Italské těstoviny, český smažený sýr a španělsky vtipkující obsluha. To vše v restauraci Napoleon ve Veletržní ulici doplňuje hudba z rádia. „Jméno přitom navozuje očekávání francouzské restaurace. Z té tady, kromě názvů některých jídel, nenajde host nic," říká provozovatel a šéfkuchař restaurace U Dřevěného stolu Jiří Dlapka. Restauraci hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

„Nabídka je roztěkaná, předkrmy ohrané. Až na sušené švestičky, ty se jen tak nevidí. Těstoviny se hodí spíše do italské restaurace a smažený květák? To ani nemuselo být," prohlíží si jídelníček Dlapka. Nelíbí se mu ani Ludvíkův špalík nebo Bitva tří císařů. „Takové názvy nemají v menu co dělat. Na druhou stranu je dobře, že je pod jídlem aspoň vysvětleno, o co jde," dodává.

Servírka přináší vývar a salát s prosciuttem a parmazánem. Porce vypadají větší než napovídá jídelníček. „Polévka je chutná a nudle správně široké. Kupované, ale kuchařští učni už domácí většinou udělat neumějí," říká šéfkuchař.

Salát by mohl vystačit i na samostatný oběd. Některé lístky působí povadle, ale na chuť jsou křupavé. „Prosciutto má být nakrájené na menší plátky, takhle se špatně kouše," vysvětluje Dlapka. Druhý chod je pro něj zklamáním. Steak z panenky je tuhý a porce vypadá menší než slibovaných dvě stě gramů. „Je fajn, že maso není rozklepané na placku. Připadá mi ale, že kuchař ho z obou stran osmahl a pak hodil do mikrovlnky, aby měl jistotu, že je udělané. Tím ztratilo šťavnatost," vysvětluje. Omáčka je domácí, ale složení se šéfkuchaři moc nezamlouvá. „Kečup, smetana a nějaké koření. Čekal jsem něco kreativnějšího," říká Dlapka.

Největším zklamáním jsou brambory. Většina je našedlá a kuchař ani nevykrojil černé části. „A zase zeleninová obloha. Dokresluje spíš dojem rychlého poledního menu. Jídlo působí, jako by je kuchař jen kydl na talíř," mračí se šéfkuchař. U Napoleonovy rolky se sýrovou omáčkou je maso šťavnaté. Se šunkou, kořením a omáčkou se dobře doplňuje. Jen chřest, který rolku plní, je moc měkký.

Nabídku dezertů Dlapka chválí. „Žádné medovníky a marlenky. Zaujal mě ananas s medovým přelivem. Je z čerstvého ovoce, nebo z plechovky?" přemýšlí. Nezjistí to. „Ananas si nedáte, došel," směje se číšnice. Přináší náhradní dezerty „los palačinkos" a „los banános", jak jídla nazvala. Palačinky jsou studené a Dlapka jim vytýká nutelovou náplň. Banán přelitý karamelem se šlehačkou je zase víc sladký. Chuťově ale dobrý. Nejvíc ze všeho chválí Dlapka kávu. „Majitel by měl možná popřemýšlet, zda z restaurace neudělat kavárnu a nesjednotit celkový styl," říká.

Restaura Napoleon - vysvědčení.