VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Test restaurací: Ve Friend’s připravují osm druhů tataráků

Brno /INFOGRAFIKA/ - Na dlouhé vaření v kotli neměli tatarští kočovníci čas. Místo toho si ráno pod sedlo položili kus masa. To bylo po celém dni pořádně naklepané a také trochu nasálo sůl, kterou vypotil kůň. Večer už jezdci jen sáhli pod sedlo a hned se mohli pustit do večeře. Tak podle legendy vznikla pochoutka známá jako tatarský biftek. Právě na tataráky se zaměřuje brněnský podnik Friend's, který pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací hodnotil kuchař Ivo Ševčík.

27.4.2014 1
SDÍLEJ:

Test restaurací: Friend's v Josefské ulici. Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Friend´s sídlí ve sklepě jednoho z domů v Josefské ulici poblíž křižovatky s Masarykovou. Najít volný stůl v době oběda není problém. Místo obsáhlého jídelního lístku dostane host složenou kartu s nabídkou. „Lístek je jednoduchý, proto není potřeba nic dlouho skladovat v lednici a suroviny jsou čerstvé," líbí se Ševčíkovi, který vaří v restauraci Borgo Agnese. U pokrmů z ryb je v menu dokonce uvedeno, od které firmy restaurace surovinu kupuje. „Prodejna je blízko, takže vypadá, že by ryby mohly být čerstvé každý den," zamýšlí se Ševčík.

Trochu se pozastavuje nad cenou piva. Půllitr tmavého ležáku z minipivovaru Richard stojí čtyřiatřicet korun. „Ale kdyby pivo bylo levné, tak to tady okupují všichni, kteří čekají na vlak," poznamenává Ševčík. K menu však hosté dostanou nápoje za zvýhodněné ceny. Například třetinka vody Aquila stojí jen deset korun.

Jako předkrm si Ševčík z nabídky osmi různých druhů tataráků vybírá italský. Je ze škrábané hovězí svíčkové, olivového oleje a sušených rajčat. „Budete si k němu přát bagetu opečenou nasucho, s olejem, nebo topinku?" nabízí profe-sionálně vystupující servírka.

Zatímco kuchař připravuje jídlo, žena přináší malý talířek se dvěma bílými tabletami. Z malého džbánu je polije vodou a předměty nasají vodu. Jde o svinuté ubrousky na jedno použití z netkané textilie.

Po chvíli je na stole italský tatarák a také zeleninová verze pokrmu. Ševčíkovo jídlo je ozdobené mozzarellou a bazalkovým chipsem. „Líbí se mi, že si kuchař dal práci a bazalku opekl," chválí odborník. Tatarák mu chutná. „Jediným minusem je, že balsamiková redukce na talíři je moc hustá na to, aby se v ní dalo namočit sousto," poznamenává.

Zeleninový tatarák je připravený z cukety, červené papriky, rajčat, šalotky a batátů. Nahoře ho zdobí konfitovaný česnek a kozí sýr. Chuť sýra je jemná a problém s ním mít nebudou ani lidé, kteří jsou obvykle zvyklí jen na produkty z kravského mléka. Zelenina je dobře ochucená.

Hlavní jídlo volíme z nabídky denního menu. Bohužel anglický rostbeef je už ve dvanáct hodin vyprodaný. Ševčík proto volí penne se sušenými rajčaty a černými olivami s parmazánem. „Těstoviny jsou dobře uvařené a ochucené. Je to krásný příklad italského jídla," pochvaluje si kuchař. Pětasedmdesát korun za jídlo považuje za skvělou cenu. „Často člověk zaplatí i devadesát, a je to blaf," říká.

Druhé jídlo z menu je kuře na pomerančové omáčce s mátou. Restaurace k němu servíruje podlouhlé krokety z bramborového těsta. „Každá šiška má jiný tvar, takže vypadají, že jsou domácí. Na to, že jde jen o menu, si s ním dávají hodně práce," myslí si Ševčík. Kuřecí maso je šťavnaté a talíř zdobí dva lehce opečené plátky pomeranče.

Po jídle si utírám ruce připraveným ubrouskem. Je příjemné, že na rozdíl od vlhčených výrobků z drogerie není tkanina napuštěná žádnými látkami ani parfémem. Chci si ještě objednat zákusek. V jídelníčku stojí, že je podle denní nabídky. „Bohužel ho dnes nemáme," říká číšnice.

Celkově se restaurace Ševčíkovi zamlouvá. „Fandím jí. Lidé tak kvalitní jídlo určitě brzy ocení," dodává.

Pro zvětšení rozklikněte.

Autor: Kateřina Foltánková

27.4.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

SERVIS

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel střední školy 26 020 Kč Učitelé všeobecně vzdělávacích předmětů na středních školách Učitel(ka) matematiky a fyziky. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26020 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kontakt: Ing. Zdeněk Pavlík, tel: 543424520,601576040, e-mail: pavlik@jilova.cz, , Hledáme učitele matematiky a fyziky pro střední školu na plný úvazek. Kvalifikační předpoklady podle z. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících. , Platová třída 12 dle náplně práce., , Nástup ihned.. Pracoviště: Střední škola polytechnická brno, jílová, příspěvková organizace, Jílová, č.p. 164, 639 00 Brno 39. Informace: Ing. Zdeněk Pavlík, +420 543 424 520,601 576 040. Výroba - Výroba Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní 14 000 Kč Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci Dělník ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 11. Poznámka: První kontakt emailem, telefonicky nebo v místě výkonu práce (Po-St 6-14 hod.), Práce na lince při zpracování a balení drůbežího masa a výrobků, vlhké a chladné prostředí cca 8 st.., Požadujeme zodpovědnost, pracovitost, ochotu pracovat na 2 směny, občas i v sobotu nebo o svátcích, splnění hygienické normy pro práci v potravinářském závodě., Zaměstnanecké výhody: Závodní stravování, příspěvek na penzijní připojištění, dovolená nad rámec zákona, Místo výkonu práce: Provozovna Modřice, Chrlická 522, 664 42 Modřice. Pracoviště: Vodňanská drůbež, a.s.- závod modřice, Chrlická, č.p. 522, 664 42 Modřice. Informace: Bohuslava Al-Yousefová, +420 544 529 117,544 529 011. Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 12 200 Kč Pomocní montážní dělníci. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt telefonicky (po-pá od 9:00 do 15:00 hod.), , , Krátkodobé zaměstnání.. Pracoviště: Votanero s. r. o. - 01, Prusinovského, č.p. 822, 664 42 Modřice. Informace: Bian, +420 773 689 981. Gastronomie - Servírka/číšník do hotelu v Brně 100 Kč Hledáš praxi v hotelu? Máš zkušenosti s obsluhou? Hotel v Brně hledá do svého týmu nové brigádníky. Jedná se o výpomoc v průběhu snídaní, obědů a večeří. Brigáda je časově flexibilní, možnost výběru směn (přes týden i víkendy) – vhodné pro studenty i nezletilé osoby.

Ilustrační foto.

Dějiny přiblíží amatérské video i lidové umění

Sázení stromů v Jubilejní aleji k výročí 100 let od vzniku ČSR
1 22

Lípy v aleji symbolizují založení republiky. Vysadit si je mohl každý

Hráči McDonald´s Cupu se zúčastnili rozlučky Tomáše Rosického. Co jim vzkázal?

/VIDEO/ Jeden z nejlepších fotbalistů české historie letos v červnu definitivně skončil s profesionálním fotbalem. Tomáš Rosický se po boku mezinárodních hvězd typu Cesc Fábregas, Petr Čech nebo Karel Poborský rozloučil na pražské Letné ve velkém stylu. Samozřejmě u toho nemohli chybět ani ti nejlepší a nejtalentovanější fotbalisté, kteří se probojovali do minulého ročníku McDonald’s Cupu.

V botanické zahradě vystavují citrusy a masožravky

Brno /FOTOGALERIE/ - Návštěvníci botanické zahrady v brněnské Kotlářské ulici od čtvrtka do neděle zhlédnou výstavu masožravek, citrusů a jiných tropických rostlin. „Otevřeno bude denně od devíti hodin do pěti odpoledne. Lidé si některé z rostlin mohou i koupit,“ řekla vedoucí zahrady Magdaléna Chytrá.

Před dvěma lety vyhrál s Kometou titul, nyní Kvapil vede bodování extraligy

Liberec – Před dvěma lety hokejista Marek Kvapil slavil s brněnskou Kometou titul. Pak se vydal na zkušenou na Dálný východ do ruského Chabarovsku, kde se příliš neuchytil, proto se vrátil do České republiky. Nikoliv však zpět do Brna, nýbrž do Liberce, kde se mu v letošní sezoně enormně daří.

Muž se koupal nahý v kašně Parnas a popíjel. Kamarád slíbil, že ho odvede

Brno – Úplně nahý muž se koupal ve středu dopoledne v kašně Parnas na Zelném trhu. Všimla si ho obsluha kamer městské policie. „Kolegové ho tam vyhledali a jednatřicetiletý muž jim řekl, že v kašně hledá drobné. Přitom popíjel víno z plastové láhve, kterou měl postavenou na okraji barokní kašny,“ sdělil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT