VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Starej Bill holt steaky umí. Asi má praxi

BRNO - V restauraci U starýho Billa vaří kuchař s fantazií a zřejmě sleduje i poslední kulinářské trendy. A to nejen z Texasu.

21.4.2007
SDÍLEJ:

Interiér restaurace U starýho billa.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Texas je od města pod Špilberkem pořádně daleko. Dokonce takový kus, že i letadlem je to pořádná dálka. Texasané prý umí dělat nejlepší steaky na světě. Jedny z nejlepších v Brně údajně připravují i kuchaři v restauraci U starýho Billa v brněnské Kudelově ulici. Jestli je to pravda – a majitelé podniku na internetových stránkách ani v tištěné reklamě nelžou – se přesvědčil i testovací tým Deníku Rovnost spolu s odbornicí ze Střední školy potravinářské a služeb v Brno Jaroslavou Bradáčovou. Tedy „fajnšmekři“ na slovo vzatí.

Prostředí restaurace nepřipomíná z filmů známou klasickou americkou „dupárnu“, která obvykle bývá plná kovbojů, ale spíše lépe upravený sklep. Atmosféru prérie či žírných pastvin mohou připomínat obrovské umělé dýně, jež jsou rozesety po celém lokále. Country styl se hostům dostává pod kůži až skrze hudbu. V podniku totiž nevyřvává žádné komerční rádio, ale z reproduktorů se line pohodová muzika, která polechtá ucho nejenom trampům a čundrákům. Obsluha nenosí boty s ostrou špičkou a na patách obuvi jí nezvoní ostruhy. Oblečená je jako každý jiný číšník či servírka. Okamžitě po vstupu hosta do lokálu zaregistruje, počká až se usadí, a přinese mu jídelní lístek v dřevěných deskách. Jídelní lístek je však poněkud zdlouhavý.

„To je čtení jako na večer,“ žertuje Bradáčová při pročítání sáhodlouhých informací. Jídelní lístek je dvojjazyčný, kromě českého úředního jazyka obsahuje i angličtinu. Není to sice špatné pro cizince, který při výběru jídel netápe, ale hutné informace dělají jídelníček trošku nepřehledným. „Výběr je ovšem velmi bohatý. Zdá se mi, že až moc. Ale to je věc majitele provozovny. Důležité je, aby bylo všechno čerstvé a pokrm zákazníkovi chutnal,“ shrnuje Bradáčová jídelníček. Z něj nakonec testovací tým vybírá kuřecí prsa se špenátem a smetanou a pokrm zvaný Basil. To je dvousetgramový steak z kuřecích prsou naložený v marinádě z čerstvých bylinek a drcených sušených rajčat.

Příjemným překvapením pro testovací tým je něco jako předkrm, který číšník přináší na stůl okamžitě po objednávce. „Není to klasický předkrm. Je to něco k jídlu, co má vyplnit čas. Chuťově je však výborný,“ hodnotí Bradáčová pomazánku, v níž dominuje česnek a bylinky. A možná i trocha Podravky, která chuťovce dává i trošku barvy. Testovací tým si ani nestačí namazat další krajíc tmavého chleba, a už nese číšník hlavní jídlo. Oba pokrmy mohou mít klidně velké P. „Pohled na talíř lahodí oku. Kuchař sází na to, co je právě moderní. A to je takzvaná zážitková kuchyně. Tedy velký talíř, a jednoduše, a přitom nápaditě upravené jídlo,“ podtrhuje Bradáčová to, co se právě na stole ocitlo. Zážitková kuchyně chce podle ní hlavně špetku fantazie.

„Dominantní musí být především pokrm, vše okolo má jen zvýraznit celkový dojem. Kuchaře zřejmě samotná práce a konečná úprava baví. Což je na první pohled vidět. Na talíři nejsou rušivé elementy jako kopeček hrášku, bílé a červené zelí. Šéf kuchyně má fantazii, určitě sleduje a vnímá poslední novinky a kulinářské trendy,“ rozplývá se odbornice nad lahůdkou. Nepřestává ani po prvním soustu. „Kuřecí prsíčka se špenátovými listy a smetanou jsou lehce pikantní pokrm. Šťavnaté kousky masa, spojené smetanovou omáčkou, špenátem, cibulí, česnekem, sýrem. Žádná ingredience nepřehlušuje chuť té druhé. Některá jídla jsou taková, že si host zapamatuje a vnímá například jen česnek, nic víc. V tomto je vše vyvážené, tak akorát,“ dodává Bradáčová.

Autor: Pavel Mokrý

21.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Zákaznický servis - Zákaznický servis Pracovníci v zákaznických 15 000 Kč

Pracovníci v zákaznických kontaktních centrech. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Požadované dovednosti: Znalost anglického jazyka na komunikativní úrovni. Velkou výhodou je znalost dalšího jazyka na úrovni rodilého mluvčího., Poznámka k volnému místu: , zájemci nechť se hlásí na: gabriela.manova@kiwi.com, , Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckými kartami. Pracoviště: Kiwi.com s.r.o.- palachovo nám., Palachovo náměstí, č.p. 726, 625 00 Brno 25. Informace: Gabriela Manová, +420 725 564 099.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 12 200 Kč

Pomocní pracovníci v rostlinné výrobě KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Předem si telefonicky domluvit schůzku - ÚT od 8:00-11:00hod.. Pracoviště: Mkh komora s.r.o. - ráječek, Ráječek, č.p. 181, 620 00 Brno 20. Informace: Mykhailo Mishkovskyi, +420 774 719 299.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 28 000 Kč

Obsluha strojů na výrobu a zpracování výrobků z plastu Obsluha výrobní linky. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 28000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt telefonicky nebo e-mailem, Pozice je pouze pro osoby nemající problémy se zády a kyčlemi - z důvodu zvedání těžkých břemen o hmotnosti 25kg a více". , Upřesňující informace:, " Seřizování a obsluha stroje na výrobu bublinkové fólie, " Práce ve směnném provozu (12hodinové směny - denní/noční; pondělí až pátek), " Technické zkušenosti výhodou , " Fyzická zdatnost, manuální zručnost, " Po skončení doby určité na 1 rok, prodloužení na dobu neurčitou, Nabízíme: stravenky. Pracoviště: Tart, s.r.o., Vinohradská, č.p. 366, 618 00 Brno 18. Informace: Jana Bartoňová, +420 548 129 473.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Ostatní řemeslní pracovníci a 14 300 Kč

Výrobci a opraváři obuvi ŠIČ / ŠIČKA OBUVNICKÝCH SVRŠKŮ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14300 kč. Volných pracovních míst: 12. Poznámka: První kontakt e-mailem, telefonicky nebo osobně: Hrušovany u Brna; denně 07:00 - 12:00 po telefonické domluvě., Zaměstnanecké výhody: 5 týdnů dovolené, stravenky, příspěvek na penzijní připojištění, Místo výkonu práce: Jiřího z Poděbrad 26; 664 62 Hrušovany u Brna, Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou.. Pracoviště: Josef seibel, s.r.o., Jiřího z Poděbrad, č.p. 26, 664 62 Hrušovany u Brna. Informace: Konštancia Průdková, +420 547 104 131.


Pavel Halouska zastoupí v brance Dušana Melichárka

Jednička má stopku. Do brány proti Dukle musí klidný rybář Halouska

Videosouhrn 26. dubna 2018

Fenol zabil člověka a umírající stromy se snaží zachovat rod: videa dne

Lidé poletí s ptáky a dotknou se ledních medvědů. Ve virtuální zoo v centru Brna

Brno - Putovat se lvy africkou divočinou, plavat s rybami v mořských hlubinách, letět přes kontinent s tažnými ptáky a přitom být stále v centru Brna. Nemožné? Podle plánů brněnské zoo ne.

V moderních sklenících denně posbírají šest tun rajčat. Druhý den jsou v obchodě

Velké Němčice – Doba, kdy se malá cherry rajčata trhala ještě zelená a jejich cesta k zákazníkům z Břeclavska trvala až dva týdny, zdá se, ustupuje. Ve dvou obřích moderních sklenících firmy Agro Maryša mezi Hustopečemi a Velkými Němčicemi jsou rychlejší. „Rajčata míří do obchodů někdy už druhý den po sběru,“ tvrdí vedoucí skleníků Josef Karpíšek.

Židlochovice plné židlí. Výstava připomíná přezdívku a oslavuje vznik republiky

Židlochovice - Na chodníku, na stěně nebo ve vysoké trávě narazí lidé na náhodných místech v Židlochovicích na Brněnsku na židle. Ačkoli tyto kusy nábytku na první pohled vypadají jako běžné vybavení domácnosti, jsou součástí výstavy Mě100 židlí, kterou se rozhodli zástupci Židlochovic uspořádat jako součást oslav stého výročí založení Československa. Výstava také odkazuje na přezdívku Židle, kterou Moravané město zkráceně označují.

Bizoní stádo se rozrostlo o samičku. Chovatelé jí dali jméno Kotletka

Brno - Celkem šest bizonů mohou lidé nově vidět ve výběhu bizonů v brněnské zoo. Minulý týden samice Inez porodila mládě. Chovatelé mu vybrali netradiční jméno.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT