VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Španělská paella? V Paladeu jen průměrná

Brno – Jídelní lístek nabízí paellu, ale jinak je hodně přizpůsobený českému strávníkovi. Čekání na specialitu trvalo dlouho, navíc se moc nepovedla.

14.11.2009 3
SDÍLEJ:
Zvětšit fotografii

Paladeo restaurant v Brně.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Paladeo restaurant na svých internetových stránkách přesvědčuje lidi, že za tajemstvím španělské kuchyně už nemusí na Iberský poloostrov. Šéfkuchař zážitkové restaurace Cadentes Pavel Pietropaolo však doporučuje z Brna paty vytáhnout. Testovaná jídla v nové španělské restauraci v centru Eden v Králově Poli označil za průměrná.

„Španělská kuchyně nabízí jídla se základem z moře, olivy, hodně zeleniny a koření. A hlavně vše z jednoho kotlíku. Jídelní lístek této restaurace sice nabízí paellu, jinak je hodně přizpůsobený českému strávníkovi,“ tvrdí šéfkuchař.

Průměru se vymyká nové až luxusní prostředí restaurace i ochotná obsluha, která ale hned u dveří hlásí, že tříchodové menu s kávou nebo čajem zdarma už nemají.

Počáteční chvála

Ještě před ochutnáním oběda šéfkuchař Pietropaolo jen chválí. Nabídku podzimních variací Tapas otonales, což je několik malých chuťovek podávaných s různými druhy vína, nebo výběr ryb z jídelního lístku. „Ve Španělsku je zvykem snést na stůl víc malých jídel, ochutnávat, ďobat a popíjet,“ vysvětluje šéfkuchař. Rozmýšlí se, zda ochutná pražmu, nebo paellu. Tradiční španělské jídlo s dary moře nakonec dostalo zelenou. Paladeo ji nabízí s kuřecím či králičím masem se zeleninou, nebo právě s dary moře. Protože příprava paelly potrvá půl hodiny, rozhoduje se ochutnat i pečený sýr. Doporučuje rovněž krevetovo-pomerančový krém.

Ještě předtím uklízí obsluha ze stolu velké i menší vinné skleničky a nechává prostřeno jen pro předkrm, polévku a hlavní jídlo. Přináší k zakousnutí malé pečivo z tyčinkového těsta. „To jsou nějaké nano rohlíčky,“ používá Pietropaolo přirovnání jak z vědeckého slovníku. Suché a neochucené tyčinky před obědem chuťové buňky nenavnadí .

Předkrm, ovčí sýr manchego, je ovinutý španělskou specialitou – sušeným vepřovým masem. Leží na salátku z polníčku, rukoly a pomerančů. „Jídlo je výborné, dobře prezentované na talíři a dobře dochucené. Pomeranč dokonce kuchař vykrájel, jen v něm zapomněl pecky. Ty v jídle vadí,“ upozorňuje odborník.

V krevetovo-pomerančovém krému s našlehaným mlékem na povrchu sice host pomeranče necítí, zato je odměněný výraznou chutí krevet. „Základem je určitě zelenina. Rajčata nebo mrkev. Něco té polévce totiž muselo dát barvu. To, že krevety jsou v polévce chuťově dominantní, je správné,“ hodnotí oranžový krém šéfkuchař.

V té chvíli ale přestává restauraci chválit. Přestože je téměř prázdná a kuchař nemusí kmitat mezi pekáčky, paella se k hostům dostane až po hodině. „Trvá to nepřiměřeně dlouho,“ říká šéfkuchař a vypočítává předem, co má správná paella mít. „Rýže, maso, paprika a hlavně šafrán. Ten dá jídlu nezaměnitelnou žlutou barvu.“

#nahled|https://g.denik.cz/50/75/infografika_paladeo_brno_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/75/infografika_paladeo_brno.jpg|Restaurace Paladeo.#

Připečené jídlo

Paellu přináší servírka v pánvi, je tedy pečená v troubě. Jenže se připekla. Spodní vrstva rýže je hnědočerná a tvrdá. Podle Pietropaola spáleninou nasákla všechna rýže. Zklamaný je i náplní. Do paelly totiž kuchař vysypal jen mraženou směs darů moře – kalamáry, sépie, slávky jedlé a teplovodní krevety. Žádné kousky ryb, které chtěl šéfkuchař ochutnat.

„Nechápu to. Na lístku mají pražmu, lososa a tuňáka, tak proč do toho kuchař sype mražený koktejl darů moře? Šetří si práci. Toto jídlo nemá s paellou ve Španělsku nic společného.“ I čekání na jídlo by šéfkuchař omluvil, kdyby dostal na stůl něco extra. „Nebylo to špatné, ale žádná pecka to není. Prostě průměr v prostředí, do kterého majitel vložil peníze,“ dokončuje hodnocení Pietropaolo.

Autor: Gabriela Peringerová

14.11.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vlakové nádraží v Brně-Židenicích.

Porouchaná lokomotiva zastavila vlaky mezi Židenicemi a Adamovem

Jana Novotná
1 14

Jana Novotná dohrála svůj životní zápas. V pouhých 49 letech

AKTUALIZOVÁNO

Představíme ZŠ v Kanicích, Ochozi, Vranově, Babicích a Bílovicích nad Svitavou

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete vždy ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Na Brněnsku chybí dětští lékaři. Odrazují je e-recepty a pospíchají do důchodu

Brněnsko /ANKETA/ - Dětského doktora hledali v Březině na Brněnsku přes rok. Marně. Ordinaci, kam chodili lidé z několika vesnic, proto museli zavřít. Podobná situace možná potrápí řadu obcí na Brněnsku. A lékařů ubyde i v Brně. Může za to stárnutí i nechuť k elektronizaci.

AKTUALIZOVÁNO

Pro posluchače jsme jako hodinky, vypráví ředitel Českého rozhlasu Brno Ostrý

Jižní Morava – Je Český rozhlas objektivní? Podává lidem vyvážené zpravodajství? Oceňují posluchači hojné vysílání receptů? Na podobné dotazy odpovídal v pondělí v online rozhovoru ředitel Českého rozhlasu Brno Jaromír Ostrý.

Debata politických rivalů táhne. Kapacitu sálu zaplnily rezervace

Brno - Téměř dvě stovky lidí plánují sledovat v úterý od pěti hodin odpoledne naživo debatu představitelů dvou znepřátelených brněnských politických hnutí Žít Brno a Slušní lidé. Zájemci už minulý týden rezervacemi naplnili kapacitu sálu Dělnického domu, kde se debata odehraje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT