VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Spolek uspokojí moučníky, jídla jsou bez chuti

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Práci ochotných a milých číšníků kazí dlouhé čekání a nedochucená jídla. Kuchař místo koření a kvalitních surovin nešetřil kečupem.

26.2.2011 12
SDÍLEJ:

Brněnská kavárna Spolek v Orlí ulici.Foto: DENÍK/Attila Racek

Další díly seriálu Test restaurací najdete

ZDE

Tmavý průchod, těžký závěs a za ním prostorná světlá dvoupatrová místnost. Tak vítá návštěvníky brněnská kavárna Spolek v Orlí ulici, která přes poledne a večer funguje i jako restaurace. „Působí to tu na mě spíš jako nějaký studentský klub než místo, kam bych si zašel sám od sebe na jídlo,“ rozhlíží se kolem šéfkuchař restaurace Taverna John Silver Jiří Dlapka. Kavárnu Spolek zhodnotil pro další díl pravidelného seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Kavárna je rozdělená do dvou pater, horní je kuřácké. Stoly v přízemí jsou obsazené téměř jen studenty, mnoho z nich má před sebou vedle jídla také otevřený notebook. „Na pohled je to tu trochu omšelé, manželku bych sem na oběd nevzal,“ podotýká Dlapka a bere do ruky jídelní lístek.

Kečup místo koření

Ten ho překvapí vzhledem i obsahem. Je totiž ukrytý v kovových deskách velikosti cédéčka. „Hm, nabídka tedy nic moc. Je vidět, že je to spíš kavárna. Dezertů a palačinek je tu mnohem víc než normálních jídel. Převládají navíc hlavně těstoviny,“ nelíbí se jídelníček Dlapkovi.
Nakonec si vybírá z denního menu plněné žampiony se špenátem a brambory. K tomu čerstvě vymačkaný džus z pomerančů a jako polévku minestrone, kterou má Spolek v nabídce neustále.

Při výběru druhé porce padla volba na pórkovou polévku z denního menu a tortillu plněnou mletým hovězím masem. Než obsluha přinese polévky, trvá to docela dlouho. To ostatně celou dobu oběda snižuje práci jinak ochotných a milých číšníků. „Čekal bych, že polévky přinesou hned,“ kroutí hlavou Dlapka. Čekání si krátí upíjením džusu, který naopak chválí. „Je poznat, že ho opravdu před chvílí čerstvě vymačkali z pomerančů, tak to má být,“ usmívá se Dlapka.

Když dostane polévku, usmívat se přestává. Zatímco pórková potřebuje jen trochu dosolit a jinak je chuťově výborná, minestrone má podle odborníka na gastronomii několik zásadních chyb. „Je na můj vkus moc sladká, zdá se mi, jako by do ní kuchař použil kečup. Správně tam má být víno, aby tu sladkou chuť stáhlo,“ mračí se Dlapka. Také se mu nelíbí, že je zelenina nakrájená na nestejně velké kousky.

Kečup je cítit i v masové směsi v tortille a kazí jí jinak dobrou chuť. Tortilla je navíc tuhá a lepší by bylo krájet ji steakovým nožem, protože obyčejný příbor nutí člověka při každém zakrojení honit náplň po talíři.

Se žampiony je Dlapka nespokojený stejně jako s polévkou. „Kuchař snad vůbec nedochucuje. Špenát je naprosto bez chuti, žampiony také. Přitom když to dokořením a dosolím, je to docela dobré,“ kroutí hlavou Dlapka, když musí při obědě několikrát použít solničku i pepřenku.

Dobré dezerty

Na závěr si hodnotící šéfkuchař objednává domácí jablečný štrúdl a tiramisu, inzerované taktéž jako domácí. „Nelhali nám, oba dezerty opravdu domácí jsou. Štrúdl je dobrý, ale porce je obrovská. V tiramisu chybí hořké kakao a je cítit šlehačkou, která tam vůbec nepatří,“ kroutí hlavou Dlapka. Chuťově je přesto tiramisu výborné.

Dlapka nakonec kavárnu Spolek neopouští příliš spokojený. „Pro studenty je to asi dobré místo, vzhledem k prostředí i poloze. Tomu odpovídají i ceny, jenže bohužel také kvalita jídla. Na oběd už sem příště určitě nepůjdu,“ uzavírá test Rovnosti šéfkuchař.

#nahled|https://g.denik.cz/50/c8/infografika_spolek_brno_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/50/c8/infografika_spolek_brno.jpg|Brněnská kavárna Spolek v Orlí ulici.#

Autor: Markéta Forró

26.2.2011 VSTUP DO DISKUSE 12
SDÍLEJ:
Showroom, za který architekti Chybík a Krištof dostali ocenění.

Dům z židlí zaujal porotu. Chybík a Krištof získali prestižní cenu

Pětašedesátiletý Rus Valeriy Lebedev se u brněnského krajského soudu hájil nejenom ze znásilnění dívky, ale také z jejího vydírání.

Soud propustil Rusa obviněného ze znásilnění nezletilé. Vyhoštění platí

Těsnohlídkův vánoční strom se rozzáří v pět hodin

Brno - Brněnské Vánoce začínají již v pátek večerním oficiálním zahájením letošních trhů. Kromě náměstí Svobody, Zelného trhu a Moravského náměstí se poprvé rozprostřou také na celém Dominikánském náměstí. Těsnohlídkův strom na náměstí Svobody se slavnostně rozsvítí v pět hodin odpoledne.

Sexistické prasátečko: anticenu získal vtip se souložícím párem na stole

Brno /FOTOGALERIE/ – Vítězný vtip, který ponižuje ženy. Anticenu Sexistické prasátečko organizace Nesehnutí letos získal facebookový příspěvek Free Radia, který označila za nepřijatelný naprostá většina hlasujících. „Dvaadevadesát procent lidí označlo za nepřijatelný obrázek souložícího páru na pracovním stole, který hlásal větu Cesta k úspěchu nemusí být složitá,“ popsala za organizátory Kristýna Pešáková.

AUTOMIX.CZ

Má vaše škodovka jedno zrcátko menší než druhé? Víte, proč to tak je?

V devadesátých letech se začal zejména u německých aut objevovat zvláštní jev. Mnozí z vás si dost možná všimli, že starší auta koncernu Volkswagen, ale i Mercedesy nebo vozy BMW, mají na straně spolujezdce výrazně menší zpětné zrcátko, než je to na straně řidiče. Proč to ale tak je?

Lidi postraší smečka rakouských čertů

Židlochovice, Brno /TIPY NA VÍKEND/ - V ulicích Židlochovic vypukne v sobotu děs a hrůza. Po roce tam opět zavítá oblíbený průvod strašidelných rakouských čertů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT