Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

La Rossa: Nad českou kuchyní zvítězili Italové

BRNO - Restaurace vareálu brněnského Bobycentra nabízí hlavně pizzu a těstoviny. Pokud si host objedná pokrm zmasa, je mile překvapen

10.6.2007 1
SDÍLEJ:

Restaurace La Rossa v areálu brněnského BobycentraFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Časy se mění a svět s nimi. Ještě před nedávnem byla v zábavním areálu brněnského Bobycentra restaurace, která nabízela tradiční české pokrmy. Vepřovou se zelím a knedlíkem, šulánky s mákem nebo gulášovou polévku. Jídla českých chutí zmizela spolu s celým podnikem. Nyní se ve stejných prostorech nachází Pizzeria La Rossa. Slaný koláč tak vytlačil houskový i bramborový knedlík.

Přestože restaurací, které se v poslední době zaměřily výhradně na mnohačetnou nabídku pizzy, vyrostlo ve městě pod Špilberkem několik, nabídka v nich je stále různá. Stejné je to i s kvalitou. V podniku La Rossa se však majitelé nemají zač stydět. Přesvědčil se o tom i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost společně s bývalým kuchařem z Grandhotelu Brno Karlem Ježkem. Najít restauraci v Bobycentru nedá mnoho práce. Byť jsou kavárničky a sportovní bary v zábavním středisku v převaze, host dlouho netápe a brzy si najde i místo, kde se dobře nají.

Změna, ale k lepšímu?

La Rossa vystřídala restauraci se staročeskou kuchyní. Zařízení však nepřipomíná Itálii. V interiéru převládají dřevěné prvky. Zákazník si může sednout za masivní stoly a pevné židle, které se vůbec neviklají. Okolo rozsáhlého barového pultu je několik otočných barových židliček. Na první pohled to uvnitř vypadá jako ve stodole. Italskou noblesu a kreativitu připomínají snad jen zvláštní výjevy z hypermoderních květin.
Dost však o jinak útulném prostředí. Do restaurací přece lidé chodí hlavně kvůli jídelnímu lístku. „Po dlouhé době je jídelníček srozumitelný, má velká písmena a není v něm mnoho pokrmů,“ zaraduje se Ježek po otevření jídelního listu. Po krátkém přemýšlení si testovací tým vybírá kuřecí vývar s jarní zeleninou, vepřovou panenku se žampionovou omáčkou a zapečená kuřecí prsa s tomaty a mozzarellou.

Polévka je grunt

Kouřící talíř plný horké polévky je v mžiku na stole. „Všechna čest zdejšímu kuchaři. Polévka je opravdu silný vývar a zeleniny je v ní také hodně. Ostatně za sedmatřicet korun není důvod nikde šetřit. Zelenina je křupavá, což znamená, že je čerstvá a ne zmrazená,“ přemítá bývalý kuchař nad polévkou.
Ani na hlavní chod nemusí hosté dlouho čekat. Ani když je lokál plný lidí. Jedna servírka však má co dělat. V době testování restaurace La Rossa sice pomáhaly servírce ještě dvě učenky, ale i tak se stálá pracovnice otáčela, seč jí síly stačily. „Na kmenových zaměstnancích by se nemělo šetřit. Zvlášť dnes, když si mnoho hostů vybírá restauraci kvůli kvalitě. Ceny už jsou skoro všude stejné,“ rýpl si testovací tým do majitele podniku.

Zážitková kuchyně


Na kvalitě jídla ovšem není upachtěnost obsluhy znát ani v nejmenším. Na velkém talíři je maso s omáčkou a střízlivá obloha. Na menším talířku příloha v podobě vařených brambor s jemně nakrájenou petrželkou. „Nádhera. To je snad jediné slovo, které zákazník při pohledu na jídlo řekne. Tento způsob servírování se nazývá zážitková kuchyně. Tedy velký talíř a jídlo s nápadem,“ říká Ježek. Umně rozložený pokrm ocení hlavně host. „Když dá kuchař na talíř kompletní jídlo i s přílohou, vypadá to někdy blbě. A nejhorší je, když je maso na příloze. Host musí talíř rozvrtat, aby mohl maso vůbec krájet,“ upozorňuje vysloužilý kuchař na nešvary, které se leckde objevují.
Jeho pesimismus nad moderní dobou však vyvrátil kuchař z La Rossa. S jídlem si vyhrál a fantazií nešetřil. „Upravené jídlo, které je navíc velmi chutné, je pro mne vždy gurmánský zážitek,“ uzavírá kuchař z Grandhotelu testování.

Autor: Pavel Mokrý

10.6.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Zákazy omezí řidiče u nádraží. Jen si tam zkracují cestu, hájí novinky Hollan

Hokejový obránce Tomáš Bartejs.

V Kometě často blokuje střely. Nechci být za holku, směje se Bartejs

Celníci objevili dvě nelegální herny. Od začátku roku zabavili přes sto automatů

Blanensko – Víc než sto zadržených herních automatů a hotovost ve výši téměř padesát tisíc korun a padesát eur. To je výsledek kontrol, který od začátku roku provedla Celní správa v Jihomoravském kraji.

Lidickou ulicí neprojedou tramvaje. Kvůli opravě kolejí před hotelem Slovan

Brno – Brněnskou Lidickou ulicí o víkendu kvůli výluce nepojedou tramvaje. Linku jedna a šest nahradí od páteční půlnoci do nedělního odpoledne autobusy. „Linka x1 přepraví cestující z hlavního nádraží do Řečkovic a x6 bude jezdit mezi Českou a Královým Polem,“ popsala trasy náhradních autobusů mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Lukšová.

Přepadl školáka a ukradl mu mobil. Když to nahlásíš policii, pořežu tě, hrozil

Brno – Vešel za chlapcem na chodbu, přimáčkl ho ke zdi a chtěl po něm mobil. Dvanáctiletého školáka minulý týden v Brně okradl neznámý mladík. Brněnští kriminalisté žádají veřejnost o pomoc.

AKTUALIZUJEME / AKTUALIZOVÁNO

V Kotlářské prasklo potrubí, ulice je uzavřená. Voda zaplavila garáže i hospody

Brno /FOTOGALERIE/ – Unikající voda z prasklého řádu zaplavila v pátek před druhou hodinou ranní Kotlářskou ulici v Brně. Na místo vyjeli hasiči, místo je průjezdné kyvadlově pouze pro hromadnou dopravu. „Obdrželi jsme hlášení, že v Kotlářské ulici masivně uniká voda. Ulice zůstává uzavřená,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení