VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Stronghold: královská krmě mezi paneláky

Brno - V restauraci v Podpěrově ulici v brněnských Řečkovicích naplní břicho chutně i do sytosti. Dobré trávení podpoří i prostředí podniku.

19.7.2008 46
SDÍLEJ:

Restaurace Stronghold.Foto: DENÍK/Ondřej Surý

Hradní komnaty uprostřed sídliště? Byť to zní trochu nezvykle, je to možné. Tedy pokud středověk milující člověk zavítá do restaurace Stronghold v Podpěrově ulici v brněnských Řečkovicích. V tmavých místnostech mu chladno nebude. Rozehřeje ho nejen vstřícná obsluha, ale i dobrá krmě.

Stronghold láká na chutě. Vedle těch známých se podle majitelů podniku hemží svět i chutěmi neznámými, prazvláštními a tajemnými. Jak chutná třeba jídlo pojmenované podle divadelní postavy, se přesvědčil testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s šéfkuchařem restaurace U Královny Elišky Jiřím Vařílkem. Mužem, který při loňském summitu v Brně vařil pro patnáct evropských prezidentů.

Hradní síně pro gurmány

Před restaurací se rozkládá zastřešená zahrádka, která je jako každá druhá. Jakmile však vejde host dovnitř podniku, ocitne se o pár století zpátky v čase.

„Prostředí je nádherné a připadám si tu jako v nějakém pohádkovém filmu. Co mi ale vadí, jsou hosté, kteří se přijdou najíst v pracovním oblečení. Například muž v zašpiněných montérkách vyloženě kazí dojem příjemné restaurace,“ říká Vařílek a nenápadně ukazuje na dělníka, který si odskočil ze stavby.

Jídelníček je pestrý, ale podle Vařílka je v něm to, co mají všude. „Jídla jsou na jedno brdo. Vepřové, hovězí, kuřecí, pár ryb. Názvy jsou sice „divočina“, ale jestli se přírodní vepřový řízek jmenuje steak krále toho nebo toho, není pro výběr podstatné. Je to jen jakási zvláštnost,“ tvrdí prezidentský kuchař. V jídelním listu ho nakonec zaujme jídlo, které „všude“ nemají.

Pokrm nazvaný Williamsův mls je na stole za pětačtyřicet minut. „Je to trošku delší doba čekání, ale jestliže se na jídlo těším, vydržím to,“ řekne a pustí se do kuřecího masa pokrytého ovocným koktejlem z ananasu, mandarinek a hroznů. Okolo se kouří z bramborových dukátků, což jsou na silnější plátky nakrájené a opečené brambory. „Na pohled to vypadá velmi dobře. Ovoce je na mase hodně a ještě ho překryl rozteklý zapečený sýr. Aby byly chutě ještě tajemnější, přidal zdejší kuchař navíc smetanovou omáčku,“ libuje si Vařílek.

Kuchař od Královny Elišky je s jídlem spokojený. „Je to přesně to, co jsem očekával,“ vychutnává si mls kousek po kousku. Drobnou vadou je zeleninová obloha, která není prý nic extra. „Esteticky je ovšem pokrm docela dobrý,“ dodává Vařílek.

Porce pro pořádné jedlíky

Druhým testovaným jídlem je Othellova tragédie. Kdo by si myslel, že název bude evokovat i výsledek pokrmu, je na omylu. Tragédií může být jen to třísetgramový plátek vepřové krkovičky vůbec sníst. Tolik masa pohromadě, na němž je ještě silný plátek anglické slaniny a opražený klobás, dá zabrat i dřevorubci. „Když je maso navíc zapečené se sýrem, stačí bohatě dvě stě gramů, možná i polovina,“ usměje se Vařílek, který by se klidně do Strongholdu vrátil. Kvůli dobrému jídlu.

Autor: Pavel Mokrý

19.7.2008 VSTUP DO DISKUSE 46
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Dálnici D2 zablokovala hromadná nehoda. Místo řidiči objížděli přes benzínku

Doktorand na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity Martin Kotačka.
1

Zkoumá příbuznost moravských příjmení. Historie mě bavila odmala, říká doktorand

Mají se stavět mešity? Kandidáti odpovídali na 30 otázek ANO/NE, podívejte se

/VIDEO/ Víte, kdo má zbrojní průkaz, kdo podporuje stavbu mešit v Česku nebo který uchazeč o Hrad chce přijmout euro? Celkem na 30 otázek odpovídali prezidentští kandidáti Jiří Drahoš, Marek Hilšer, Michal Horáček, Vratislav Kulhánek, Jiří Hynek a Mirek Topolánek při cestě prezidentským vlakem. Prohlédněte si galerii, jak se vyjádřili k jednotlivým tématům.

Úkol Komety proti plzeňským hokejistům: střílet z produktivních prostor

Brno – Série tří proher a k tomu utkání na ledě lídra tabulky. Prognózy před úterním utkáním hokejistů brněnské Komety na ledě vedoucí Plzně ve 24. kole extraligy, které startuje v půl šesté večer, nejsou příznivé. „V úvodu pomalu průměr pět branek na zápas, teď se to stlačilo dolů,“ říká legendární bek Komety Jaromír Meixner.

Hrála v zápasech lépe než na tréninku, vzpomíná bývalý trenér Novotné

Brno – Hned si vybavil, jak ho mrzelo, když na žákovském mistrovství Evropy vypadla Jana Novotná v prvním kole. Talentované brněnské tenistce její kouč Miroslav Štencl věřil nejméně na semifinále. „Byl jsem strašně zklamaný, prohrála 9:11 ve třetím setu s pozdější vítězkou turnaje. Její soupeřka se jmenovala Steffi Grafová,“ připomněl trenér tehdy neznámou německou dívku, která se stala dlouholetou rivalkou Novotné.

Porouchaná lokomotiva zastavila vlaky mezi Židenicemi a Adamovem

Brněnsko, Blanensko – Trpělivost a pevné nervy si museli připravit lidé cestující v pondělí z brněnských Židenic směrem na Adamov. Kvůli poruše lokomotivy jednoho z vlaků se ostatní spoje na frekventované trati zpozdily až o čtyřicet minut. Některé spoje dispečeři zrušili úplně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT