VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Koho by nechal císař potrestat za přílohu?

BRNO - V panské kuchyni pracovali odjakživa jen ti nejlepší kuchaři. Nejinak to bylo i na dvoře Leopolda II., druhého císaře římského, krále českého a krále uherského z dynastie habsbursko-lotrinské. V restaurantu císaře Leopolda v brněnské Orlí ulici je však šéf kuchyně poněkud horší.

30.9.2007 1
SDÍLEJ:

Restaurant císaře Leopolda se může pyšnit výbornou a taktní obsluhou, ale tamní kuchař by v panské kuchyni dlouho nevydrže.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Bůhví, co by s kuchařem vládce udělal, kdyby mu na stůl lokajové servírovali to, co v restauraci klohní. Možná by ho nechal napoprvé spráskat bičem a dost možná by ho třeba máchal ve studené vodě. Tedy v tom lepším případě. Muž v bílé čepici by také mohl dopadnout hůř. Kdyby si ho vzal do parády kat, kuchařskou čepici by si mohl nasadit rovnou na krk. Byť se totiž podnik v budově Galerie Orlí navenek tváří jako nóbl, jídlo by mohlo být o pár tříd lepší. Přesvědčil se o tom testovací tým Brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Italská minulost

Restaurace se nachází v nově zrekonstruovaném sklepení, jehož výklenky zdobí malby. Na nich jsou vyobrazena italská města z různých pohledů. Není divu. Leopold II. totiž zdědil velkovévodství toskánské a usídlil se ve Florencii, kde později zplodil šestnáct zdravých dětí. Názvy jídel jsou v italštině, takže host musí číst vysvětlivky pod jmény pokrmů, které mu pak napomohou s výběrem. Kdyby si nevěděl rady ani tak, může se host obrátit na vzornou obsluhu. „Číšník je vzorně oblečený. Bílá košile, pod krkem černý motýlek, tmavé kalhoty a černé vyleštěné polobotky. Tak to má být,“ hodnotí Ježek dokonalost personálu.
Po delším zkoumání jídelního listu objednává testovací tým Saltimbocca alla Romana. To jsou medajlonky se šunkou a šalvějí. Druhým objednaným pokrmem jsou Medaile císaře Leopolda, což má být kuřecí, vepřové a hovězí maso s opékanými bramborami zapečené mozzarellou. Ježek spouští čas na stopkách, ale je příjemně překvapený. Příprava obou jídel trvala kuchaři jen třiadvacet minut.

Brněnská realita

První dojem z poměrně hezky naaranžovaného pokrmu je dobrý, ale jakmile se testovací tým pustí do jídla, úsměv na tváři mizí. „Těšil jsem se na krásné jídlo, ale jsem trochu šokovaný. Brambory jsou otřesné a vhodné tak akorát na krmení. Ale rozhodně ne lidí,“ kritizuje vysloužilý kuchař Grandhotelu přílohu, která nejen chutná, ale i vypadá nevábně. Byť je na ní máslo a najemno posekaná petrželka.
Medailonky se kuchaři také nezdají. „Dvousetgramová porce stojí sto patnáct korun. Tedy stejně jako grilovaná panenka. Většinou se medailonky dělají právě z vepřové panenky, která je jemnější, šťavnatější a na minutku vhodnější. Zdejší kuchař medailonky udělal z kýty, která je tuhá a suchá,“ mračí se Ježek. V jídelním lístku ale není uvedený přesný druh masa, takže finální produkt stejně nelze reklamovat. Číšník ale výtky testovacího týmu přijímá a prý je v kuchyni vyřídí.
Druhé jídlo přináší obsluha v keramické misce. V ní je zapečené všechno dohromady. Vepřová panenka, hovězí roštěná a kuřecí prsa. Brambory také nejsou nejlahodnější, přestože jsou opékané. Na tom všem je zapečená mozzarela. „Maso je o poznání jemnější a šťavnatější. Italský sýr dává pokrmu slanější chuť a šťáva, která se usadila vespod misky, je opravdu silná. Krmné brambory by ale nezachránil ani zázrak,“ říká kuchař testovacího týmu.

Sladká tečka

Na závěr pokaženého kulinářského zážitku objednává tým sladkou tečku v podobě tiramisu. „To je piškotový dezert z mascarpone, což je italský čerstvý velejemný smetanový sýr,“ přibližuje Ježek sladkost, která je chloubou italské kuchyně. Mimořádná lahůdka je také kalorickou bombou, protože obsahuje téměř osmdesát procent tuku. Byť si testovací tým nezakládá na štíhlé linii, nechává si zákusek rozdělit na dva talíře. A dělá dobře, protože ke kávě by velkou kostku jen stěží zdolával celou.

Pokud by měl testovací tým shrnout návštěvu restaurantu císaře Leopolda v několika slovech, pak by určitě vyzdvihl perfektní obsluhu, precizní čistotu a útulné prostředí. Celkový dojem ale kazí jídlo a hlavně špatný nákup brambor. Přesto stojí za to zmíněný podnik v centru města navštívit. Už kvůli jedinečnému klidu a pohodlí.

Autor: Pavel Mokrý

30.9.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 30 000 Kč Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) ŘIDIČ sk.B - PROJEKT ZAŠKOLENÍ NA sk.C,CE a PP. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 50000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: ŘIDIČ sk.B - ROZŠÍŘENÍ ŘIDIČÁKU o sk. C, CE a profesáku, , Tímto Vás připravíme na budoucí povolání - řidič mezinárodní či vnitrostátní kamionové dopravy., , PROČ PRACOVAT PRO NÁS ? NABÍZÍME...., , - získání ŘP sk. C, CE, PP, a to za organizační a finanční podpory zaměstnavatele, - práci u úspěšného, prosperujícího a významného zaměstnavatele, - dlouhodobou a stabilní práci na hlavní pracovní poměr a pracovní smlouvu, - velmi zajímavé finanční ohodnocení, , NABÍZÍME PRÁCI TOMU, KDO..., , - kdo se chce realizovat v povolání ŘIDIČE KAMIONU, - má zkušenosti s řízením min. dodávkového vozidla, - kdo chce řídit nová auta, - je trestně bezúhonný, - má příjemné vystupování a je časově flexibilní, , CO BUDETE DĚLAT ?, , - rozvážet rychlo-obrátkové zboží, - zodpovídat za zboží a vozidlo, - dodržovat pracovní rozvrh a určené trasy, , Zašlete životopis na email: zamestnani@hortim.cz, , PODÍVEJTE SE NA NÁS:, www.youtube.com – video „Vítej v týmu“, www.cargohortim.cz, , Cargo-Hortim, spol. s.r.o. je součástí skupiny Hortim Group, největšího importéra ovoce a zeleniny, která působí na českém trhu od roku 1993. Cargo poskytuje služby v oblasti přepravy zboží, prostřednictvím vnitrostátní a mezinárodní kamionové dopravy.. Pracoviště: Cargo-hortim, spol. s r. o.-brno, Kšírova, č.p. 616, 619 00 Brno 19. Informace: Hana Mudráková, +420 601 127 174. Výroba - Výroba Obsluha strojů 16 000 Kč Obsluha šicích a vyšívacích strojů Dělník textilní výroby (obsluha strojů a zařízení). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 19000 kč. Volných pracovních míst: 20. Poznámka: Vzdělání lze nahradit znalostí jazyka anglického popř. ukrajinského nebo ruského., Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Nová mosilana, a.s., Charbulova, č.p. 1145, 618 00 Brno 18. Informace: Ervín Dankovský, +420 727 902 899. Informační technologie - Informační technologie Programátor 60 000 Kč Programátoři počítačových aplikací specialisté. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 60000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt e-mailem, Požadavky:, Ukončené středoškolské vzdělání, znalost makedonského jazyka na úrovni rodilého mluvčího. , Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Red hat czech s.r.o., Purkyňova, č.p. 71, 612 00 Brno 12. Informace: Barbora Valková, +420 774 904 389. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 5 000 Kč Uklízeči a pomocníci v administrativních objektech Pracovnice na úklid malé školy. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 5000 kč, mzda max. 6000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Přijmeme pracovnici na DPP na pravidelný úklid malé, klidné školy cca 3 hodiny denně v popoledních hodinách, požadujeme spolehlivost, pečlivost a samostatnost.. Pracoviště: Gymnázium globe, s.r.o., Bzenecká, č.p. 4226, 628 00 Brno 28. Informace: Tereza Benešová, +420 544 218 778.

Ilustrační foto.

Zdrogovaný se krčil u cizího domu. Vymlouval se na alkohol

Ilustrační foto.

Seděl u chaty s položenou zbraní. Strážníci muži sebevraždu rozmluvili

Vytočit se a někoho nakopat? Šustr učí hráče Zbrojovky zodpovědnosti

Brno – V pěti kolech pod vedením nového kouče Pavla Šustra ještě fotbalisté Zbrojovky neprohráli. Jenže třikrát remizovali a nadále zůstávají ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE na deváté příčce. Mrzí především domácí ztráta po bezbrankové remíze s Varnsdorfem.

Studenti zjistí, jak reagují řidiči pod tlakem

Brno - Nejdřív poklidná jízda prázdnou ulicí. Pak v mžiku oka změna a někdy i hra o život. Jak reaguje řidič na chodce, který náhle vběhne do silnice, a další podobné situace, nově zjistí studenti a vědci z Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně. Díky novému autu se snímacím zařízením.

Volby? Soud rozhodne o osmnácti stížnostech

Jižní Morava - Nové hlasování. I takovým rozhodnutím může skončit posuzování stížností na letošní komunální volby na jihu Moravy. 

Lidé ochutnali Afriku i ovoce pověstné svým zápachem

Brno – Přenést se z centra Brna do dálných končin mohli pomocí rozmanitých chutí návštěvníci tržnice na Zelném trhu. Přilákalo je tam ovoce sobotního festivalu Ochutnej Afriku v Brně, který už poněkolikáté pořádá česko-ugandský projekt Virunga.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT