VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Starej Bill holt steaky umí. Asi má praxi

BRNO - V restauraci U starýho Billa vaří kuchař s fantazií a zřejmě sleduje i poslední kulinářské trendy. A to nejen z Texasu.

21.4.2007
SDÍLEJ:

Interiér restaurace U starýho billa.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Texas je od města pod Špilberkem pořádně daleko. Dokonce takový kus, že i letadlem je to pořádná dálka. Texasané prý umí dělat nejlepší steaky na světě. Jedny z nejlepších v Brně údajně připravují i kuchaři v restauraci U starýho Billa v brněnské Kudelově ulici. Jestli je to pravda – a majitelé podniku na internetových stránkách ani v tištěné reklamě nelžou – se přesvědčil i testovací tým Deníku Rovnost spolu s odbornicí ze Střední školy potravinářské a služeb v Brno Jaroslavou Bradáčovou. Tedy „fajnšmekři“ na slovo vzatí.

Prostředí restaurace nepřipomíná z filmů známou klasickou americkou „dupárnu“, která obvykle bývá plná kovbojů, ale spíše lépe upravený sklep. Atmosféru prérie či žírných pastvin mohou připomínat obrovské umělé dýně, jež jsou rozesety po celém lokále. Country styl se hostům dostává pod kůži až skrze hudbu. V podniku totiž nevyřvává žádné komerční rádio, ale z reproduktorů se line pohodová muzika, která polechtá ucho nejenom trampům a čundrákům. Obsluha nenosí boty s ostrou špičkou a na patách obuvi jí nezvoní ostruhy. Oblečená je jako každý jiný číšník či servírka. Okamžitě po vstupu hosta do lokálu zaregistruje, počká až se usadí, a přinese mu jídelní lístek v dřevěných deskách. Jídelní lístek je však poněkud zdlouhavý.

„To je čtení jako na večer,“ žertuje Bradáčová při pročítání sáhodlouhých informací. Jídelní lístek je dvojjazyčný, kromě českého úředního jazyka obsahuje i angličtinu. Není to sice špatné pro cizince, který při výběru jídel netápe, ale hutné informace dělají jídelníček trošku nepřehledným. „Výběr je ovšem velmi bohatý. Zdá se mi, že až moc. Ale to je věc majitele provozovny. Důležité je, aby bylo všechno čerstvé a pokrm zákazníkovi chutnal,“ shrnuje Bradáčová jídelníček. Z něj nakonec testovací tým vybírá kuřecí prsa se špenátem a smetanou a pokrm zvaný Basil. To je dvousetgramový steak z kuřecích prsou naložený v marinádě z čerstvých bylinek a drcených sušených rajčat.

Příjemným překvapením pro testovací tým je něco jako předkrm, který číšník přináší na stůl okamžitě po objednávce. „Není to klasický předkrm. Je to něco k jídlu, co má vyplnit čas. Chuťově je však výborný,“ hodnotí Bradáčová pomazánku, v níž dominuje česnek a bylinky. A možná i trocha Podravky, která chuťovce dává i trošku barvy. Testovací tým si ani nestačí namazat další krajíc tmavého chleba, a už nese číšník hlavní jídlo. Oba pokrmy mohou mít klidně velké P. „Pohled na talíř lahodí oku. Kuchař sází na to, co je právě moderní. A to je takzvaná zážitková kuchyně. Tedy velký talíř, a jednoduše, a přitom nápaditě upravené jídlo,“ podtrhuje Bradáčová to, co se právě na stole ocitlo. Zážitková kuchyně chce podle ní hlavně špetku fantazie.

„Dominantní musí být především pokrm, vše okolo má jen zvýraznit celkový dojem. Kuchaře zřejmě samotná práce a konečná úprava baví. Což je na první pohled vidět. Na talíři nejsou rušivé elementy jako kopeček hrášku, bílé a červené zelí. Šéf kuchyně má fantazii, určitě sleduje a vnímá poslední novinky a kulinářské trendy,“ rozplývá se odbornice nad lahůdkou. Nepřestává ani po prvním soustu. „Kuřecí prsíčka se špenátovými listy a smetanou jsou lehce pikantní pokrm. Šťavnaté kousky masa, spojené smetanovou omáčkou, špenátem, cibulí, česnekem, sýrem. Žádná ingredience nepřehlušuje chuť té druhé. Některá jídla jsou taková, že si host zapamatuje a vnímá například jen česnek, nic víc. V tomto je vše vyvážené, tak akorát,“ dodává Bradáčová.

Autor: Pavel Mokrý

21.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitelka mateřské školy 19 850 Kč Učitelé v oblasti předškolní výchovy Učitel/ka v MŠ. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19850 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt: e-mailem, , Ukončené studium pedagogiky předškolního věku, , Místo výkonu práce: Žatčany 298. Pracoviště: Základní škola a mateřská škola, žatčany, příspěvková organizace - 01, 664 53 Újezd u Brna. Informace: Alena Stávková, . Zdravotnictví - Zdravotnictví Zdravotničtí asistenti, praktické 19 660 Kč Zdravotničtí asistenti (praktické sestry) praktická sestra /zdravotnický asistent/. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 19660 kč, mzda max. 29560 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Životopisy zasílat na e-mail : dpdmarta@volny.cz, , Výše mzdy: , platová třída 9/19660 Kč - 29560 Kč dle praxe dle platových tabulek k NV č.341/2017Sb./, +osobní příplatek, příplatky za sobotu,neděli,noční,svátek,směnnost+ mimořádné odměny, , Nástup dle dohody.. Pracoviště: Domov pro seniory foltýnova, příspěvková organizace, Foltýnova, č.p. 1008, 635 00 Brno 35. Informace: Marta Holubová, +420 734 608 380. Výroba - Výroba Technici elektronici přístrojů, strojů a 19 000 Kč Technici elektronici přístrojů, strojů a zařízení Servisní technik. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Životopisy zasílejte na e-mail kontaktní osoby., , Náplní práce je servis gastro zařízení v místě výkonu práce, s možností servisních výjezdů k zákazníkovi., Požadujeme manuální zručnost, spolehlivost, zkušenost s opravami elektro zařízení, samostatnost, řidičské oprávnění sk.B (aktivní řidič)., Zaměstnanecké výhody:, Stravenky, prémie, firemní auto, firemní mobil. Pracoviště: Ns servis s.r.o.provoz, Pratecká, č.p. 821, 620 00 Brno 20. Informace: Mgr. Marek Jonáš, . Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 19 500 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Expeditor/ka, skladník/ce. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19500 kč, mzda max. 21500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt se zaměstnavatelem e-mailem, , Požadujeme: , -pečlivost, přesnost, spolehlivost, časová flexibilnost, rychlost, samostatnost, schopnost se přizpůsobit, znalost azbuky výhodou, -v životopise uveďte souhlas se zpracováním OÚ, , Náplň práce:, -vychystávávání a balení objednávek, -polepování zboží, -přebírání, kontrola a zatřizování zboží, -komunikace se zákazníky, , Zaměstnanecké výhody:, stravenky+další benefity. Pracoviště: Tml, a.s. - pracoviště, Zábrdovická, č.p. 25, 615 00 Brno 15. Informace: Veronika Verbíková, .

Ilustrační foto.

Salon vín hlásí rekord. Sítem projdou nejlepší z 1231 vzorků

Mladý řidič převrátil auto na střechu. Po nehodě byl v šoku
3 4

Mladý řidič převrátil auto na střechu. Po nehodě byl v šoku

Ocenění pro knihovny v kraji: nejlepší je ve Velkých Pavlovicích

Jižní Morava – Nejen knihy, ale i výstavy a akce. Představitelé Moravské zemské knihovny v úterý ocenili jihomoravské knihovny za společenskou aktivitu. 

Kometa po divoké přestřelce slaví postup do čtvrtfinále Ligy mistrů

Tampere – Po parádní hokejové přestřelce slaví hokejisté Komety postup do čtvrtfinále Ligy mistrů.

Měla ucpaný komín, otravoval ji byt. Mohl to udělat kdokoliv, naznal soudce

Brno – Dlouhotrvající spor sourozenecké dvojice z Brna skončil až před krajským soudem. Po jedné z hádek se svou sestrou totiž podle obžaloby ucpal muž komín v jejím brněnském bytě s úmyslem ji otrávit. Krajský soud ho však pro nedostatek důkazů v úterý zprostil viny.

Naši prvňáčci: představíme školáky ze ZŠ Smíškova v Tišnově

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku startuje druhý ročník úspěšného a oblíbeného projektu Deníku - Naši prvňáčci. První společná tabla letočních prvňáků z vašeho regionu najdete vždy ve středečním tištěném vydání Brněnského deníku Rovnost. Tentokrát, 21. listopadu 2018, představíme prvňáky ze ZŠ Smíškova v Tišnově.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT