VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Obsluhu hlídá přísné oko, ocení to host

BRNO - VPivovarské restauraci si může zákazník připadat jak ve novele Bohumila Hrabala. Personál se o konzumenty stará jako o anglického krále

11.5.2007 1
SDÍLEJ:

Interiér restaurace PivovarskáFoto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Když před mnoha „járama vyhópl prafotr Morava na Špilas“, tuze se mu zalíbila kotlina, v níž později vyrostlo Brno. Jako každé velké město má metropole pod Špilberkem i svůj pivovar. Ten brněnský se – jak známo – jmenuje Starobrno. A hned vedle „továrny na pivo“ stojí Pivovarská restaurace.

Do ní nechodí hosté zblízka i zdaleka jen „chlemtat“ pěnivý alkoholický nápoj. Mnohé návštěvníky tam totiž láká i vybraná kuchyně s nepřeberným množstvím pochoutek a velkých porcí za poměrně rozumnou cenu. Přesvědčil se o tom i testovací tým Brněnského Deníku Rovnost společně s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Pokud někdo z návštěvníků Pivovarské restaurace četl knihu Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále nebo viděl stejnojmenný film Jiřího Menzela, může mu některé obrazy připomínat vycvičený personál. „Kvalitní a profesionální obsluha je základem každé dobré restaurace. Jak se dívám na zdejší číšníky a servírky, host je u nich na prvním místě,“ hodnotí přístup personálu vysloužilý kuchař.
A není se čemu divit. Na zaměstnance totiž přísným okem neustále dohlíží šéf podniku nebo jeho manažer. Krouží okolo stolů, pozoruje, zda hostům něco nechybí nebo naopak nepřebývá. Přesně tak, jak to v meziválečném období dělali hoteliéři, majitelé hostinců či restaurantů v novele rodáka z brněnských Židenic.

Račte si vybrat…


Jídelní lístek, který firemní kulturu nezapře, protože je zelený stejně jako logo Starobrna, vypadá jako luxusní časopis. „Křídový papír, konzervativní design a přehledná nabídka. Dokonce je ve třech jazycích. Kromě češtiny ještě v angličtině a němčině,“ pochvaluje si Ježek jídelníček.
Z nabídky až oči přecházejí. Kromě tradičních pokrmů nechybí ani domácí kuchyně, která zvýší chuť na několik druhů točených piv, které Pivovarnická restaurace nabízí. Ostatně po půldruhém kilogramu grilovaného vepřového kolena s kysaným zelí, kilu vypečených pivních žebírek v marinádě s papriček a medového koření, nebo v kotlíku servírovaném pivovarském gulášku s beraní paprikou se tělo jedlíka samo přihlásí o další půllitr čepovaného piva.

Jídlo za šest pětek


Přestože je jídelníček pestrý, vybírá testovací tým jídlo z poledního menu. I s polévkou stojí rovných šedesát korun. Polévka je jednotná, jídla nabízí podnik dvě. Hovězí polévka s nudlemi je na stole hned. „Obsluha se tady pěkně naběhá, protože nese jídlo po schodech. Polévka ale cestou nevystydla a to je dobře,“ usmívá se Ježek. „Ve vývaru sice není ani kousek masa, ale nudlí je hodně. Nejsou rozvařené a polévka je dobrá, i když stojí jen dvanáct korun,“ shrnuje kulinářský odborník.

Hned po polévce následuje hlavní jídlo. Tím jsou vepřové výpečky s houskovým knedlíkem a zelím. „V pokrmu mi chybí šťáva z výpečků. Maso se většinou peče na cibulce a silná šťávička tady chybí,“ říká bývalý kuchař Grandhotelu. Nad houskovým knedlíkem se však rozplývá a nešetří chválou. „Sice bych ruku do ohně nedal za to, že je knedlík domácí, ale rozhodně není kupovaný někde v hypermarketu. Je jemný a nadýchaný,“ pochvaluje si Ježek bílá kolečka na talíři. Zelí by však překrájel, protože je dlouhé. „Správně se má zelí vařit tak, že kuchař nejdříve vylije šťávu a propláchne ho vodou. Pak ho jemně překrájí, ale ne moc, aby se při vaření úplně nerozvařilo,“ popisuje kuchař přípravu klasického českého jídla.

Když by měl testovací tým oznámkovat zážitek z Pivovarské restaurace, určitě by do notýsku napsal slabší jedničku. V každém případě však podnik stojí za to, aby ho hosté navštívili. Rozhodně by ale neměli přijíždět autem. Za prvé není v okolí Mendlova náměstí moc parkovacích míst a za druhé by řidiči určitě litovali, že si nemohou loknout starobrněnského piva, o které se personál restaurace s láskou a pečlivostí stará.

 

PIVOVARSKÁ RESTAURACE – sumasumárum


Vysvědčení

Estetický dojem pokrmu 1

Chuť jídla – teplota 2

Ochota a přístup personálu 1

Atmosféra podniku 1

Úroveň záchodů 3

Nabídka jídelníčku 1

Doba čekání na obsluhu 1

Doba čekání na jídlo 1

Poznámka: Hodnotí se stupnicí jako ve škole. Nejlepší známka je jednička, naopak nejhorší je pětka.


Pivovarská restaurace – co potřebujete vědět

Smí tam psi Ano

Nejlevnější pivo Starobrno Medium 0,3 l 16,00 Kč

Nejlevnější nealko Bonaqua 0,25 l 25,00 Kč

Nabízí i nekuřáckou část? Ano

Hudba Tichá

Adresa restaurace Mendlovo náměstí 20, Brno

Příjem plateb Hotově, stravenkami, kartou nebo šekem

Bezbariérový přístup Ano

Účet

2x Hovězí polévka (menu) 24,00

2x Vepřové výpečky, zelí, knedlík (menu) 96,00

1x Svatováclavské pivo 0,5 l 26,00

1x Fanta 0,2 l 28,00

1x Espresso 30,00

1x Capuccino 30,00

Celkem 234,00

Autor: Pavel Mokrý

11.5.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

SERVIS

Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu 15 000 Kč Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních Recepční v hotelu. Požadované vzdělání: úsv. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme znalost AJ nebo NJ, komunikativní a pozitivní přístup, pečlivost. Náplň práce: přijímaní rezervací, ubytování, vyúčtování pobytu. Zkušenost na hot.recepci výhodou, jinak zapracujeme. Vhodné i pro VŠ studující. , Nástup dle dohody., 15000-17000 Kč čistého, dle počtu odpracovaných směn.. Pracoviště: Omega brno s.r.o., Křídlovická, č.p. 333, 603 00 Brno 3. Informace: Jiří Karafiát, . Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 13 350 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13350 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: První kontakt telefonicky, e-mailem nebo osobně: Božetěchova 3003/133, 612 00 Brno, každou středu, od 10:00 do 12:00 hodin, Práce ve výškách, prašné prostředí, dobrá fyzická zdatnost, dobrý zdravotní stav, bezúhonnost, Místo výkonu práce: Areál bývalé Vlněny Dornych Přízova, Brno, souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Syneco stav s.r.o.- areál bývalé vlněny dornych, Dornych, 602 00 Brno 2. Informace: Yuriy Khomik Lenka Hrušková,, +420 530 345 219. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 13 350 Kč Dělníci v oblasti výstavby budov. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13350 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Hr grant, družstvo, Skryjova, č.p. 1606, 614 00 Brno 14. Informace: Milan Petrovič, . Informační technologie - Informační technologie Specialista výpočetní 20 000 Kč Specialisté v oblasti počítačových sítí (kromě správců). Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 7. Poznámka: Požadované dovednosti , Angličtina - středně pokročilá minimum, znalost IT., Místo výkonu práce: BRNO, Poznámka k volnému místu:, - vzdálená správa uživatelských stanic a systémů na různých platformách (Windows, Unix,...) - řešení technických problémů - komunikace s klienty el. formou - instalace operačních systémů - reporting - monitoring aktivit v rámci přidělené oblasti - zajištění bezpečnosti a chodu všech kritických součástí - zákaznický servis . Vzdělání SŠ / VŠ, znalost AJ podmínkou., Přihlásit se do výběrového řízení na volné pozice mohou kandidáti na stránce: ibm.com/start/cz, souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Ibm global services delivery center czech republic, s.r.o.,, Technická, č.p. 2995, 616 00 Brno 16. Informace: Renata Denková, .

Ilustrační foto.

Sto litrů a dost. V obcích kvůli suchu omezují spotřebu vody

Ilustrační foto

Mladík se chtěl v Denisových sadech zabít, zachránili ho strážníci

Pohořeličtí školáci usednou do lavic na zámku

Pohořelice – Výuka na zámku i v nové čtyřpatrové budově za osmdesát milionů korun. Dalších prostor se dočkají žáci základní školy v Pohořelicích na Brněnsku. Od loňského podzimu dělníci rekonstruují Paarův zámeček. Do tamních učeben děti usednout v příštím školním roce.

Srazil ženu a odvezl ji do nemocnice. Nehodu však nenahlásil

Brno - Auto v pravém jízdním pruhu chodkyni pustilo, auto v levém už ne. Řidič v brněnské Černovické ulici ve středu srazil přecházející ženu. S vážnými poraněními ji odvezl do nemocnice.

Stanice hyperloopu v Brně? Dřevěný mrakodrap. Návrh se líbí i vedení města

Brno /VIZUALIZACE/ – Poslouží lidem k práci, bydlení anebo přestupu na hyperloop. Studenti z brněnské techniky navrhli mrakodrap, který za padesát let může být součástí cestování ve vysokorychlostních kapslích. Zájem o stanici projevili i brněnští radní.

Skoky z pěti metrů nebo romantické koupání. Lužánecký bazén slavil čtyřicet let

Brno /VIDEO, REPORTÁŽ/ - V obří průsvitné nafukovací kouli na hladině bazénu v Městském plaveckém stadionu Lužánky řádí děti. Udržet rovnováhu je těžké, občas některé dítě spadne a díky průsvitné kouli se zdá, jakoby sedělo na vodě. O kousek dál se děti i dospělí po hladině prohání na prknech podobných surfovým. Bojácnější na nich sedí, odvážnější stojí a posouvají se vpřed záběrem pádlla. Netradiční nedělní scénu v bazénu mají na svědomí oslavy čtyřicátého výročí vzniku plaveckého stadionu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT