VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Podnik, kde se gurmánům sbíhají v puse sliny

BRNO – Restaurace U Hajánka u brněnského náměstí 28. října funguje teprve pár týdnů. Milovníci masa si ji už našli.

11.11.2007
SDÍLEJ:

Restaurace U HajánkaFoto: DENÍK/Drahomír Stulír

Slečny, dívky a paní, které si hlídají váhu nebo trpí moderními chorobami, jako je bulimie nebo anorexie, nejsou při pohledu na grilované maso příliš odvázané. Mastné, šťavnaté a možná i trochu připálené maso je většinou oblíbenou krmí pánského pokolení. Ústa, po kterých stéká omastek, jim nedělají problém. Hlavně že se břicho nasytí.

Majitel restaurace U Hajánka, která sídlí hned u parku na brněnském náměstí 28. října, zve do svého podniku hosty, kteří mají jeho „krevní skupinu“. Tedy jedlíky, kteří se chtějí pořádně nadlábnout. Do skupiny gurmánů a milovníků grilovaných mas, jitrniček a klobás se zařadil i testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Jakmile sestoupí host po příkrých schodech do lokálu, určitě si všimne ledničky s otáčivými poličkami. V cukrárnách se v takové chladničce otáčejí rumové koule nebo kremrole. U Hajánka se v ní točí tlusté i tenké klobásky, nakládaný hermelín, utopenci či rybí očka. Oko návštěvníka je tedy hned u vchodu příjemně naladěno na nadcházející hodokvas. Zákazník si může sednout buď v první části lokálu, kde jsou ledabyle uspořádané menší soudky na sedění a větší sudy místo stolů, nebo v jakémsi salonku. Ten sestává z boxů oddělených cihlovou zídkou.

K jídelníčku lupu

Obsluha trochu vázne, takže než se stačí testovací tým svléknout z bund a kabátů, může se ještě chvíli kochat interiérem. Ten je úplně nový a voní dřevem i novotou. Asi za pět minut přiběhne ke stolu upravená a převelice ochotná servírka. Přinese jídelníček a nechá hosty studovat. „Spíš musí zákazník luštit. Písmenka v jídelním lístku jsou jako blechy. Možná i menší,“ kaboní se kuchař testovacího týmu. Nabídka je složená především z kalorických bomb. Nechybí ani chuťovky k pivu. „Spousta majitelů lokálů zapomněla, že někteří hosté mají chuť jen na něco menšího. U Hajánka asi mysleli na všechno,“ poznamená odborník.

Z mnoha jídel, nad kterými se sbíhají sliny, nakonec testovací tým vybírá dvě speciality. Obě jsou z kuřecího masa. Jídlo je na stole za čtyřiadvacet minut. Prvním je jeden ze skvostů tamní kuchyně – kuřecí prsa na šalvějovém listě. „Prso je vysoké a kuchař ho vykrojil tak, že mu na stole zůstal jen skelet. Maso je perfektně okořeněné, a přestože je steak hodně vysoký, je v něm dostatek šťávy,“ libuje si Ježek při krájení kusu flákoty. Když do masa zapíchne vidličku a pomalu jej ukrajuje nožem, vytéká z něj tekutina čerstvě ugrilovaného prsíčka.

Pošťuchovaná

Kuchař také vyzdvihuje šťouchané brambory. „Je v nich česnek, kousky anglické slaniny, opražená cibule a kmín. Nádherně voní a chuťově jsou naprosto báječné,“ chválí přílohu, kterou v kuchyni naservírovali v podobě malých žlutých kopečků ozdobených snítkem petrželky.

Nad druhou specialitou poskočí srdce nejednoho milovníka dobrého papání. „Zapékané kuřecí řízečky ve směsi voňavého koření vypadají lákavě. Zdejší kuchař přelil maso hořčičnou omáčkou, která dodala krmi ty pravé grády. Jídlo ale není ostré, je tak akorát,“ hodnotí kuchař testovacího týmu pokrm číslo dvě. Připomínky má jen k některým kouskům masa. „Jsou trochu uškvařené. Je to škoda, protože se z nich úplně vytratila veškerá šťáva a měkkost,“ říká trpce.

I přes drobnou pihu na jinak krásném gurmánském zážitku lze restauraci U Hajánka doporučit. Nikdo učený přece z nebe nespadl. Podnik je otevřený jen pár týdnů, takže brzy vše vypiluje k dokonalosti.

Autor: Pavel Mokrý

11.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 13 500 Kč

Pomocní dělníci ve výrobě KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KRÁTKODOBÉ ZAMĚSTNÁNÍ, Požadujeme zdravotní způsobilost pro tuto práci. Ruční manipulace s materiálem a výrobky nad 15 kg. Prašné prostředí. Ochota pracovat na směny., Zájemce telefonicky kontaktuje firmu nebo se dostaví vždy v úterý 10 - 12 hod. na kontaktní adresu Brno, Turistická 63.. Pracoviště: Opec brno, spol. s r.o.-prac., Turistická, č.p. 63, 621 00 Brno 21. Informace: Mojmír Opatřil, +420 603 421 924.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 15 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadované dovednosti: , čínština, Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckým kartami.. Pracoviště: Kaneda well s.r.o. - brno, Nádražní, č.p. 681, 602 00 Brno 2. Informace: Info, +420 777 919 882.

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 18 000 Kč

Odborní účetní všeobecní Administrativní a účetní práce. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: První kontakt e-mailem: essenderova@klimakom.cz, Požadavky:, Znalost účetního programu POHODA, office tabulky, Jedná se o zástup za mateřskou dovolenou s možností prodloužení, nebo přechodu na dobu neurčitou.. Pracoviště: Klimakom, spol. s r.o. - prac., Zámecká, č.p. 3, 643 00 Brno 43. Informace: Ing. Milena Essenderová, .

Obchod - Obchod Obsluha čerpacích stanic a mycích linek 21 500 Kč

Obsluha čerpacích stanic a mycích linek dopravních prostředků Obsluha čerpací stanice. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Osobní kontakt po telefonické domluvě, nebo emailem, Nástup možný ihned. Obsluha čerpací stanice- barmanka. Pracoviště: Hunkes s.r.o.-čerpací stanice mol brno - olomoucká, 618 00 Brno 18. Informace: Hunkes, +420 602 720 162.


Prohlídka unikátních prostor takzvané klenotnice Augustiniánského opatství na Starém Brně. Klenotnici poprvé zpřístupní lidem. Dva roky ji zkoumali a restaurovali památkáři.
8

Klášter ukáže lidem unikátní klenotnici. Na její zdi někdo namaloval ledňáčka

Ilustrační foto.

Opilý a zdrogovaný řidič utíkal před policisty. Skončil v cele

Pasti na cyklostezkách: sportovcům nahánějí strach kameny pod koly

Brno, Jedovnice – Vypustit starosti z hlavy a naplno si užít jízdu v členitém lesním terénu. Tento zážitek teď cyklistům na singletrailových trasách v Mariánském údolí v brněnské Líšni někdo kazí. Na cestu nastražil kameny a další překážky, jeden člověk to odnesl zraněním. „Na tuto hrozbu musím myslet a nevychutnám si tak jízdu,“ postěžoval si pravidelný návštěvník stezek Jiří Pintar.

V pracovní hale v Moravanech hořela pec, budovu opustily dvě stovky lidí

Moravany – Přes dvě sta lidí vyrušil ve středu ráno od práce požár pece. Lidé opustili pracovní halu v Moravanech na Brněnsku ještě před příjezdem hasičů, nikoho proto nemuseli evakuovat.

Dům psího utrpení a dvoujazyčná likvidace gigantického burgeru: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 17. července 2018.

Krejčíková po triumfu na Wimbledonu: Je nádherné vidět své jméno mezi legendami

Brno /ROZHOVOR/– Po Paříži si podmanila i Londýn. Ivančická tenistka Barbora Krejčíková po červnovém triumfu na French Open zvítězila s parťačkou Kateřinou Siniakovou i v londýnském Wimbledonu, který před pěti lety společně opanovaly v juniorské kategorii. Česká dvojice porazila ve finále krajanku Květu Peschkeovou a Američanku Nicole Melicharovou po setech 6:4, 4:6 a 6:0. „Když jsme před pěti lety vyhrály v juniorkách, nadšení bylo obrovské. Teď si titulu ceníme trošku jinak, radost je ale stejně velká,“ zářila dvaadvacetiletá naděje.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT