VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Podnik, kde se gurmánům sbíhají v puse sliny

BRNO – Restaurace U Hajánka u brněnského náměstí 28. října funguje teprve pár týdnů. Milovníci masa si ji už našli.

11.11.2007
SDÍLEJ:

Restaurace U HajánkaFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Slečny, dívky a paní, které si hlídají váhu nebo trpí moderními chorobami, jako je bulimie nebo anorexie, nejsou při pohledu na grilované maso příliš odvázané. Mastné, šťavnaté a možná i trochu připálené maso je většinou oblíbenou krmí pánského pokolení. Ústa, po kterých stéká omastek, jim nedělají problém. Hlavně že se břicho nasytí.

Majitel restaurace U Hajánka, která sídlí hned u parku na brněnském náměstí 28. října, zve do svého podniku hosty, kteří mají jeho „krevní skupinu“. Tedy jedlíky, kteří se chtějí pořádně nadlábnout. Do skupiny gurmánů a milovníků grilovaných mas, jitrniček a klobás se zařadil i testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Jakmile sestoupí host po příkrých schodech do lokálu, určitě si všimne ledničky s otáčivými poličkami. V cukrárnách se v takové chladničce otáčejí rumové koule nebo kremrole. U Hajánka se v ní točí tlusté i tenké klobásky, nakládaný hermelín, utopenci či rybí očka. Oko návštěvníka je tedy hned u vchodu příjemně naladěno na nadcházející hodokvas. Zákazník si může sednout buď v první části lokálu, kde jsou ledabyle uspořádané menší soudky na sedění a větší sudy místo stolů, nebo v jakémsi salonku. Ten sestává z boxů oddělených cihlovou zídkou.

K jídelníčku lupu

Obsluha trochu vázne, takže než se stačí testovací tým svléknout z bund a kabátů, může se ještě chvíli kochat interiérem. Ten je úplně nový a voní dřevem i novotou. Asi za pět minut přiběhne ke stolu upravená a převelice ochotná servírka. Přinese jídelníček a nechá hosty studovat. „Spíš musí zákazník luštit. Písmenka v jídelním lístku jsou jako blechy. Možná i menší,“ kaboní se kuchař testovacího týmu. Nabídka je složená především z kalorických bomb. Nechybí ani chuťovky k pivu. „Spousta majitelů lokálů zapomněla, že někteří hosté mají chuť jen na něco menšího. U Hajánka asi mysleli na všechno,“ poznamená odborník.

Z mnoha jídel, nad kterými se sbíhají sliny, nakonec testovací tým vybírá dvě speciality. Obě jsou z kuřecího masa. Jídlo je na stole za čtyřiadvacet minut. Prvním je jeden ze skvostů tamní kuchyně – kuřecí prsa na šalvějovém listě. „Prso je vysoké a kuchař ho vykrojil tak, že mu na stole zůstal jen skelet. Maso je perfektně okořeněné, a přestože je steak hodně vysoký, je v něm dostatek šťávy,“ libuje si Ježek při krájení kusu flákoty. Když do masa zapíchne vidličku a pomalu jej ukrajuje nožem, vytéká z něj tekutina čerstvě ugrilovaného prsíčka.

Pošťuchovaná

Kuchař také vyzdvihuje šťouchané brambory. „Je v nich česnek, kousky anglické slaniny, opražená cibule a kmín. Nádherně voní a chuťově jsou naprosto báječné,“ chválí přílohu, kterou v kuchyni naservírovali v podobě malých žlutých kopečků ozdobených snítkem petrželky.

Nad druhou specialitou poskočí srdce nejednoho milovníka dobrého papání. „Zapékané kuřecí řízečky ve směsi voňavého koření vypadají lákavě. Zdejší kuchař přelil maso hořčičnou omáčkou, která dodala krmi ty pravé grády. Jídlo ale není ostré, je tak akorát,“ hodnotí kuchař testovacího týmu pokrm číslo dvě. Připomínky má jen k některým kouskům masa. „Jsou trochu uškvařené. Je to škoda, protože se z nich úplně vytratila veškerá šťáva a měkkost,“ říká trpce.

I přes drobnou pihu na jinak krásném gurmánském zážitku lze restauraci U Hajánka doporučit. Nikdo učený přece z nebe nespadl. Podnik je otevřený jen pár týdnů, takže brzy vše vypiluje k dokonalosti.

Autor: Pavel Mokrý

11.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Tabulka s informací o restaurování v roce 1987
1 3

Na zdi radnice jsou vyobrazení nacisté

Na Kolišti unikal plyn. Policie musela řídit provoz.

V centru Brna unikal plyn. Dvě hodiny kvůli tomu bylo uzavřené Koliště

Myslel si, že se vrací zloději a vytáhl samopal. Nestřílel důvodně, rozhodl soud

Jižní Morava – Domníval se, že se pachatelé vracejí. Na přijíždějící auto proto začal střílet ze samopalu. Za pokus o těžké ublížení na zdraví udělil soud čtyřiačtyřicetiletému Karlu Podešvovi ze Znojemska tříletou podmínku. Pokud ji poruší, půjde na dva roky do vězení. Proti rozsudku okresního soudu ve Znojmě obhajoba podala odvolání. Ve čtvrtek proto případ z loňského prosince znovu řešil Krajský soud v Brně. Dřívější rozsudek potvrdil.

Znásilnil mě, stojí si dcera za svým. Krajský soud nevinu otce potvrdil

Brno – Osahával mě, strkal mi jazyk do pusy a pohlavně mě zneužil, tvrdí v současné době už plnoletá žena z obce na Brněnsku. Osočila z toho svého devětačtyřicetiletého otce. Soud jej však zprostil viny. Proti rozsudku Okresního soudu na Brněnsku se odvolala státní zástupkyně Andrea Ulvrová. Soulož mezi příbuznými proto ve čtvrtek projednával Krajský soud v Brně. Odvolání zamítl.

Mladí kuchaři otestovali své dovednosti. Při vaření s italskými mistry

Brno /FOTOGALERIE/ – Marcipánové dorty, křupavá pizza i lahodné koktejly. Lidé z Brna se mohli při dni otevřených dveří podívat, jak studenti z Odborného učiliště v brněnské Lomené ulici vaří bok po boku se zkušenými italskými šéfkuchaři.

V brněnské zoo se narodila dvě levhartí mláďata. Po sedmnácti letech

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Významného chovatelského úspěchu dosáhla brněnská zoo. Po sedmnácti letech se v noci z 20. na 21. listopadu narodila dvě mláďata levharta cejlonského.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT