U vstupu hučí vysavač. To ve 3D tiskárně vzniká nová forma pro odlití prstenu. I takto se vyvinulo šperkařské řemeslo, kterému se rodina Novákových věnuje přes sto padesát let.

Jiří Novák, který je čtvrtý nástupce v pořadí, přitom šperkařem nikdy být nechtěl. „Slíbil jsem to tátovi u jeho smrtelné postele," líčí svůj životní příběh.

Snaží se o to, aby každý šperk vyrobený na zakázku symbolizoval nějaký příběh. „Jednou za mnou přišli dva snoubenci, kteří chtěli snubní prsteny. Vyptával jsem se jich, abych zjistil, jak udělat prsteny výjimečnými. Svěřili se mi, že se potkali v horách na kotvě. Motiv prstenu byl hned jasný," vzpomenul šperkař.

I přes pomoc 3D tiskárny však klenoty o ruční práci ochuzené nejsou. Odlitý prsten putuje do rukou šikovných řemeslníků, o které je v tomto oboru nouze. Proto jejich příjmení zůstávají na přání utajená.

Gold Atelier• rodinné šperkařství s tradicí od roku 1863
• čtvrtým nástupcem je Jiří Novák
• vyrábí klenoty, šperky a zlatou bižuterii
• rok a půl využívá 3D tiskárny
• zaměstnává dvanáct lidí

Šperkaři v místnosti, která připomíná alchymistickou laboratoř, pinzetami pracně zasazují drahé kameny do šperků. Ty pak putují k osmadvacetileté Petře na povrchovou úpravu, vyleštění a voskování. „Práce mě i po deseti letech stále baví, protože je různorodá," svěřila se žena, která se vyučila zlatnicí.

Ve vedlejší místnosti mezitím vytváří designér šperků Tomáš návrh v podobě mercedesu, který pošle do tiskárny. „Některé mám hotové i za půl hodiny, jiné mi zaberou celý den," řekl.

Doplňky ale nejsou to jediné, co v dílně odlévají. „Už jsme vyráběli modely vláčků, zlaté pralinky i parohy," vyjmenoval Novák.

Některé drahé šperky musí vyrábět i s kopií. Kvůli pojištění. „Na odlitcích v tiskárně záměrně vytváříme jednoduše řečeno chyby. Poznáme je jen my a laik si jich nevšimne. Stejné body musí být i na kopii šperku. Tím se v případě ztráty nebo krádeže prokáže jejich totožnost," upozornil Novák na další výhodu tiskáren.

Přestože má Novák dvaadvacetiletého syna, který by mohl řemeslo převzít, nenutí ho. Sám totiž chtěl v mládí, ještě před slibem otci, tančit balet.

SIMONA ZPĚVÁKOVÁ