Na střeše sídla krajského a městského soudu je symbol monarchie od počátku minulého století, kdy ho postavili. „Bylo to v roce 1908. Koruna vydržela i přes pokusy ji ze střechy sejmout. Za normalizace na čas dokonce zůstala ve dvoře. Dole na nádvoří působila opravdu giganticky,“ vysvětluje historik umění Jan Sedlák.

Před revolucí byla „imperialistická“ koruna zarytým komunistům trnem v oku. Po rekonstrukci fasády Justičního paláce hrozilo, že se několikatunová koruna s pozlaceným křížem na vrcholu zpět již nevrátí. „V průjezdu zůstala od sedmdesátých let až do roku 1992. Teprve potom ji vysadili dělníci zpět,“ tvrdí správce Justičního paláce Jan Lippert.

Koruna na střeše Justičního paláce připomíná dodnes zašlou slávu Rakouska­-Uherska. Podobné koruny zdobily i další stavby v mocnářství. „Habsburská koruna byla symbolem státní a soudní moci. Ve Vídni je podobných ozdob na státních budovách a vysokých úřadech více. V Brně je však jediná,“ upřesnila brněnská historička Milena Flodrová.

Originální korunovační klenot si dal v roce 1602 zhotovit císař Rudolf II. Korunu nechal posázet drahými kameny, v jejichž hlubokou symboliku a vliv jako příznivec alchymie a astrologie věřil. Po zániku Svaté říše římské korunovační klenot opět zavedl císař František I. „Originál v současné době vystavuje říšská klenotnice ve Vídni na zámku Hoffburg,“ přiblížil historik Vilém Walter.

Mohutnou měděnou korunu mohou lidé obdivovat pouze z ulice. Na půdu, odkud dovnitř koruny vystužené dřevěnou konstrukcí vede železný žebřík, mají přístup pouze zaměstnanci soudu. Přesně pod korunou má totiž své sídlo archiv starých spisů. Některé z nich pochází ještě z doby Rakouska­Uherska a jsou psány švabachem.

Historické prostory se zalíbily také filmařům. „Filip Renč tu bude natáčet část detektivky Zrozen bez porodu, která tvoří první díl trilogie Vetřelci a lovci,“ prozradila mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková. Justiční palác je ostatně na filmové klapky již zvyklý. Odehrával se tu i jeden díl oblíbeného seriálu Četnické humoresky.