VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Szeged nabízí jen málo z maďarské kuchyně

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Češi mají rádi maďarskou kuchyni. Paprika, lečo, segedínský guláš, uherák nebo maďarská klobása v českém jídelníčku zdomácněly. Od nabídky brněnské restaurace pojmenované po maďarském městě Szeged – Segedín proto testovací tým Brněnského deníku Rovnost očekává něco víc z chutí maďarské kuchyně. Bohužel se jich tam nedočká.

6.11.2010 25
SDÍLEJ:
Zvětšit fotografii

Brněnská restaurace a pivnice Szeged.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Předchozí díly seriálu
Test restaurací
najdete ZDE

Jídelní lístek přetéká klasickými jídly a nabídkou vepřového a kuřecího masa na několik způsobů. Na výběr je i křenová a svíčková omáčka nebo kung pao. „V maďarské restauraci bych na jídelním lístku očekával perkelt, fazolovou polévku jókai nebo polévku ze sladkovodních ryb halászlé. Nic takového nemají,“ listuje obsáhlým jídelníčkem šéfkuchař restaurace Šelepka Ivo Ševčík.

Tradiční a známá maďarská jídla nenachází ani mezi specialitami maďarské kuchyně. V Szegedu sice kuchař jídla pojmenoval po maďarských místech nebo městech, vaří hodně leča, ale víc maďarského v nabídce Ševčík marně hledá. Chválí však chování číšníka. Je pozorný, dokáže jídlo nabídnout, hosté jsou u něho bezesporu na prvním místě.

Z maďarských specialit Ševčík vybírá biftek Gellér a lososa à la Eger. Přeje si mít biftek připravený krvavý. Číšník mu však oznamuje, že může nabídnout jen propečený, protože kuchař už má maso naložené. „Nechápu to. Maso se nakládá běžně a biftek lze přesto připravit krvavý,“ kroutí hlavou odborník na zážitkovou gastronomii.

Poté, co mu číšník přinese od kuchaře plný talíř, má jasno. Biftek je tenký a rozklepaný tak, že jej prostě nelze připravit uvnitř krvavý.
„Ten biftek má s biftekem společného jen to, že je připravený ze svíčkové. Nazval bych jej svíčkový řez,“ kritizuje jeho podobu odborník Ševčík. Na maso pak kuchař pod tři olivy připíchl něco na způsob volského oka, opečeného ze všech stran. Ševčík je znechuceně odsunuje na stranu.

#nahled|https://g.denik.cz/50/7f/infografika_szeged_restaurace_brno_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/7f/infografika_szeged_restaurace_brno.jpg|Brněnská pivnice a restaurace Szeged.#

Losos à la Eger připravený na červeném víně a zjemněný smetanou má dobrou chuť. Jenže maso kuchař opět nesmyslně obalil v těstíčku, které omáčka naprosto rozmočila. Obě jídla Ševčíka zklamala. „Příprava jídla tady hodně pokulhává i za standardem běžné restaurace,“ tvrdí šéfkuchař.

Protože Maďaři nejen rádi vaří, ale také pečou, chce Ševčík v Szegedu ochutnat něco z nabídky dezertů. Naprosto neodolatelné jsou třeba maďarské halušky somló, připravované z několikera těst, nebo palačinky gundel s náplní z vlašských ořechů, rozinek, citronové kůry a rumu, podávané s čokoládovou omáčkou. Takové dobroty ale Ševčík v jídelním lístku maďarské restaurace v Brně opět nenachází.

Někde dlouho ležela

Palačinky v Szegedu sice mají, ale jen s ovocem a zmrzlinou. Šéfkuchař se je rozhodne ochutnat. Obrovská palačinka překrytá sprejovou šlehačkou se mu už na první pohled ani nelíbí. „Není připravená z čerstvého těsta. Byla nachystaná dopředu, láme se, což znamená, že hodně dlouho někde ležela,“ říká po ochutnání o palačince šéfkuchař Ševčík.

Světlým bodem je v Szegedu už zmiňovaná ochota číšníka a káva. Lze si tam vybrat ze sedmi druhů a jejich chuť stojí za to. „Kávu zde nabízejí opravdu výtečnou a takového číšníka je tady škoda,“ uzavírá hodnocení šéfkuchař Ševčík. Na závěr si oddychne. „No, a máme to za sebou,“ prohlásí.

Návštěva v restauraci s maďarským názvem slibující maďarské speciality ho velmi zklamala. „Příliš mnoho z maďarské kuchyně tady nemají. K maďarské gastronomii patří rozmanitá zvěřina a sladkovodní ryby. To, že na biftek položí kuchař tři kolečka uheráku a nazve jej Gellér, neznamená, že jde o maďarské jídlo,“ upozorňuje nakonec odborník.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost

Autor: Gabriela Peringerová

6.11.2010 VSTUP DO DISKUSE 25
SDÍLEJ:
Debata k sociálnímu bydlení, která se konala v Dělnickém domě v brněnských Židenicích.
3 5

Slušní lidé se utkali v duelu s Žít Brno. Pernica z debaty nakonec vycouval

Supersport BMW i8. Policie si od auta slibuje hlavně větší ukázněnost řidičů na dálnici.

Řidič, který boural s policejním BMW, je nevinný

Křižovatka na Staré dálnici u obory je hotová. Semafory otestují za provozu

Brno – Opravy křižovatky na Staré dálnici u obory Holedná jsou od minulého týdne téměř dokončené. Přesto po ní auta do čtvrtka neprojedou. Dříve nebezpečná křižovatka, která je nově osazená semafory totiž čeká na kolaudaci a postavení svodidel v okolí.

Okradli pacienta v onkologickém ústavu i důchodce. Policisté po dvojici pátrají

Brno /VIDEO/ - Okradli důchodce v brněnských Židenicích o peněženku se čtyřmi tisíci korun, stejná dvojice potom vytáhla ženě v Masarykově onkologickém ústavu z kabelky mobil. Zloděje při prvním činu natočily bezpečnostní kamery a policisté tak nyní pátrají po jejich totožnosti.

Záviděla jí slavného manžela a znásilnění si vymyslela, prohlásila svědkyně

Brno - Případem bývalého boxera a olympionika Ľudovíta Plachetky se opět zabýval Krajský soud v Brně. Na osm let odsouzený muž má naději, že soudní řízení obnoví. Nová svědectví, která zazněla v jednací síni v úterý, případ moc neosvětlila. Předseda senátu Aleš Novotný tedy jednání o obnovení řízení odročil.

Neozvala příbuzným, kamarádům a nepřišla do práce. Po Slovence pátrají policisté

Brno - Do Brna se přistěhovala za prací, na začátku listopadu tam však přestala chodit. Neozývá se ani příbuzným na Slovensku, do pronajatého bytu v Králově Poli se nevrátila. Po šestadvacetileté, přibližně 180 centimetrů vysoké štíhlé brunetce pátrají kriminalisté.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT