Pokud rodiny používají městskou hromadnou dopravu, nemohou si podle Pavla Dufka na život v Novém Lískovci stěžovat. „Doprava do centra je výborná. Jezdí tady autobusy i tramvaje, to si cením," pochvaloval si. Problém však nastane, když lidé jezdí do práce nebo na nákupy autem. „Je obrovský problém s parkováním. Lidé se vracejí z práce a není kde auto nechat. Rodiny mají klidně i tři auta a parkovacích míst máme málo," upozornil Dufek.

Pro zvětšení klikněte.Souhlasí s tím i další obyvatelé. „Jezdím do školy autem, když se vracím pozdě večer, všechna místa jsou obsazená. Někdy čtvrt hodiny projíždím sídliště, než se mi povede zastavit," řekla třeba studentka Adéla Šustrová.

Podle starostky Jany Drápalové se radnice snaží problém řešit. „Kde to bylo možné, tam jsme postavili další parkovací místa. Nechceme ale zabírat zeleň, protože té v sídlišti taky moc není," popsala Drápalová.

Nový Lískovec podle ní počítá se zavedením reziden-čních zón, díky nimž by lidé s trvalým pobytem v městské části měli místo na parkovišti zaručené.

Někteří další lidé, kteří parkování neřeší, jsou s fungováním radnice spokojení. „Oceňuji především opravený park a několik výběhů pro psy," uvedla například Věra Hanáková, která v městské části bydlí už pětadvacet let.

Souhlasí s ní Hana Kašparová. Kromě opraveného a udržovaného prostředí si pochvaluje také dostatečnou kapacitu mateřské školy. „Neměla jsem problém tam dceru umístit," podotkla žena. Městské části, ve které žije, však vytýká především sídlištní charakter. „Vadí mi také to, že radnice nechce některé byty zprivatizovat," řekla Kašparová.

Vedení obce si naopak pochvalují jednotlivé spolky, které v Novém Lískovci působí. „Máme jenom dobré zkušenosti. Radnice nám vychází vstříc a pomáhá nám i finančně. Když je to možné, tak se starostka účastní našich akcí," uvedla Lenka Dvořáčková ze Sokola v Novém Lískovci.

Stejně je na tom také Mateřské centrum Sedmikráska. „S novolískoveckou radnicí máme dobré vztahy. Dostáváme od vedení městské části nějaké dotace, takže si nemůžeme stěžovat," uvedla předsedkyně centra Hana Ondráčková.

Jsou v obklíčení

Pro zvětšení klikněte.Stejně jako v Novém, také ve Starém Lískovci se lidé potýkají s nedostatkem parkovacích míst. „Je jich málo a lidé jsou navíc málo ohleduplní. Klidně zastaví tak, že zaberou víc místa, než je potřeba," myslí si například Lenka Kociánová.

O tom, že parkování je velký problém, starosta Vladan Krásný ví. „Jsme ze všech stran obklíčení silnicí, nemáme se kam rozšiřovat," vysvětlil. Městská část se podle něho snaží vymyslet způsob, který by ve Starém Lískovci neumožňoval parkování dodávek velkých firem. „Chceme je dostat pryč a zároveň neomezit místní řidiče," řekl Krásný.

Kromě špatného parkování vadí Kociánové ve Starém Lískovci také nepořádek, který zůstává po majitelích psů. „Radnice sice po obci rozmístila odpadkové koše se sáčky, pejskařům je to ale celkem jedno. Když se jim uklízet nechce, tak prostě neuklidí," upozornila žena.

Někteří majitelé psů jsou naopak ve Starém Lískovci velmi spokojení. Díky dostatku zeleně mají zvířata kde venčit. „Je tu také několik výběhů pro psy. Mohou tam běhat bez vodítka, takže si spolu krásně pohrají," potvrdila například Marie Šebestovská.

S upraveným okolím jsou spokojení i další obyvatelé. „I mně se stromy a rostliny kolem moc líbí," pochvalovala si například Simona Dvořáková. Podle ní se vedení radnice o městskou část stará poctivě. „Nedávno nechali zrekonstruovat základní školu, to je jenom dobře," upozornila.

Souhlasí s ní i Šebestovská. Velkým kladem obce je podle ní i dobrá dostupnost do centra a opravené komunikace. „Starosta dbá na to, aby byly chodníky i silnice v dobrém stavu," uvedla žena.

Starostu Krásného chválí i místní sbor dobrovolných hasičů. „Radnice nám pomáhá. Nedávno jsme od nich dostali nové výjezdové auto," uvedl starosta Sboru dobrovolných hasičů Starý Lískovec Zdeněk Karásek.