VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Koho by nechal císař potrestat za přílohu?

BRNO - V panské kuchyni pracovali odjakživa jen ti nejlepší kuchaři. Nejinak to bylo i na dvoře Leopolda II., druhého císaře římského, krále českého a krále uherského z dynastie habsbursko-lotrinské. V restaurantu císaře Leopolda v brněnské Orlí ulici je však šéf kuchyně poněkud horší.

30.9.2007 1
SDÍLEJ:

Restaurant císaře Leopolda se může pyšnit výbornou a taktní obsluhou, ale tamní kuchař by v panské kuchyni dlouho nevydrže.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Bůhví, co by s kuchařem vládce udělal, kdyby mu na stůl lokajové servírovali to, co v restauraci klohní. Možná by ho nechal napoprvé spráskat bičem a dost možná by ho třeba máchal ve studené vodě. Tedy v tom lepším případě. Muž v bílé čepici by také mohl dopadnout hůř. Kdyby si ho vzal do parády kat, kuchařskou čepici by si mohl nasadit rovnou na krk. Byť se totiž podnik v budově Galerie Orlí navenek tváří jako nóbl, jídlo by mohlo být o pár tříd lepší. Přesvědčil se o tom testovací tým Brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Italská minulost

Restaurace se nachází v nově zrekonstruovaném sklepení, jehož výklenky zdobí malby. Na nich jsou vyobrazena italská města z různých pohledů. Není divu. Leopold II. totiž zdědil velkovévodství toskánské a usídlil se ve Florencii, kde později zplodil šestnáct zdravých dětí. Názvy jídel jsou v italštině, takže host musí číst vysvětlivky pod jmény pokrmů, které mu pak napomohou s výběrem. Kdyby si nevěděl rady ani tak, může se host obrátit na vzornou obsluhu. „Číšník je vzorně oblečený. Bílá košile, pod krkem černý motýlek, tmavé kalhoty a černé vyleštěné polobotky. Tak to má být,“ hodnotí Ježek dokonalost personálu.
Po delším zkoumání jídelního listu objednává testovací tým Saltimbocca alla Romana. To jsou medajlonky se šunkou a šalvějí. Druhým objednaným pokrmem jsou Medaile císaře Leopolda, což má být kuřecí, vepřové a hovězí maso s opékanými bramborami zapečené mozzarellou. Ježek spouští čas na stopkách, ale je příjemně překvapený. Příprava obou jídel trvala kuchaři jen třiadvacet minut.

Brněnská realita

První dojem z poměrně hezky naaranžovaného pokrmu je dobrý, ale jakmile se testovací tým pustí do jídla, úsměv na tváři mizí. „Těšil jsem se na krásné jídlo, ale jsem trochu šokovaný. Brambory jsou otřesné a vhodné tak akorát na krmení. Ale rozhodně ne lidí,“ kritizuje vysloužilý kuchař Grandhotelu přílohu, která nejen chutná, ale i vypadá nevábně. Byť je na ní máslo a najemno posekaná petrželka.
Medailonky se kuchaři také nezdají. „Dvousetgramová porce stojí sto patnáct korun. Tedy stejně jako grilovaná panenka. Většinou se medailonky dělají právě z vepřové panenky, která je jemnější, šťavnatější a na minutku vhodnější. Zdejší kuchař medailonky udělal z kýty, která je tuhá a suchá,“ mračí se Ježek. V jídelním lístku ale není uvedený přesný druh masa, takže finální produkt stejně nelze reklamovat. Číšník ale výtky testovacího týmu přijímá a prý je v kuchyni vyřídí.
Druhé jídlo přináší obsluha v keramické misce. V ní je zapečené všechno dohromady. Vepřová panenka, hovězí roštěná a kuřecí prsa. Brambory také nejsou nejlahodnější, přestože jsou opékané. Na tom všem je zapečená mozzarela. „Maso je o poznání jemnější a šťavnatější. Italský sýr dává pokrmu slanější chuť a šťáva, která se usadila vespod misky, je opravdu silná. Krmné brambory by ale nezachránil ani zázrak,“ říká kuchař testovacího týmu.

Sladká tečka

Na závěr pokaženého kulinářského zážitku objednává tým sladkou tečku v podobě tiramisu. „To je piškotový dezert z mascarpone, což je italský čerstvý velejemný smetanový sýr,“ přibližuje Ježek sladkost, která je chloubou italské kuchyně. Mimořádná lahůdka je také kalorickou bombou, protože obsahuje téměř osmdesát procent tuku. Byť si testovací tým nezakládá na štíhlé linii, nechává si zákusek rozdělit na dva talíře. A dělá dobře, protože ke kávě by velkou kostku jen stěží zdolával celou.

Pokud by měl testovací tým shrnout návštěvu restaurantu císaře Leopolda v několika slovech, pak by určitě vyzdvihl perfektní obsluhu, precizní čistotu a útulné prostředí. Celkový dojem ale kazí jídlo a hlavně špatný nákup brambor. Přesto stojí za to zmíněný podnik v centru města navštívit. Už kvůli jedinečnému klidu a pohodlí.

Autor: Pavel Mokrý

30.9.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Zubní lékař 20 000 Kč

Zubní lékaři bez specializace. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: První kontakt emailem., pracoviště Říčany, , zaměstnanecké výhody:, služební vůz pro dopravu na pracoviště, motivační složka mzdy. Pracoviště: Dentalis bohemia s.r.o. - 01, Brněnská, č.p. 361, 664 82 Říčany u Brna. Informace: Zuzana Lamlotová, .

Výroba - Výroba Technici elektronici přístrojů, strojů a 24 000 Kč

Technici projektanti, konstruktéři v ostatních průmyslových oborech Projektant požární ochrany. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Životopisy zasílat e-mailem: jgalova@sky.cz, Požadavky:, Vzdělání stavební průmyslovka nebo technika (VUT, ČVUT,VŠB,), řidičský průkaz sk.B není podmínkou. Pracoviště: Ing.jana gálová-prac., Kroftova, č.p. 2619, 616 00 Brno 16. Informace: Ing.Jana Gálová, .

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 20 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků PRACOVNÍK/CE VELKOOBCHODNÍ PRODEJNY. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: V případě zájmu volejte na tel. číslo 543 522 167 nebo zasílejte Váš životopis na zamestnani@hortim.cz. , Neustále rozšiřujeme a zkvalitňujeme naše služby poskytované zákazníkům, proto nabízíme zaměstnání vhodným kandidátům na pozici: , , PRACOVNÍK/CE VELKOOBCHODNÍ PRODEJNY , , PRACOVNÍ DOBA: PONDĚLÍ AŽ PÁTEK OD 5:00 - 13:30 HOD, NEDĚLE 1X ZA 14 DNÍ , , PROČ PRACOVAT PRO NÁS ? NABÍZÍME.... , - práci u úspěšného, prosperujícího a významného zaměstnavatele , - dlouhodobou a stabilní práci se smlouvou na dobu neurčitou , - širokou řadu možností využití zaměstnaneckých výhod , , JE TO PRÁCI PRO TOHO, KDO... , - chce pracovat , - je fyzicky zdatný, spolehlivý , - je trestně bezúhonný , - chce se něco nového naučit , , CO BUDETE DĚLAT ? , - připravovat zboží podle objednávek k expedici , - evidovat vychystané zboží , - zajišťovat pravidelnou inventuru , , PODÍVEJTE SE NA NÁS: , www.youtube.com – video „Vítej v týmu“ , www.hortim.cz , , V případě zájmu zašlete Váš životopis na zamestnani@hortim.cz nebo volejte 543 522 167., , Hortim-International, spol. s r o. je obchodně - logistická společnost, která se řadí mezi významné importéry a producenty ovoce a zeleniny, zásobující středoevropský trh. Naše týmy jsou aktivní s více jak 800 spolupracovníky.. Pracoviště: Hortim-international, spol. s r.o., Kšírova, č.p. 242, 619 00 Brno 19. Informace: Hana Mudráková, +420 543 522 167.

Doprava a logistika - Rozvoz Léčiv Brno 27 000 Kč

Rozvoz Léčiv Dopravní společnost s celorepublikouvou působností přijme pro pobočku Brno do oddělení rozvozu léčiv řidiče sk. B na firemní dodávkové vozidlo. Nástup možný ihned.


Robert Bartolomeu

S Brnem jsem udělal dobrý krok, míní posila Bartolomeu

V Oslavanech otevřeli novou zámeckou zahradu
6

Zámecká zahrada v Oslavanech v novém: děti zde najdou i trilobity

Klid v Brně nepřeje podnikům, na tržbách se projevuje odchod studentů

Brno /INFOGRAFIKA/ – Zatímco lidé bydlící v Brně celý rok si díky odchodu většiny studentů na prázdniny oddychli od někdy až příliš velkého ruchu, provozovatelé podniků mají mnohdy opačné pocity. A přemýšlí, jak výpadky ve výdělku nahradit.

Školní spoj ve stromě a kosení jako české tchai-ťchi: zhlédněte videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 13. až 15. července 2018.

Labyrint oklik přes staveniště: mezi Českou a Moravským náměstím začala výluka

Brno – O dost dříve musí od pondělí vyrážet na brigádu Filip Kafka. V úseku mezi Českou a Moravským náměstím začíná tramvajová výluka. „Budu muset jít pěšky a ještě překonávat labyrint přechodů přes staveniště,“ povzdechl si.

Triumf po dvaceti letech. Francouzi přestříleli Chorvaty a jsou mistry světa

Dokázali to. Dva roky po neúspěšném finále mistrovství Evropy se francouzská parta probila k úspěchu. Tým Didiera Deschampse potvrdil v gólově bohatém finále roli papírového favorita a Chorvatsko porazil 4:2. Jejich výhra se však neobešla bez kontroverzí.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT