VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Starej Bill holt steaky umí. Asi má praxi

BRNO - V restauraci U starýho Billa vaří kuchař s fantazií a zřejmě sleduje i poslední kulinářské trendy. A to nejen z Texasu.

21.4.2007
SDÍLEJ:

Interiér restaurace U starýho billa.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Texas je od města pod Špilberkem pořádně daleko. Dokonce takový kus, že i letadlem je to pořádná dálka. Texasané prý umí dělat nejlepší steaky na světě. Jedny z nejlepších v Brně údajně připravují i kuchaři v restauraci U starýho Billa v brněnské Kudelově ulici. Jestli je to pravda – a majitelé podniku na internetových stránkách ani v tištěné reklamě nelžou – se přesvědčil i testovací tým Deníku Rovnost spolu s odbornicí ze Střední školy potravinářské a služeb v Brno Jaroslavou Bradáčovou. Tedy „fajnšmekři“ na slovo vzatí.

Prostředí restaurace nepřipomíná z filmů známou klasickou americkou „dupárnu“, která obvykle bývá plná kovbojů, ale spíše lépe upravený sklep. Atmosféru prérie či žírných pastvin mohou připomínat obrovské umělé dýně, jež jsou rozesety po celém lokále. Country styl se hostům dostává pod kůži až skrze hudbu. V podniku totiž nevyřvává žádné komerční rádio, ale z reproduktorů se line pohodová muzika, která polechtá ucho nejenom trampům a čundrákům. Obsluha nenosí boty s ostrou špičkou a na patách obuvi jí nezvoní ostruhy. Oblečená je jako každý jiný číšník či servírka. Okamžitě po vstupu hosta do lokálu zaregistruje, počká až se usadí, a přinese mu jídelní lístek v dřevěných deskách. Jídelní lístek je však poněkud zdlouhavý.

„To je čtení jako na večer,“ žertuje Bradáčová při pročítání sáhodlouhých informací. Jídelní lístek je dvojjazyčný, kromě českého úředního jazyka obsahuje i angličtinu. Není to sice špatné pro cizince, který při výběru jídel netápe, ale hutné informace dělají jídelníček trošku nepřehledným. „Výběr je ovšem velmi bohatý. Zdá se mi, že až moc. Ale to je věc majitele provozovny. Důležité je, aby bylo všechno čerstvé a pokrm zákazníkovi chutnal,“ shrnuje Bradáčová jídelníček. Z něj nakonec testovací tým vybírá kuřecí prsa se špenátem a smetanou a pokrm zvaný Basil. To je dvousetgramový steak z kuřecích prsou naložený v marinádě z čerstvých bylinek a drcených sušených rajčat.

Příjemným překvapením pro testovací tým je něco jako předkrm, který číšník přináší na stůl okamžitě po objednávce. „Není to klasický předkrm. Je to něco k jídlu, co má vyplnit čas. Chuťově je však výborný,“ hodnotí Bradáčová pomazánku, v níž dominuje česnek a bylinky. A možná i trocha Podravky, která chuťovce dává i trošku barvy. Testovací tým si ani nestačí namazat další krajíc tmavého chleba, a už nese číšník hlavní jídlo. Oba pokrmy mohou mít klidně velké P. „Pohled na talíř lahodí oku. Kuchař sází na to, co je právě moderní. A to je takzvaná zážitková kuchyně. Tedy velký talíř, a jednoduše, a přitom nápaditě upravené jídlo,“ podtrhuje Bradáčová to, co se právě na stole ocitlo. Zážitková kuchyně chce podle ní hlavně špetku fantazie.

„Dominantní musí být především pokrm, vše okolo má jen zvýraznit celkový dojem. Kuchaře zřejmě samotná práce a konečná úprava baví. Což je na první pohled vidět. Na talíři nejsou rušivé elementy jako kopeček hrášku, bílé a červené zelí. Šéf kuchyně má fantazii, určitě sleduje a vnímá poslední novinky a kulinářské trendy,“ rozplývá se odbornice nad lahůdkou. Nepřestává ani po prvním soustu. „Kuřecí prsíčka se špenátovými listy a smetanou jsou lehce pikantní pokrm. Šťavnaté kousky masa, spojené smetanovou omáčkou, špenátem, cibulí, česnekem, sýrem. Žádná ingredience nepřehlušuje chuť té druhé. Některá jídla jsou taková, že si host zapamatuje a vnímá například jen česnek, nic víc. V tomto je vše vyvážené, tak akorát,“ dodává Bradáčová.

Autor: Pavel Mokrý

21.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Martin Erat.

Nastal čas zkušených. Kouč národního týmu sází na Erata nebo Němce

Videosouhrn Deníku – 9.–10. prosince 2017

Kohák se klouzal a farář žehnal raketám: Prohlédněte si nejlepší videa víkendu

Za největší problém považuji, když je hráč pokaděný, říká kouč Pivarník

Brno /ROZHOVOR/ – Jistě se najdou fanoušci fotbalistů Zbrojovky, kteří slovenského trenéra Romana Pivarníka považují za spasitele. Ze sedmi utkání u brněnského mužstva vytěžil jedenáct bodů a vytáhl jej z poslední pozice na dvanáctou příčku, čtyři body nad sestupové pásmo. „Situace byla složitá, protože mít po devíti kolech čtyři body je kritické. Byla třetina ligy a těžko se to pak dohání,“ pronesl padesátiletý Pivarník.

Jihomoravské silnice pokryla ledovka, meteorologové varují i před silným větrem

Jižní Morava – Meteorologové varují Jihomoravany před silným větrem a ledovkou. Jejich výstraha platí pro celý kraj od nedělního odpoledne. Námraza, která se tvoří na silnicích, vydrží podle předpovědi na některých místech až do pondělka. 

OBRAZEM: Letmo očaroval kouzelník. Děti si zatančily v karnevalových maskách

Brno /FOTOGALERIE/ - Zažít kouzelnické vystoupení, zasoutěžit si v zábavných hrách nebo si zatančit na dětské písničky mohly v neděli v brněnském obchodním centru Letmo děti všech věkových kategorií. Organizátoři si pro ně připravili Předadventní karnevalové odpoledne přímo v jednom z pater obchodního centra.

AKTUALIZOVÁNO

Strážníci slaví 25 let své existence. Starali se i o bezpečí královny či papeže

Brno  - Jsou jich v ulicích stovky a jsou ozbrojení. Přesto museli brněnští strážníci až doposud vystřelit pouze pětkrát a nikdy ne na člověka. „Nedokážu si představit, co by se muselo stát, aby strážník vytáhl zbraň. Natožpak z ní po někom vystřelil,“ potvrdil vedoucí pořádkového odboru strážníků Pavel Čermák. S koncem roku přitom městská policie završí čtvrtstoletí fungování.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT