Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Stopkova pivnice v novém potěší chuťové buňky

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Známá brněnská Stopkova pivnice přednedávnem otevřela. Návštěvníky láká na rekonstruovaný interiér a českou kuchyni. Přestože by restaurace mohla mít podstatně kratší jídelní lístek, určitě potěší každého strávníka.

9.4.2011 4
SDÍLEJ:

Stopkova pivnice v Brně.Foto: DENÍK/Attila Racek

Pivnice jede zatím na zkušební provoz. Znamená to, že lidem zatím nenabízí denní meníčka. „I to se pravděpodobně podepsalo na tom, že většina stolů je teď v poledne prázdných,“ rozhlíží se šéfkuchař restaurace Šelepka Ivo Ševčík. Stopkovu plzeňskou pivnici hodnotil pro další díl pravidelného seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

V útulné, dřevem obložené restauraci si sotva sedneme a už máme na stole jídelní lístek. Je však příliš obsáhlý. „Je v něm spousta pochutin k pivu, přes které se ani nedostanu k hlavním jídlům,“ kritizuje Ševčík.

Výběr z lístku nám proto trvá několik minut, během kterých se u nás ochotný číšník zastavuje dokonce dvakrát. Při objednávce si ale kazí reputaci. Neví, co to je bernská omáčka podávaná k candátovi. Ani nenabídne, že se zeptá kuchaře. „Profesionální číšník by měl vědět, co nosí na stůl,“ upozorňuje šéfkuchař Šelepky.

Obsluha navíc ani neví, kterou zeleninu kuchař k candátovi podává. Ještě před hlavním chodem si ale objednáváme předkrm a polévku. Ševčík vybírá paštiku z husích stehen a husích škvarků. Volba padne také na trhanou slepici v polévce. Vývar je opravdu silný, plave v něm alespoň čtvrtka slepice, spousta zeleniny i plátků těstovin. „Ta by zasytila místo celého oběda,“ konstatuje šéfkuchař Ševčík. K předkrmu už pár výhrad má. Paštiku číšník donese zavřenou ve skleněné nádobě doplněnou o cibulovou marmeládu a opečené toasty. „Je dobrá. Protože je ale v misce vzduch, klesla paštika na dno a nahoře zůstaly jen kousky masa a sádlo,“ říká Ševčík.

Když mu ale donesou kance se šípkovou omáčkou a karlovarským knedlíkem, jen se usmívá. „Tohle jídlo nemá jedinou chybu. Je naprosto vynikající,“ lebedí si Ševčík.

K candátovi mrkev

I objednaný candát je dobře ochucený. Kuchař jako přílohu podává uvařenou mrkev s petrželí. To by měl ale číšník vědět a zákazníky na to upozornit.

Dobrý oběd šéfkuchaře navnadí. Objednává si dezert. Volba padne na koláček z rebarbory a hrušek s oříškovou drobenkou a makový dort. „Náplň koláče je chutná. Rebarbora není kyselá, což se občas stává. Kuchař ale moc spěchal a těsto je hodně nedopečené,“ říká Ševčík zklamaně a dezert odkládá.

Naopak makový dort je bez jediné chybičky. Vláčné těsto promazané meruňkovou marmeládou a jemným krémem v čokoládové krustě doplněný ledovou meruňkovou dření skvěle vypadá i chutná.

I když se kuchař dopustil pár menších chyb, dává mu Ševčík bez rozmýšlení jedničku. Horší známku dostává jinak velmi ochotný a rychlý číšník. Za to, že nevěděl, jaká jídla nosí na stůl. Jedinou trojku udělil šéfkuchař za příliš obsáhlý jídelníček.

#nahled|https://g.denik.cz/50/97/infografika_stopkova_pivnice_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/50/97/infografika_stopkova_pivnice.jpg|Stopkova pivnice v Brně.#

Autor: Zuzana Valíková

Místo události:
9.4.2011 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:
Ilustrační snímek

Protest v ulicích studentům nepomohl. Rektorem veteriny se stal Alois Nečas

Ilustrační fotografie.
AKTUALIZOVÁNO
7

Vnuk Alfonse Muchy neuspěl s odvoláním. Epopej patří Praze

Otrava metanolem: kauza se znovu vrací k soudu v Hodoníně

Brno – Už dvakrát odcházeli čtyři obžalovaní v metanolové kauze od Okresního soudu v Hodoníně jako nevinní. Krajský soud v Brně ve čtvrtek rozhodl, že se tam vrátí i po třetí. „Věc se vrací soudu prvního stupně,“ potvrdil předseda senátu Adam Kafka. 

AKTUALIZOVÁNO

Pro důchod do obchodu. Do projektu Pošta Partner se zapojují nové obce

Brno – Zajít si v obci pro dopis na poštu lidé z Babic nad Svitavou v posledních letech nemohli. Až začátkem září se dočkali Pošty Partner. „Chodí dost lidí, třeba pro důchod,“ popsala pracovnice babické pošty Kateřina Mackenzie. Další dvě pobočky přibyly od října v Tetčicích a Těšanech. V Brně a na Brněnsku jich je nyní sedmnáct. Někde jsou lidé spokojení, jinde si stěžují.  

AKTUALIZOVÁNO

Superdebata Deníku: nikdo nechce vládu ANO. Ať už bez Babiše, nebo s ním

Praha – Pouhý den před sněmovními volbami se v redakci Deníku sešla desítka zástupců politických stran při závěrečné předvolební superdebatě. 

Dálnici u Blučiny ve směru na Brno blokovala hromadná nehoda. Řidiči už projedou

Jižní Morava - Objízdnou trasou museli jet řidiči, kteří mířili ve čtvrtek kolem půl třetí odpoledne po dálnici D2 do Brna. Na desátém kilometru se stala dopravní nehoda čtyř aut, kvůli které byla dálnice desítky minut ve směru na Brno uzavřená. Tvořily se kolony.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení