VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Obsluhu hlídá přísné oko, ocení to host

BRNO - VPivovarské restauraci si může zákazník připadat jak ve novele Bohumila Hrabala. Personál se o konzumenty stará jako o anglického krále

11.5.2007 1
SDÍLEJ:

Interiér restaurace PivovarskáFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Když před mnoha „járama vyhópl prafotr Morava na Špilas“, tuze se mu zalíbila kotlina, v níž později vyrostlo Brno. Jako každé velké město má metropole pod Špilberkem i svůj pivovar. Ten brněnský se – jak známo – jmenuje Starobrno. A hned vedle „továrny na pivo“ stojí Pivovarská restaurace.

Do ní nechodí hosté zblízka i zdaleka jen „chlemtat“ pěnivý alkoholický nápoj. Mnohé návštěvníky tam totiž láká i vybraná kuchyně s nepřeberným množstvím pochoutek a velkých porcí za poměrně rozumnou cenu. Přesvědčil se o tom i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost společně s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Pokud někdo z návštěvníků Pivovarské restaurace četl knihu Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále nebo viděl stejnojmenný film Jiřího Menzela, může mu některé obrazy připomínat vycvičený personál. „Kvalitní a profesionální obsluha je základem každé dobré restaurace. Jak se dívám na zdejší číšníky a servírky, host je u nich na prvním místě,“ hodnotí přístup personálu vysloužilý kuchař.
A není se čemu divit. Na zaměstnance totiž přísným okem neustále dohlíží šéf podniku nebo jeho manažer. Krouží okolo stolů, pozoruje, zda hostům něco nechybí nebo naopak nepřebývá. Přesně tak, jak to v meziválečném období dělali hoteliéři, majitelé hostinců či restaurantů v novele rodáka z brněnských Židenic.

Račte si vybrat…


Jídelní lístek, který firemní kulturu nezapře, protože je zelený stejně jako logo Starobrna, vypadá jako luxusní časopis. „Křídový papír, konzervativní design a přehledná nabídka. Dokonce je ve třech jazycích. Kromě češtiny ještě v angličtině a němčině,“ pochvaluje si Ježek jídelníček.
Z nabídky až oči přecházejí. Kromě tradičních pokrmů nechybí ani domácí kuchyně, která zvýší chuť na několik druhů točených piv, které Pivovarnická restaurace nabízí. Ostatně po půldruhém kilogramu grilovaného vepřového kolena s kysaným zelí, kilu vypečených pivních žebírek v marinádě s papriček a medového koření, nebo v kotlíku servírovaném pivovarském gulášku s beraní paprikou se tělo jedlíka samo přihlásí o další půllitr čepovaného piva.

Jídlo za šest pětek


Přestože je jídelníček pestrý, vybírá testovací tým jídlo z poledního menu. I s polévkou stojí rovných šedesát korun. Polévka je jednotná, jídla nabízí podnik dvě. Hovězí polévka s nudlemi je na stole hned. „Obsluha se tady pěkně naběhá, protože nese jídlo po schodech. Polévka ale cestou nevystydla a to je dobře,“ usmívá se Ježek. „Ve vývaru sice není ani kousek masa, ale nudlí je hodně. Nejsou rozvařené a polévka je dobrá, i když stojí jen dvanáct korun,“ shrnuje kulinářský odborník.

Hned po polévce následuje hlavní jídlo. Tím jsou vepřové výpečky s houskovým knedlíkem a zelím. „V pokrmu mi chybí šťáva z výpečků. Maso se většinou peče na cibulce a silná šťávička tady chybí,“ říká bývalý kuchař Grandhotelu. Nad houskovým knedlíkem se však rozplývá a nešetří chválou. „Sice bych ruku do ohně nedal za to, že je knedlík domácí, ale rozhodně není kupovaný někde v hypermarketu. Je jemný a nadýchaný,“ pochvaluje si Ježek bílá kolečka na talíři. Zelí by však překrájel, protože je dlouhé. „Správně se má zelí vařit tak, že kuchař nejdříve vylije šťávu a propláchne ho vodou. Pak ho jemně překrájí, ale ne moc, aby se při vaření úplně nerozvařilo,“ popisuje kuchař přípravu klasického českého jídla.

Když by měl testovací tým oznámkovat zážitek z Pivovarské restaurace, určitě by do notýsku napsal slabší jedničku. V každém případě však podnik stojí za to, aby ho hosté navštívili. Rozhodně by ale neměli přijíždět autem. Za prvé není v okolí Mendlova náměstí moc parkovacích míst a za druhé by řidiči určitě litovali, že si nemohou loknout starobrněnského piva, o které se personál restaurace s láskou a pečlivostí stará.

 

PIVOVARSKÁ RESTAURACE – sumasumárum


Vysvědčení

Estetický dojem pokrmu 1

Chuť jídla – teplota 2

Ochota a přístup personálu 1

Atmosféra podniku 1

Úroveň záchodů 3

Nabídka jídelníčku 1

Doba čekání na obsluhu 1

Doba čekání na jídlo 1

Poznámka: Hodnotí se stupnicí jako ve škole. Nejlepší známka je jednička, naopak nejhorší je pětka.


Pivovarská restaurace – co potřebujete vědět

Smí tam psi Ano

Nejlevnější pivo Starobrno Medium 0,3 l 16,00 Kč

Nejlevnější nealko Bonaqua 0,25 l 25,00 Kč

Nabízí i nekuřáckou část? Ano

Hudba Tichá

Adresa restaurace Mendlovo náměstí 20, Brno

Příjem plateb Hotově, stravenkami, kartou nebo šekem

Bezbariérový přístup Ano

Účet

2x Hovězí polévka (menu) 24,00

2x Vepřové výpečky, zelí, knedlík (menu) 96,00

1x Svatováclavské pivo 0,5 l 26,00

1x Fanta 0,2 l 28,00

1x Espresso 30,00

1x Capuccino 30,00

Celkem 234,00

Autor: Pavel Mokrý

11.5.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 13 500 Kč

Pomocní dělníci ve výrobě KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ, Zájemce telefonicky kontaktuje firmu nebo se dostaví ve dnech ÚT mezi 10 až 12 hodinou na adrese Křižíkova 70, Brno, Požadujeme:, zdravotní způsobilost pro tuto práci. Ruční manipulace s materiálem a výrobky nad 15 kg. Prašné prostředí. Ochota pracovat na směny.. Pracoviště: Dunkanstav, družstvo - prov., Křižíkova, č.p. 2697, 612 00 Brno 12. Informace: Vladimir Ing. Kločnyk, +420 541 633 276.

Výroba - Obsluha ostatních stacionárních strojů a zařízení 13 500 Kč

Obsluha ostatních stacionárních strojů a zařízení jinde neuvedená KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ, Zájemci se dostaví v Út a Pá mezi 9.00 - 10.00 hodinou na kontaktní adresu, Koželužská 9, Brno, , Požadujeme dobrý zdravotní stav. Samostatnost. Spolehlivost., Broušení a montáž kovových dílců a skládání kovových konstrukcí, obsluha strojů.. Pracoviště: Stejk s.r.o., Koželužská, č.p. 34, 602 00 Brno 2. Informace: Jiří Karmazin, +420 543 422 774.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 2 400 Kč

Uklízeči v provozovnách osobních služeb Uklízeči v provozovnách osobních služeb - pouze pro OZP. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 2400 kč, mzda max. 2400 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt telefonicky nebo e-mailem, Práce na 1hod/den, 5dnů v týdnu , Vysypávání košů, úklid a dezinfekce podlah a povrchů, vyndávání a skládání ručníků ze sušičky Práce na HPP vhodná jako přivýdělek - zaměstnání malého rozsahu, Možnost dopravy do zaměstnání zdarma. Pracoviště: Nevidomí maséři s.r.o., Pod nemocnicí, č.p. 500, 625 00 Brno 25. Informace: Dagmar Honsová, +420 731 170 879.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč

Prodavači potravinářského zboží Prodavač/-ka potravin. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní pozice: Prodavač/-ka potravin., , praxe v potravinářství, zbožíznalství, Benefity: stravenky, příplatky, , Kontaktní osoba: Jiří Folk, tel. 602709596, e-mail: folk@rapobrno.cz. Pracoviště: Rapo brno, s.r.o. - 01, Bezručova čtvrť, č.p. 841, 664 34 Kuřim. Informace: Jiří Folk, +420 602 709 596.


Dopravní policisté zkontrolovali autobusy na jedenácti vybraných místech Jihomoravského kraje.

Policisté kontrolovali autobusy. Polský řidič lhal o době odpočinku

Na snímku  Ashiru. Ilustrační foto.

Zbrojovka dala Lanžhotu šest gólů, vyzkoušela i chorvatského záložníka

Mikulov navštívily hvězdy z NHL. Přijel Voráček i Pastrňák

Mikulov /FOTOGALERIE/- Sportem pomáhají pacientům trpícím roztroušenou sklerózou. Už třetím rokem. Nadace Jakuba Voráčka pořádala v Mikulově charitativní akci Hokejky pro Kluka Puka.

Vlak srazil mladou ženu. Záchranáři ji oživovali přímo pod vagónem

Brno – O život bojuje mladá žena, kterou srazil v neděli krátce před jedenáctou hodinou dopoledne v brněnských Černovicích rychlík. Úsek mezi hlavním nádražím a Slatinou byl pro vlaky neprůjezdný. Trať je podle informací Českých drah znovu průjezdná od půl druhé odpoledne.

AKTUALIZOVÁNO

U Olympie se srazila čtyři auta. Zranilo se šest lidí, na D2 se tvořily kolony

Brno – Nehoda čtyř osobních aut na dálnici D2 poblíž obchodního centra Olympia Brno si vyžádala šest zraněných lidí. Na místě se vytvořila více než čtyřkilometrová kolona.

Žáci jsou líní. Z tělocviku se vymlouvají na zapomenuté úbory i ženské problémy

Jižní Morava - Hráli jsme pořád jen fotbal, nebavilo mě to, vysvětluje loňský maturant z Brna Daniel Filipek, proč si vyřídil celoroční uvolnění z tělocviku. „Zranil jsem se a využil toho, abych už cvičit nemusel,“ přiznává.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT