VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Podnik, kde se gurmánům sbíhají v puse sliny

BRNO – Restaurace U Hajánka u brněnského náměstí 28. října funguje teprve pár týdnů. Milovníci masa si ji už našli.

11.11.2007
SDÍLEJ:

Restaurace U HajánkaFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Slečny, dívky a paní, které si hlídají váhu nebo trpí moderními chorobami, jako je bulimie nebo anorexie, nejsou při pohledu na grilované maso příliš odvázané. Mastné, šťavnaté a možná i trochu připálené maso je většinou oblíbenou krmí pánského pokolení. Ústa, po kterých stéká omastek, jim nedělají problém. Hlavně že se břicho nasytí.

Majitel restaurace U Hajánka, která sídlí hned u parku na brněnském náměstí 28. října, zve do svého podniku hosty, kteří mají jeho „krevní skupinu“. Tedy jedlíky, kteří se chtějí pořádně nadlábnout. Do skupiny gurmánů a milovníků grilovaných mas, jitrniček a klobás se zařadil i testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Jakmile sestoupí host po příkrých schodech do lokálu, určitě si všimne ledničky s otáčivými poličkami. V cukrárnách se v takové chladničce otáčejí rumové koule nebo kremrole. U Hajánka se v ní točí tlusté i tenké klobásky, nakládaný hermelín, utopenci či rybí očka. Oko návštěvníka je tedy hned u vchodu příjemně naladěno na nadcházející hodokvas. Zákazník si může sednout buď v první části lokálu, kde jsou ledabyle uspořádané menší soudky na sedění a větší sudy místo stolů, nebo v jakémsi salonku. Ten sestává z boxů oddělených cihlovou zídkou.

K jídelníčku lupu

Obsluha trochu vázne, takže než se stačí testovací tým svléknout z bund a kabátů, může se ještě chvíli kochat interiérem. Ten je úplně nový a voní dřevem i novotou. Asi za pět minut přiběhne ke stolu upravená a převelice ochotná servírka. Přinese jídelníček a nechá hosty studovat. „Spíš musí zákazník luštit. Písmenka v jídelním lístku jsou jako blechy. Možná i menší,“ kaboní se kuchař testovacího týmu. Nabídka je složená především z kalorických bomb. Nechybí ani chuťovky k pivu. „Spousta majitelů lokálů zapomněla, že někteří hosté mají chuť jen na něco menšího. U Hajánka asi mysleli na všechno,“ poznamená odborník.

Z mnoha jídel, nad kterými se sbíhají sliny, nakonec testovací tým vybírá dvě speciality. Obě jsou z kuřecího masa. Jídlo je na stole za čtyřiadvacet minut. Prvním je jeden ze skvostů tamní kuchyně – kuřecí prsa na šalvějovém listě. „Prso je vysoké a kuchař ho vykrojil tak, že mu na stole zůstal jen skelet. Maso je perfektně okořeněné, a přestože je steak hodně vysoký, je v něm dostatek šťávy,“ libuje si Ježek při krájení kusu flákoty. Když do masa zapíchne vidličku a pomalu jej ukrajuje nožem, vytéká z něj tekutina čerstvě ugrilovaného prsíčka.

Pošťuchovaná

Kuchař také vyzdvihuje šťouchané brambory. „Je v nich česnek, kousky anglické slaniny, opražená cibule a kmín. Nádherně voní a chuťově jsou naprosto báječné,“ chválí přílohu, kterou v kuchyni naservírovali v podobě malých žlutých kopečků ozdobených snítkem petrželky.

Nad druhou specialitou poskočí srdce nejednoho milovníka dobrého papání. „Zapékané kuřecí řízečky ve směsi voňavého koření vypadají lákavě. Zdejší kuchař přelil maso hořčičnou omáčkou, která dodala krmi ty pravé grády. Jídlo ale není ostré, je tak akorát,“ hodnotí kuchař testovacího týmu pokrm číslo dvě. Připomínky má jen k některým kouskům masa. „Jsou trochu uškvařené. Je to škoda, protože se z nich úplně vytratila veškerá šťáva a měkkost,“ říká trpce.

I přes drobnou pihu na jinak krásném gurmánském zážitku lze restauraci U Hajánka doporučit. Nikdo učený přece z nebe nespadl. Podnik je otevřený jen pár týdnů, takže brzy vše vypiluje k dokonalosti.

Autor: Pavel Mokrý

11.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 20 000 Kč Úředníci ve výrobě Pracovník logistiky / Logistic specialist. Požadované vzdělání: úsv. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Způsob prvního kontaktu zájemce: e-mailem, Vybraní uchazeči budou do 3 dnů kontaktováni., , Požadujeme:, " Zpracování objednávek výrobků a materiálu, " Zpracování interních dokumentů, fakturace, příjem/výdej zboží, " Účtování a evidence výkazů, " Logistika dopravy, " Znalost anglického jazyka, velkou výhodou, " samostatnost, ochota se učit, flexibilita, " vybraní uchazeči budou do 3 dnů kontaktováni, , Nabízíme:, " jistotu, firemní benefity a velmi příjemné klima. Pracoviště: Hormen ce a.s. - brno, Valchařská, č.p. 24, 614 00 Brno 14. Informace: Ing. Martin Janský, . Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Vrátný 96 Kč Vrátní Vrátný(á) / Informátor(ka) - OZP, OZZ výhodou. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 96 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: V případě vašeho zájmu nás neváhejte kontaktovat na tel. čísle 730 156 770 nebo zašlete svůj životopis na e-mail: iveta.kucova@agpplus.cz, Společnost AGP PLUS SERVICE s.r.o. přijme do pracovního poměru kolegu/kolegyni na pozici "Vrátný(á) / Informátor(ka)". Nabízíme hlavní pracovní poměr (HPP), možnost zkráceného pracovního úvazku nebo práce na Dohodu o provedení práce (DPP)., , Místo výkonu práce: Technologický Park Brno, a.s., Purkyňova 646/107, 612 00 Brno. , Nástup: od 1.10.2018 nebo DOHODOU., , Náplň práce: , - kontrola objektu, obsluha EZS-EPS, klíčový režim, - obchůzková činnost v areálu objektu, - zapisování návštěv., , Požadujeme: , - bezúhonnost (čistý výpis z RT), - samostatnost, spolehlivost, zodpovědnost, příjemné vystupování, - certifikát strážného výhodou., , Nabízíme, - nepřetržitá pracovní doba 7:00 hod. - 19:00 hod., 19:00 hod. - 7:00 hod., - mzda 88,00 Kč/hod. + osobní ohodnocení, - stravenky v nominální hodnotě 60,00 Kč, - jistotu pravidelného příjmu vypláceného v souladu s právními přepisy.. Pracoviště: Agp plus service s.r.o.-prac., Purkyňova, č.p. 646, 612 00 Brno 12. Informace: Iveta Kučová, +420 730 156 770. Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 12 200 Kč Pomocní dělníci ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 20. Poznámka: Prnví kontakt telefonicky., Krátkodobé zaměstnání.. Pracoviště: Dunkanstav, družstvo - 02, Hrušovanská, č.p. 24, 667 01 Židlochovice. Informace: Yaremchuk, +420 777 196 198. Výroba - Výroba Správci objektů 100 Kč Správci objektů Školník údržbář a uklízeč. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: SOŠ a SOU Kuřim, hledá na dlouhodobou spolupráci, šikovného , malíře – natěrače (údržbáře), Lze na ŽL, DPP, DPČ,při spojení s prací údržbáře i na HPP, popřípadě na zkrácený úvazek., Přátelský kolektiv., Nástup možný ihned., Pište na skola@zamekkurim.cz, nebo volejte na tel.: 608 439 556.. Pracoviště: Střední odborná škola a střední odborné učiliště kuřim, s.r.o. - 01, Blanenská, č.p. 257, 664 34 Kuřim. Informace: Klára Dvořáčková, +420 608 439 556.

Ilustrační foto.

Desetiletou dívku srazilo auto. Přecházela mimo přechod, řidič nedobrzdil

V káznici v brněnském Cejlu otevřeli nové komunitní centrum.
3 10

V káznici na Cejlu vzniklo komunitní centrum. V budoucnu má přibýt i kreativní

Po dvou letech hotovo. Na filozofické fakultě otevřeli poslední opravené budovy

Brno /FOTOGALERIE/ - Slavnostním přestřižením pásky ukončili ve středu představitelé brněnské Masarykovy univerzity dva roky trvající rekonstrukci budov C a D filozofické fakulty.

Studenti vytvořili most, který unesl stosedmdesátkrát víc, než sám váží

Brno /FOTOGALERIE/ - Téměř padesát studentských týmů se tento týden pokusilo postavit nejpevnější most ze špejlí. V pravidelné soutěži žáci třetích a čtvrtých ročníků Střední průmyslové školy stavební v Kudelově ulici věnovali dvě dopoledne konstrukcím mostů. K dispozici dostali pouze dva balíčky špejlí, provázek a lepidlo.

Vyzvánějícího muže považovala za opilce. Mladík se chtěl jen zeptat na cestu

Brno – Na obyvatelku brněnských Jehnic vyzváněl podle jejích slov ve středu nad ránem delší dobu opilý muž. Upozornila na to strážníky. Ti zjistili, že o opilce nešlo. „Devatenáctiletý muž hlídce popsal, že cestoval nočním autobusem ke svému kamarádovi na zastávku Jungmannova. V autobuse ale usnul a probudil se na naprosto neznámém místě,“ uvedla mluvčí strážníků Tereza Kadrnožková.

Stojan na kola před pivovarem? Provokace, hodnotí krok města Brňané

Brno - Nesmysl. Trapná snaha propagovat kola ve městě, kde doprava nefunguje a je rozkopaná každá druhá ulice. Tak reagují lidé na dva nové cyklostojany ve tvaru aut ve městě, které se tento týden objevily před obchodním centrem Letmo a na Mendlově náměstí. Kritizují, že stojany zabírají stání pro auta i umístnění jednoho z nich u pivovaru.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT