VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Talíře v Plzeňce jsou harmonií mnoha chutí

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Hosty v restauraci obsluhují číšníci i studenti hotelových škol ve stejnokrojích. Na jídelním lístku nechybějí gastronomické speciality.

19.9.2009
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Plzeňka se nachází v přízemí komplexu hotelu International.Foto: DENÍK/Attila Racek

Jen tři drobné chyby – v jídle a při obsluze – nalezl šéfkuchař restaurace Cadentes Pavel Pietropaolo při testu brněnské restaurace Plzeňka. Hosté ji mohou navštívit v přízemí komplexu hotelu International. Oběd šéfkuchař označil za excelentní.

Stoly s dlouhými ubrusy, založený servis a s fantazií poskládané látkové ubrousky. Úroveň. To je první dojem, který má host z Plzeňky. Host je zde tím nejdůležitějším. Kromě číšníků restaurace ho obsluhují studenti hotelových škol ve stejnokrojích, a když jsou všechny stoly obsazené a obsluha má plné ruce práce, přijde objednávku zapsat hlavní číšník v tmavém obleku.

Speciality z dýně

Kromě jídelního lístku, na kterém nechybí české speciality a chuťovky k pivu, nabízí restaurace gastronomické speciality. V současnosti z dýně, nechybějí ani houbová překvapení.

„Je vidět, že lístek sestavují profesionálové. Není obsáhlý a je dobře čitelný,“ naráží Pietropaolo na fakt, že šéfkuchařem restaurace je předseda brněnské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Husák.

Předkrmy lze v Plzeňce vybrat na jídelním lístku, ale i ze stříbrné mísy, tak jak je v hotelích zvykem.
Studentka, která sedm druhů předkrmů nabízí, ale neví, co na tácu nese.

„Nedokáže správně odprezentovat jídlo, říct, co je to za paštiku nebo co je pod broskví. Měla se s předkrmy seznámit,“ upozorňuje na první chybu Pietropaolo.

Svůj objednaný předkrm však vychvaluje. Srnčí parfait s dýňovým chutney a jahodovým želé je podle něj harmonie chutí.

„Jako celek to chutná výtečně. Paštika čerstvá, chutney je něco jako dýňová marmeláda a vše doplňuje proužek želé z jahod,“ popisuje předkrm šéfkuchař.

Polévku, dýňové cappuccino s mléčnou pěnou, dostává host v malém šálku. Od klasického kávového cappuccina se skutečně liší jen chutí. A k polévce má host možnost zakousnout čerstvé, v hotelové pekárně pečené houstičky.

Hlavní jídlo, vařený hovězí krk s hříbkovou omáčkou, voní už z dálky. Omáčka je podle Pietropaola zcela jistě připravena z čerstvých hub, protože v ní plavou kusy hřibů.

Je jen hodně slaná, což přebíjí chuť hub a kazí požitek z dobrého jídla s nadýchanými, domácími knedlíky a masem, které se pod nožem rozpadá.
Druhé testované jídlo, vepřová krkovice na medu s dýňovým zelím a bramborový točenec s houbami, je nejen symfonií pro jazyk, ale i pastvou pro oči.

Na proužky nakrájená dýně je v podobě oranžového zelí křupavá, maso křehké a libové a roláda z brambor plněná houbami osvěžujícím nápadem.

„Jsem spokojený. Host dostane na talíři několik chutí, které mu jako celek zaručují opravdu jedinečný zážitek z jídla,“ hodnotí šéfkuchař, který již několik let připravuje jídla výhradně z kategorie zážitkové gastronomie.

Lákavý koláček

Po dobré zkušenosti s hlavními chody láká k ochutnání dýňový koláček. Na talířku s lístečkem čokolády s logem podniku dostane host opět víc chutí najednou. Nadýchaný kynutý koláček plněný dýní, melounový sorbet, krém latté a jahody.

„Koláček je jak od babičky, ale nechutná mi sorbet. Je moc sladký, až se mi zkřivila pusa,“ poukazuje na třetí nedostatek v chuti zmrzliny šéfkuchař.
„Rád bych ještě ochutnal dýňové rizoto nebo václavkový guláš s hlívou ústřičnou, ale na to už nemám v žaludku místo. V Plzeňce jsem musel dojíst do posledního sousta,“ říká s nadsázkou šéfkuchař Pietropaolo a restauraci v centru Brna doporučuje.

#nahled|https://g.denik.cz/50/2a/infografika_restaurace_brno_plzenka_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/50/2a/infografika_restaurace_brno_plzenka.jpg|Plzeňka, Hotel International Brno.#



„Ty drobné chyby nic neznamenají. Slečna studentka se ještě učí, omáčku možná zapomněl kuchař promíchat a že byl sladký sorbet? Každý má jiné chutě, další host může být spokojený,“ dodává Pietropaolo.

Autor: Gabriela Peringerová

19.9.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Odveta čtvrtfinále Ligy mistrů. Kometa Brno - JYP Jyväskylä 3:5.
AKTUALIZOVÁNO
2 19

Hrůzná první třetina a Kometa v Lize mistrů končí. Jyväskylä podlehla 3:5

Na brněnském kluzišti v centru města u sochy Jošta stojí vystavené auto.
AKTUALIZOVÁNO
12

Auto na kluzišti je nelegální, řekli úředníci. Společnost už vůz odstranila

Konflikt na křižovatce. Policie pátrá po muži, který napadl 88letého řidiče

Kuřim - V křižovatce vystoupil z auta a zaútočil na osmaosmdesátiletého řidiče stříbrné Škody Octavia, který stál na semaforu před ním. Bez vysvětlení potom z křižovatky na Náměstí 1. května v Kuřimi na Brněnsku ujel. Policisté v současnosti po asi pětatřicetiletém muži pátrají.

Fotbalista Zbrojovky Jablonský ukončil kariéru

Brno – Ačkoliv měl fotbalový obránce Tomáš Jablonský v brněnské Zbrojovce smlouvu až do léta příštího roku, další zápasy už v první lize nepřidá. V úterý totiž ve třiceti letech oznámil konec profesionální kariéry a dohodl se na rozvázání kontraktu. „Rozhodl jsem se k tomu z rodinných a osobních důvodů,“ potvrdil na klubovém webu dvojnásobný mistr ligy se Slavií.

AKTUALIZOVÁNO

Směna bytových domů za pozemky pro stadiony nebude. Nájemníci si oddechnou

Brno /FOTOGALERIE/ – Domy nesměníme, rozhodli v úterý brněnští zastupitelé. Jednali o osudu devíti nájemních domů, které chtěli zástupci města dříve vyměnit za pozemky podnikatele Libora Procházky u Lužánek. Podle plánů na nich měly vzniknout sportovní stadiony. Díky úternímu rozhodnutí zastupitelů jsou nájemníci domů v bezpečí.

Moravu potrápil silný vítr. Lámal stromy, odnášel střechy, přerušil elektřinu

Jižní Morava – Vítr, který v pondělí udeřil na jihu Moravy, odnášel střechy a vyvracel stromy. Lesníci a energetici v úterý dopoledne sčítali škody. Jihomoravští hasiči vyjeli od pondělního odpoledne k více než sto případům.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT