VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lahůdky z ryb čekají na gurmány v centru

Brno - Pokud si chce milovník rybích jídel v Brně pochutnat, najde spíš jehlu v kupce sena než restauraci, kde rybí dobroty připravují. V každém podniku jsou sice jídla z ryb v jídelníčku, ale rybí prsty a filé na několik způsobů zvládne jedlík i doma. Světlou výjimkou je restaurace Nordsee v obchodním centru Vaňkovka.

5.1.2008 3
SDÍLEJ:

Restaurace Nordsee v Galerii Vaňkovka je sice samoobslužná, ale lidé v ní okusí takové dobroty, které jinde nenabízíFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Byť se v ní host musí obsloužit sám, dostane na talíři výborné pokrmy z ryb, na kterých si rozhodně pochutná. Přesvědčil se o tom testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Z Vídně do Brna
„Asi pět stejných restaurací Nordsee je ve Vídni. Pokaždé, když hlavní město Rakouska navštívím, najím se tam. Vím, že všechno jídlo je čerstvé. Také proto jsem se rozhodl vyzkoušet brněnskou pobočku. Jsem zvědavý, jak v testu obstojí,“ říká kuchař testovacího týmu před vstupem do rychlého občerstvení.

Jeho přísnému oku se vzhled pokrmů ve skleněném pultíku líbí. Nabídka je pestrá a lidé, kteří si nedopřávají rybu jen na Vánoce, ji určitě ocení. „Host si může dát, na co si jen vzpomene. Od plodů moře až po žraločí steak či nejrůznější rybí saláty,“ shrnuje Ježek jídelní list na velké světelné tabuli.

Tým se pozorně rozhlíží a nejprve vybírá očima. Žena za pultem na návštěvníky nespěchá. Jakmile má testovací tým vybráno, obsluha postupně skládá jídlo na talíře a do misek. S tácem plným rozličných pochoutek se pak tým přesouvá k pokladně. A platí skoro tak vysokou sumu, jako by navštívil klasickou restauraci s obsluhou. „Je to drahé, ale pokud to bude jako ve Vídni, určitě nebude host litovat,“ upozorňuje Ježek.

Jeho slova rybí hodokvas potvrzuje. Jako předkrm si testovací tým vybral sleďový salát sylver. „Sleď je nakrájený na pravidelné kousky a leží ve velejemné majonéze, která je ušlehaná s červenou řepou. Je tam i trochu brusinkové omáčky, jež dala salátu úplně jiné grády,“ libuje si kuchař.

Jemné ryby
Jedním z hlavních chodů byla smažená treska. Rybí maso bylo tak jemné, že se rozpadalo. „Treska má křehkou chuť a na mase je poznat, že je čerstvé. Zjistil jsem, že všechny suroviny vozí do Brna až z Vídně, takže jídlo je velmi kvalitní,“ hodnotí Ježek smaženou pochoutku.

Smeknout si zaslouží i další pokrm, kterým je zapečený losos se špenátovými lístky. „Porce má mít podle cedule dvě stě gramů, ale na talíři je minimálně čtvrt kila,“ podivuje se kuchař testovacího týmu nad štědrostí restaurace Nordsee. Na lososovém plátku je krusta z rozšlehaného vejce a sýra. „Špenátové lístky jsou křupavé a určitě čerstvé. Kuchař je nechal jen chvíli povařit ve vodě, takže neztratily na kvalitě,“ popisuje lahůdku.

Podtrženo, sečteno – restauraci Nordsee ve Vaňkovce by měli navštívit i lidé, kteří nedávají rybím pokrmům přednost. Dělají totiž chybu. Ryba má nejzdravější maso ze všech zvířat, která člověk jí. A v Nordsee o rybí pochoutky pečují. „Ve Vídni jsem navštívil asi všechny pobočky, ale v Brně jsem si pochutnal mnohem víc. Určitě mohu samoobslužný restaurant doporučit,“ uzavírá Ježek návštěvu Nordsee.

Autor: Pavel Mokrý

5.1.2008 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Tabulka s informací o restaurování v roce 1987
1 3

Na zdi radnice jsou vyobrazení nacisté

Na Kolišti unikal plyn. Policie musela řídit provoz.

V centru Brna unikal plyn. Dvě hodiny kvůli tomu bylo uzavřené Koliště

Myslel si, že se vrací zloději a vytáhl samopal. Nestřílel důvodně, rozhodl soud

Jižní Morava – Domníval se, že se pachatelé vracejí. Na přijíždějící auto proto začal střílet ze samopalu. Za pokus o těžké ublížení na zdraví udělil soud čtyřiačtyřicetiletému Karlu Podešvovi ze Znojemska tříletou podmínku. Pokud ji poruší, půjde na dva roky do vězení. Proti rozsudku okresního soudu ve Znojmě obhajoba podala odvolání. Ve čtvrtek proto případ z loňského prosince znovu řešil Krajský soud v Brně. Dřívější rozsudek potvrdil.

Znásilnil mě, stojí si dcera za svým. Krajský soud nevinu otce potvrdil

Brno – Osahával mě, strkal mi jazyk do pusy a pohlavně mě zneužil, tvrdí v současné době už plnoletá žena z obce na Brněnsku. Osočila z toho svého devětačtyřicetiletého otce. Soud jej však zprostil viny. Proti rozsudku Okresního soudu na Brněnsku se odvolala státní zástupkyně Andrea Ulvrová. Soulož mezi příbuznými proto ve čtvrtek projednával Krajský soud v Brně. Odvolání zamítl.

Mladí kuchaři otestovali své dovednosti. Při vaření s italskými mistry

Brno /FOTOGALERIE/ – Marcipánové dorty, křupavá pizza i lahodné koktejly. Lidé z Brna se mohli při dni otevřených dveří podívat, jak studenti z Odborného učiliště v brněnské Lomené ulici vaří bok po boku se zkušenými italskými šéfkuchaři.

V brněnské zoo se narodila dvě levhartí mláďata. Po sedmnácti letech

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Významného chovatelského úspěchu dosáhla brněnská zoo. Po sedmnácti letech se v noci z 20. na 21. listopadu narodila dvě mláďata levharta cejlonského.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT