VYBRAT REGION
Zavřít mapu
SKÓRE ROVNOSTI: Byli jste letos v divadle?

Obsluhu hlídá přísné oko, ocení to host

BRNO - VPivovarské restauraci si může zákazník připadat jak ve novele Bohumila Hrabala. Personál se o konzumenty stará jako o anglického krále

11.5.2007 1
SDÍLEJ:

Interiér restaurace PivovarskáFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Když před mnoha „járama vyhópl prafotr Morava na Špilas“, tuze se mu zalíbila kotlina, v níž později vyrostlo Brno. Jako každé velké město má metropole pod Špilberkem i svůj pivovar. Ten brněnský se – jak známo – jmenuje Starobrno. A hned vedle „továrny na pivo“ stojí Pivovarská restaurace.

Do ní nechodí hosté zblízka i zdaleka jen „chlemtat“ pěnivý alkoholický nápoj. Mnohé návštěvníky tam totiž láká i vybraná kuchyně s nepřeberným množstvím pochoutek a velkých porcí za poměrně rozumnou cenu. Přesvědčil se o tom i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost společně s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Pokud někdo z návštěvníků Pivovarské restaurace četl knihu Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále nebo viděl stejnojmenný film Jiřího Menzela, může mu některé obrazy připomínat vycvičený personál. „Kvalitní a profesionální obsluha je základem každé dobré restaurace. Jak se dívám na zdejší číšníky a servírky, host je u nich na prvním místě,“ hodnotí přístup personálu vysloužilý kuchař.
A není se čemu divit. Na zaměstnance totiž přísným okem neustále dohlíží šéf podniku nebo jeho manažer. Krouží okolo stolů, pozoruje, zda hostům něco nechybí nebo naopak nepřebývá. Přesně tak, jak to v meziválečném období dělali hoteliéři, majitelé hostinců či restaurantů v novele rodáka z brněnských Židenic.

Račte si vybrat…


Jídelní lístek, který firemní kulturu nezapře, protože je zelený stejně jako logo Starobrna, vypadá jako luxusní časopis. „Křídový papír, konzervativní design a přehledná nabídka. Dokonce je ve třech jazycích. Kromě češtiny ještě v angličtině a němčině,“ pochvaluje si Ježek jídelníček.
Z nabídky až oči přecházejí. Kromě tradičních pokrmů nechybí ani domácí kuchyně, která zvýší chuť na několik druhů točených piv, které Pivovarnická restaurace nabízí. Ostatně po půldruhém kilogramu grilovaného vepřového kolena s kysaným zelí, kilu vypečených pivních žebírek v marinádě s papriček a medového koření, nebo v kotlíku servírovaném pivovarském gulášku s beraní paprikou se tělo jedlíka samo přihlásí o další půllitr čepovaného piva.

Jídlo za šest pětek


Přestože je jídelníček pestrý, vybírá testovací tým jídlo z poledního menu. I s polévkou stojí rovných šedesát korun. Polévka je jednotná, jídla nabízí podnik dvě. Hovězí polévka s nudlemi je na stole hned. „Obsluha se tady pěkně naběhá, protože nese jídlo po schodech. Polévka ale cestou nevystydla a to je dobře,“ usmívá se Ježek. „Ve vývaru sice není ani kousek masa, ale nudlí je hodně. Nejsou rozvařené a polévka je dobrá, i když stojí jen dvanáct korun,“ shrnuje kulinářský odborník.

Hned po polévce následuje hlavní jídlo. Tím jsou vepřové výpečky s houskovým knedlíkem a zelím. „V pokrmu mi chybí šťáva z výpečků. Maso se většinou peče na cibulce a silná šťávička tady chybí,“ říká bývalý kuchař Grandhotelu. Nad houskovým knedlíkem se však rozplývá a nešetří chválou. „Sice bych ruku do ohně nedal za to, že je knedlík domácí, ale rozhodně není kupovaný někde v hypermarketu. Je jemný a nadýchaný,“ pochvaluje si Ježek bílá kolečka na talíři. Zelí by však překrájel, protože je dlouhé. „Správně se má zelí vařit tak, že kuchař nejdříve vylije šťávu a propláchne ho vodou. Pak ho jemně překrájí, ale ne moc, aby se při vaření úplně nerozvařilo,“ popisuje kuchař přípravu klasického českého jídla.

Když by měl testovací tým oznámkovat zážitek z Pivovarské restaurace, určitě by do notýsku napsal slabší jedničku. V každém případě však podnik stojí za to, aby ho hosté navštívili. Rozhodně by ale neměli přijíždět autem. Za prvé není v okolí Mendlova náměstí moc parkovacích míst a za druhé by řidiči určitě litovali, že si nemohou loknout starobrněnského piva, o které se personál restaurace s láskou a pečlivostí stará.

 

PIVOVARSKÁ RESTAURACE – sumasumárum


Vysvědčení

Estetický dojem pokrmu 1

Chuť jídla – teplota 2

Ochota a přístup personálu 1

Atmosféra podniku 1

Úroveň záchodů 3

Nabídka jídelníčku 1

Doba čekání na obsluhu 1

Doba čekání na jídlo 1

Poznámka: Hodnotí se stupnicí jako ve škole. Nejlepší známka je jednička, naopak nejhorší je pětka.


Pivovarská restaurace – co potřebujete vědět

Smí tam psi Ano

Nejlevnější pivo Starobrno Medium 0,3 l 16,00 Kč

Nejlevnější nealko Bonaqua 0,25 l 25,00 Kč

Nabízí i nekuřáckou část? Ano

Hudba Tichá

Adresa restaurace Mendlovo náměstí 20, Brno

Příjem plateb Hotově, stravenkami, kartou nebo šekem

Bezbariérový přístup Ano

Účet

2x Hovězí polévka (menu) 24,00

2x Vepřové výpečky, zelí, knedlík (menu) 96,00

1x Svatováclavské pivo 0,5 l 26,00

1x Fanta 0,2 l 28,00

1x Espresso 30,00

1x Capuccino 30,00

Celkem 234,00

Autor: Pavel Mokrý

11.5.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

SERVIS

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Lektoři dalšího vzdělávání 22 000 Kč Lektoři a učitelé jazyků na ostatních školách Lektor, učitel. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: První kontakt se zaměstnavatelem e-mailem., , Požadujeme:, rodilého mluvčího nebo znalost AJ na úrovni C2, , Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: International school of brno o.p.s. - čejkovická, Čejkovická, č.p. 4339, 628 00 Brno 28. Informace: Kateřina Mléčková, +420 725 488 674. Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 12 200 Kč Pomocní dělníci ve výrobě KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ, První kontakt se zaměstnavatelem telefonicky., Požadujeme spolehlivost, pracovitost. Pracoviště: Volyn group s.r.o., Vodařská, č.p. 232, 619 00 Brno 19. Informace: Vira Hryha, +420 608 380 745. Výroba - Výroba Tiskaři 15 500 Kč Tiskaři Pomocné práce v sítotiskovém provozu. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15500 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: První kontakt osobně Heršpická 6, od 8:00 do 15:00 nebo telefonicky od 8:00 do 16:00, Pomocné práce v provozu sítotisku s možnosti profesního růstu do pozice tiskaře, Nabízíme stravenky, Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Meteor press, s.r.o.-prac., Heršpická, č.p. 800, 639 00 Brno 39. Informace: Zdeněk Hlaváček, +420 777 479 221. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič ostatních speciálních 170 Kč Řidiči ostatních speciálních vozidel Řidič/jeřábník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 170 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt e-mailem nebo telefonicky 8:00-16:00 hod., Požadavky:, Řidičské oprávnění: B, C, + profesní průkaz. Praxe výhodou!. Pracoviště: Felbermayr transport- und hebetechnik, spol. s r.o.-olomoucká, Olomoucká, č.p. 3419, 618 00 Brno 18. Informace: Lukáš Brabec Sabina Hrabinová,, +420 606 024 335,545 103 804.

Ilustrační foto.
1

Kometa doma podlehla Mladé Boleslavi a v nové sezoně poprvé prohrála

Ilustrační foto

Muž chtěl přeběhnout silnici a srazilo ho auto. Utrpěl mnohočetná poranění

Upravené atrium i toalety. Knihovnu čeká rekonstrukce

Brno - Příjemnější prostředí a ještě dokonalejší péči o knihy slibuje v následujících letech Moravská zemská knihovna v Brně. Díky evropské dotaci se bude opravovat. Práce začnou ještě letos.

Obce chtějí nové rybníky, aby zadržely vodu v krajině

Jižní Morava - S nedostatkem vody kvůli suchu se potýkají obce na jihu Moravy. Zadržet ji více v krajině by mohly nové rybníky. Na jejich výstavbu vypsalo Ministerstvo zemědělství dotaci.

Na Food Truck Festival přišly k občerstvovacím vozům tisíce lidí

Brno – Burgery, hotdogy, hranolky a další jídla nabízí v neděli kolem poledne prodejci přímo ze svých aut, z reproduktorů zní hudba. Z prostranství mezi Galerií Vaňkovka a Fait Gallery v centru Brna je regulérní gastronomické parkoviště. Třetím dnem tady pokračuje první ročník Food Truck Festivalu.

Řidič BMW narazil v noci do sloupu. Nadýchal skoro jedno promile

Brno – Řidič osobního auta nezvládl řízení a havaroval v neděli před druhou hodinou ráno v Hněvkovského ulici v brněnském Komárově.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT