V Černovicích lidé na radnici i mimo ni dlouho řešili problematickou mateřskou školku v ulici Elišky Krásnohorské. Její kapacita nebyla podle mnoha rodičů dostatečná.

Pro zvětšení klikněte.Radnice se rozhodla školku rozšířit. Na plánovanou nástavbu vyčlenili radní sedm milionů. „Myslím, že za tuto částku by mohlo vzniknout více míst. Lidé, kteří se zúčastnili diskuze o školce v Černovicích, sepsali otevřený dopis, ve kterém navrhují několik alternativních řešení, a předali ho radnici k posouzení," uvedla Silvie Sanža, která se o černovické mateřské školky zajímá. Mělo tak vzniknout dalších dvacet míst pro děti. Stavět se zatím nezačalo.

Chybí řeznictví

Kromě míst ve školce místním chybí také specializované obchody. „Je tu velký supermarket, ale postrádám kvalitní řeznictví," řekla Petra Tomanová, která pracuje ve zdejší vinotéce.

Právě supermarket v Cornovově ulici je podle některých problematickým místem Černovic. „Scházejí se tu bezdomovci a dělají akorát nepořádek. Radnice by s tím měla něco dělat," myslí si Martina Zapletalová.

Starosta Černovic Jiří Hladík uznává, že bezdomovci jsou problém. „Jedná se pouze o jednu rodinu. Víme o nich a snažíme se s nimi bojovat. Strážníci jsou ale bezmocní. Nemají je jak stíhat," upozornil Hladík.

Spokojená se životem ve své městské části je například Pavlína Brátová. „Domy i chodníky a silnice jsou většinou nově opravené. Jediné, co mi tady chybí, je koš na basketbal. V Černovicích není ani jeden. Když si chce dcera zahrát, musí přejet do jiné městské části," podotkla s nadsázkou žena. Jinak není podle ní vedení městské části co vytknout.

Podobný názor má také Lucie Nováčková. „Nemůžu si stěžovat. Jediné, co mě mrzí, je zrušený hudebně-divadelní festival Mezi ploty, který se konal v areálu místní psychiatrické léčebny," řekla Nováčková.

Pro zvětšení klikněte.Na kulturní vyžití si nemohou stěžovat obyvatelé sousední městské části Slatina. „V posledních letech se u nás na náměstí koná Slatinské kulturní léto. Vynahradí nám tak to, že nemáme kino," myslí si například Petr Jedlička.

V uplynulých dvou letech se podle něj radnice snažila městskou část opravit. „Zařídili nové chodníky a opravili některé budovy, toho si opravdu cením," dodal.

Podle starosty Jiřího Idese se podařilo získat dostatečné množství peněz na opravu všech školek. „Kromě toho jsme zřídili také služebnu městské policie, která tam dlouhá léta chyběla," dodal.

Vedle opravených chodníků oceňuje další místní Jana Poláková také upravené náměstí a výstavbu nových bytových domů či plánovaný supermarket. Radnice však podle ní dostatečně nemyslí na majitele psů. „V okolí není žádný les, očekávala bych proto, že se radní postarají o to, abychom měli dostatek výběhů pro psy. Nicméně já osobně nevím ani o jednom. Když pustím psa někde na louce z vodítka, okamžitě dostanu od strážníků pokutu," upozornila Poláková.

Alespoň kus louky

S tím souhlasí i další majitel psa Daniel Kmenta. Podle něj by radnice psům měla vyhradit alespoň kus louky. „Chybí mi tu také cyklostezka do Šlapanic. Pěšky se tam dojít nedá a na kole by to mohl být hezký výlet," navrhl sportovně založený muž.

Ve všech městských částech řeší lidé problémy s parkováním. Slatina není výjimka. Místní si myslí, že další nová parkoviště by prospěla. „Předsevzali jsme si, že vybudujeme nová parkovací místa. To jsme splnili. Rozhodně však v rozšiřování parkovišť chceme pokračovat," uvedl Ides.

Stejně jako v Černovicích i ve Slatině se lidé potýkají s bezdomovci. „Schází se v parčíku ve Vlnité ulici. Lidi se jich bojí. Člověk nikdy neví, kdy na něj vytáhnou nůž a pokusí se ho okrást," podotkla Poláková. Radnice by podle jejího názoru mohla zapracovat také na dohledu na nepořádek. „Procházela jsem se psem kolem garáží na kraji Slatiny a všimla jsem si, že pes má poleptaný čumák od kyseliny z autobaterie, kterou tam někdo nechal povalovat," upozornila žena.

LENKA ŠKLUBALOVÁ
LENKA GRABCOVÁ