VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Paradiso: Itálie v mateřské škole

BRNO - V italské restauraci vaří kuchař svižně a obsluha je brilantně hbitá. Výzdoba podniku však připomíná zařízení pro děti

20.5.2007
SDÍLEJ:

Interiér restaurace ParadisoFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Paradiso je v italštině ráj. Ze tří písmen se dříve skládala i zkratka Restaurací a jídelen. Restaurace Paradiso je něco mezi pozemským rájem a podnikem z dob, kdy někteří lidé oslovovali personál soudruhu číšníku.

Jako v ráji se tam může host cítit jen díky šikovné a hbité obsluze a kuchaři, který se mezi hrnci, pánvicemi a troubou na pizzu umí otáčet. Vzpomínky na lokál z dob dávno minulých zase přepadnou některé hosty například na toaletách nebo při listování umaštěným jídelníčkem. Přesvědčil se o tom i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost společně s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Restaurace Paradiso sídlí v hotelu Avion v brněnské České ulici. Název v italském jazyce napovídá, jaký druh jídel se v podniku asi připravuje. Ano, je to typicky italský restaurant. S tenkou a křupavou pizzou a těstovinami na sto způsobů.

Louka na zdi

Oku hosta v žádném případě neuniknou zdi. Od podlahy až ke stropu jsou na nich namalované obrovské květiny, stébla trávy a tu a tam nějaká zvířena.

„My jsme přišli do školky?“ ptá se pobaveně Karel Ježek, který s testovacím týmem úzce spolupracuje. Ne že by mu to vadilo, ale je z toho pobavený. Možná proto, že restaurace není dětský kout. První zamračení se záhy dostaví ve chvíli, když Ježek usedá k prostřenému stolu. „Nachystané to tu mají pěkně, ale jídelní lístek je nějaký umaštěný. Chápu, že nic nevydrží věčně, ale tento jídelníček už má nějaký ten pátek za sebou,“ hodnotí list s nabídkou pokrmů.

Nelíbí se mu ani italské názvy jídel, přestože hned pod nimi jsou pokrmy přiblíženy v mateřské češtině. „Je to hlavolam. V Brně tolik Italů není a tuzemský člověk musí hodně číst než si vybere,“ shrnuje bývalý kuchař jídelní list.

Mdlé, ale syté

Po čtvrthodince přemítání nad jídelníčkem objednává testovací tým špagety. Ježek má sice zájem o jiný druh těstovin, ale ochotný číšník mu doporučuje špagety ála Palermita. Kuchař z Grandhotelu dá na jeho radu a kývne. Talíř plný zakroucených dlouhých nudlí je na stole obdivuhodně brzy.

Barevně je sice jídlo poněkud mdlé, ale špagety s omáčkou a sýrem nejsou zrovna lahůdka, která by v kuchaři bičovala fantazijní mozkové závity. Obě porce jsou dostatečně teplé. Jídla je velký kopec a ze sytých těstovin by se najedl i ten největší jedlík s pořádným panděrem. „Kuřecí kousky masa jsou však poněkud sušší. Zřejmě je nechal zdejší kuchař o něco déle restovat, takže z nich zmizela šťavnatost,“ hodnotí Ježek typické italské jídlo.

Těstoviny však známkuje na jedničku. „Nejsou ani tvrdé, ani rozvařené. Italové prý říkají, že správně uvařená špageta se pozná podle jediného triku. A sice tak, že když ji člověk překousne nebo roztrhne, je uprostřed syrová tečka. A tyhle jsou přesně takové,“ usmívá se zasloužilý kuchař.

Klobouk dolů a poplácání po ramenou si však jednoznačně zaslouží ochotný personál restaurace Paradiso. Vysoký číšník se nejen přišel několikrát zeptat, zda doporučené jídlo chutná, ale staral se i o další přání testovacího týmu. A nejen jeho. Obsluha se tak chovala ke každému z několika hostů, kteří v době testování restaurace seděli u stolů a ládovali se italskými specialitami.

Pokud by měl testovací tým návštěvu shrnout do pomyslné žákovské knížky, zaslouží si obsluha jedničku a jídlo trojku. Je to však známkování subjektivní, protože špagety na dva způsoby nebyly zřejmě tou nejsprávnější volbou.

Autor: Pavel Mokrý

20.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Znásilnil mě, stojí si dcera za svým. Krajský soud nevinu otce potvrdil

Studenti testovali své kulinářské dovednosti po boku zkušených mistrů.
16

Mladí kuchaři otestovali své dovednosti. Při vaření s italskými mistry

V brněnské zoo se narodila dvě levhartí mláďata. Po sedmnácti letech

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Významného chovatelského úspěchu dosáhla brněnská zoo. Po sedmnácti letech se v noci z 20. na 21. listopadu narodila dvě mláďata levharta cejlonského.

AKTUALIZOVÁNO

Na internetu nabízela zboží, nikdy jej ale neodeslala. Z lidí vylákala 123 tisíc

Brno, Blanensko – Na internetových inzertních serverech a sociálních sítích nabízela jednadvacetiletá žena ze západních Čech mobilní telefony, kabelky i parfémy. Od zájemců získala peníze a zboží neposlala. O případu ve čtvrtek informovali brněnští policisté. O podvodu jako první informoval poškozený z Brna.

Sono Centrum rozezní Wish You Were Here a další hity. Do Brna míří Pink Floyd

Brno - Čtyři zpěváci, filharmonie a slavné melodie jedné z nejznámějších kapel všech dob. Projekt Pink Floyd Night v brněnském Sono Centru ve středu devětadvacátého listopadu představí vokální kvartet Q Vox s Filharmonií Hradce Králové.

Necítí tlak. Také proto kouč Pivarník zařazuje do sestavy teenagery

Brno – Nebojí se dát šanci mladým fotbalistům, i když situace Zbrojovky zrovna nenahrává jejich nasazení. Trenér Roman Pivarník vyslal na poslední půlhodinu domácího utkání s Teplicemi útočníka Martina Zikla. Osmnáctiletý talent v prvoligové premiéře pomohl k vítězství 1:0.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT