídeňských restaurací. Tři druhy předkrmu, dvě polévky, sedm hlavních jídel a tři dezerty. Podle personálu kuchař sestavuje každý měsíc nový jídelní lístek. „Vaří z čerstvých sezonních surovin,“ zkoumá přílohy k pokrmům Ševčík.

Pstruha v rosolu, kterého si Ševčík objednává, kuchař teprve připravuje, proto se šéfkuchař rozhoduje ochutnat roastbeef s křenem. K předkrmu i polévce – krému z pórku – přináší číšník chléb pečený v kuchyni restaurantu. K pití nabízí číšník karafu s vodou, pro dva lidi je tři čtvrtě litru dost k osvěžení i zapití jídla. „V lepších restauracích se to tak dělá, patří to prostě k nabídce,“ říká Ševčík.

Roastbeef se smetanovým křenem nemá podle šéfkuchaře chybu. Chutný je i pórkový krém, jenže pórek v něm moc cítit není. Ani bylinkovo-tvarohový nok v polévce testovacímu týmu mnoho radosti neudělá. Následuje však hlavní chod a tomu kritika nepřísluší.

Dva plátky prošpikovaného hovězího masa, výtečná svíčková omáčka a hlavně jemný, nadýchaný karlovarský knedlík, v němž je jasně vidět struktura housek. Fantazie pro chuťové buňky i oči.

Druhé jídlo, kachní prsíčko s bramborovými lokšemi a dušenou brukví, je také vynikající. Maso šťavnaté, lokše jako od babičky. „Jídlu se nedá nic vytknout. Je příkladem, že to jde i bez obloh a chemie,“ chválí Ševčík. A připomíná zlozvyk českých kuchařů přidávat k jídlům dochucovací přípravky a půl talíře zeleniny.

Nadšení z koláče

Na závěr si šéfkuchař objednává ke kávě tvarohový dezert. Listové těsto s tvarohem jej opět nadchne. „Američané mají cheesecake, sýrový koláč, a Vídeňáci tvarohový. Myslím, že lepší než tenhle jsem ještě neochutnal,“ nešetří chválou Ševčík.

Brněnská restaurce Hansen.

Přestože se může zdát, že Hansen Restaurant je místem pro lidi s tučnějším kontem, není tomu tak. Přílohy jsou už započítané do ceny jídla, takže v konečném součtu tam jídlo vyjde na téměř stejné peníze jako steak s hranolky a omáčkou jinde. Dražší než v jiné brněnské kavárně tam není ani káva. Espreso s mlékem vyjde na pětatřicet korun. Možná proto nezejí luxusní prostory Besedního domu prázdnotou. Na volný stůl tam dokonce hosté v době obědů čekají v předsálí.

Hansen Restaurant je jako vystřižený z brněnské historie. Jde však s dobou a je nachystaný i pro malé strávníky. Dostanou své židličky i lžičky s medvídky.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost