Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kastelánovy priority: kvalitní jídlo a spokojený host

Brno - Na restauraci U Kastelána v brněnské Kotlářské ulici pějí ódy nejen gurmáni s vybíravými jazýčky, ale i časopisy, které se věnují jídlu. Není divu. Z podniku nemůže odejít host nespokojený.

12.1.2008 1
SDÍLEJ:

Restaurace, která se dostala až na přední příčky hitparády gurmánských časopisů, sídlí nedaleko brněnského centraFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Snad jedině kdyby počítal peníze v peněžence. Ceny na jídelním lístku totiž nejsou vůbec lidové. Proč taky. Ke Kastelánovi nechodí lidé, kteří mají hluboko do kapsy.

Patronem restaurace je šéfkuchař Michal Göth, který se loni podílel na restauračním testu brněnského Deníku Rovnost. U Kastelána vaří jen občas. Vystřídali ho jiní kuchaři. Jak jim to jde se rozhodl zjistit testovací tým spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Noví kuchaři vnášejí do nabídky čerství vítr s nádechem exotiky. Jídelní lístek s příjemným rozsahem asi třiceti položek rozhodně nenudí. Na jednom místě se v něm setkává například japonský předkrm, francouzská bujabéza i tradiční česká svíčková na smetaně. Zpestřením nabídky jsou vyhlášené a pravidelné večery s degustačním menu věnované stylu yoshoku. To je jakási fúze japonské a tradiční evropské kuchyně. Konají se jednou měsíčně a za sedm chodů zaplatí host patnáct set korun.

„Jídelníček nemá položek jako program kin. Z každého druhu masa je v něm jedno jídlo a host tak nemusí dlouho přemýšlet, co si vlastně dá. Na druhou stranu bych si dal úplně všechno, ale asi bych to nesnědl,“ komentuje jídelní list kuchař testovacího týmu. Při výběru jídla ho z povzdálí sleduje upravená a čistá obsluha. Jakmile položí tým jídelníček na roh stolu, téměř neslyšně se přiblíží, zapíše si objednávku a zmizí do útrob moderní kuchyně.

Čas před hlavním jídlem zkrátí pozornost podniku. Má hodně netradiční až tajemný název. Lososové kapučíno. „Je to jakoby pomazánka z lososa, kterou kuchař rozšlehal do velejemné řídké pěny. Poté ji ohřál, přidal trochu smetany a nalil do šálku na presso. Pravda, vypadá to divně, ale chuťově je předkrm nejen zajímavý nápad, ale i dokonalá lahůdka,“ hodnotí Ježek kapučíno ze severské ryby.

K lososovému kapučínu může host zakousnout pečivo. Jak jinak než čerstvé, křupavé a ještě teplé. V kuchyni je totiž konvektomat, který rohlíky, bagetky a dva druhy chleba rozehřeje co nevidět. Na pečivo si testovací tým maže jemnou máslovou pomazánku. „Je trochu tuhá, protože je vytažená z ledničky. Kuchař ji klidně mohl na chvíli nechat v teple,“ poznamená Ježek při stírání pomazánky z misky.

Prvním hlavním chodem je konfitované kachní stehno na hřibech s bramborovým pyré. „Maso je perfektně propečené a takřka odpadává od kosti. Kůžička kachního stehna je dozlatova a při kousání křupe v ústech,“ rozplývá se kuchař testovacího týmu nad skvěle připraveným kouskem masa. Většina lidí jí kachnu s knedlíkem a se zelím. U Kastelána se experimentuje. A to je dobře. Místo tradiční přílohy proto zvolili v kuchyni bramborové pyré a silnou houbovou omáčku. Možná se může zdát tato kombinace trochu zvláštní, ale výsledek je okouzlující. „Lidé by měli čas od času vyzkoušet něco jiného,“ zdůrazňuje bývalý kuchař z Grandhotelu.

Dalším pokrmem je jehněčí maso. Ve vlastní šťávě s olivovou topenádou, čerstvým špenátem a červeným pepřem. Kastelánští kuchaři asi umí v kuchyni kouzlit. „Divím se, že maso u kosti pevně drží a je připravené tak, že to dělá tvar kolínka. I tento kus masa je dokonale upečený. Je to měkoučké jako blatíčko,“ rozněžní se Ježek při zakusování do zvěřiny.

Restaurace U Kastelána zkrátka oplývá vším, co mají mlsounové a gurmáni rádi. „Prostředí je úžasné, host má u stolu prostor a jídlo je famózní. I když ceny pokrmů nejsou zrovna z nejlevnějšího kraje, musím uznat, že za kvalitu se platí. A za tak vynikající kvalitu zaplatím bez mrknutí oka,“ shrnuje kuchař testovacího týmu noblesní restaurant.

Autor: Pavel Mokrý

12.1.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Teplý říjen na jihu Moravy. Na třech místech padnul více než padesátiletý rekord

Podnik CommScope přesouvá výrobu antén do Číny.
7

Protest u továrny v Modřicích: přesouvají nás bez souhlasu, stěžují si pracující

Odpor k politikovi dal rázně najevo. Muž rozkopal volební stánek v centru Brna

Brno - Poškozením volebního stánku vyjádřil svůj politický názor ve středu pozdě večer muž na brněnském náměstí Svobody. Třiatřicetiletý Slovák tam opakovaně do stánku politického hnutí kopal, až rozbil jeho skleněnou výplň.

OBRAZEM: Záchranné týmy lidem radily, jak správně používat reflexní prvky

Brno /FOTOGALERIE/ – Módní přehlídku reflexních doplňků návštěvníkům čtvrteční akce na Moravském náměstí připravili jihomoravští policisté. Na akci s názvem Ať nás vidí ten, kdo řídí hosty upozornili organizátoři na možnosti, kterými mohou lidé zabránit nehodám. „Chceme zdůraznit důležitost bezpečnostních doplňků. Je potřeba, abychom byli vidět, protože život máme jen jeden,” uvedla nadpraporčice Petra Hrůzová. Dopravní nehoda chodce a vozidla má podle ní vždy tragické následky.

Protest v ulicích studentům nepomohl. Rektorem veteriny se stal Alois Nečas

Brno – Rektorem Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně se ve čtvrtek stal současný děkan Fakulty veterinárního lékařství Alois Nečas. „Do funkce po jmenování prezidentem nastoupí 1. února 2018,“ potvrdila mluvčí univerzity Jana Příkazská.

AKTUALIZOVÁNO

Vnuk Alfonse Muchy neuspěl s odvoláním. Epopej patří Praze

Praha, Moravský Krumlov - Cyklus Slovanská epopej patří Praze, nikoliv rodině jeho autora Alfonse Muchy. Skutečnost ve čtvrtek potvrdil pražský městský soud, který zamítl odvolání Johna Muchy. Ten bude ve sporu pokračovat. „Podám dovolání k nejvyššímu soudu,“ oznámil malířův vnuk. Pražští galeristé monumentální cyklus vystaví napřesrok v pražském Obecním domě. Sály stále nabízí i Moravský Krumlov.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení