Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Do V. I. P. mohou i lidé méně důležití. Neprohloupí

BRNO – Restaurant na okraji brněnské Grohovy ulice láká návštěvníky na ideální pohodu. Té si užijí i lidé, kteří nepatří do světa „víajpí“.

15.12.2007
SDÍLEJ:

V. I. P. restaurant na okraji brněnské Grohovy uliceFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Zkratka V. I. P. znamená v doslovném překladu z jazyka anglického do češtiny výraz pro „velmi důležitou osobu“. Originální překlad zvolili majitelé stejnojmenného restaurantu v brněnské Grohově ulici. Zkratka je podle nich „Vaše Ideální Pohoda“.

S pohodou restaurace se host setká hned poté, co sestoupí po točitých schodech do sklepení. Musí si ale dávat pozor na to, aby nezakopl. V úzké vchodové chodbičce je totiž šero až tma. Prostor nerozzáří ani čajové svíčky, které personál na schody naskládal a zapálil. Jakmile však návštěvník restaurace podstoupí dramatický sestup, konečně se ocitne v příjemném prostředí pohodového podniku. Přesvědčil se o tom i testovací tým brněnského Deníku Rovnost spolu s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Menu za necelé „kilo“
Tahákem restaurace bude zřejmě lákavé polední menu. Je sice o něco dražší než u konkurence, ale za devadesát korun si na jídle o třech chodech pochutná i nejvybíravější jedlík. „Tak nápadité meníčko jsem už dlouho neviděl. Host si může vybrat ze dvou hlavních jídel a navíc dostane dezert,“ říká kuchař testovacího týmu při pohledu na nabídku.

V porovnání s jinými lokály, které střídají tři druhy polévek, má V. I. P. restaurant polévky o třídu jinde. „Žampionový krém, milánský krém se sýrem, bramborová taštička s brokolicí a sýrem nebo baklažánová polévka s červenou fazolí zní lákavě. Ostatně za necelou stokorunu přece nedostane host vývar s nudlemi,“ glosuje gurmán. Také hlavní obědové jídlo stojí za to okusit. Odolat pečené tresce s bylinkovou omáčkou a těstovinami přece nelze.

Smetana v zelňačce dělá divy

Testovací tým přes lákavé menu vybírá pokrm z jídelního lístku. Na žampionový krém si nechá zajít chuť a okusí pikantní zelnou polévku za čtyřiačtyřicet korun. „Polévka je hustá a má dobrou chuť. Jsou v ní i malé kopečky zakysané smetany, které po rozmíchání dají polévce opravdové grády. Zdejšímu kuchaři bych snad vytknul jedině velké kusy zelí, které v talíři leží. Kdyby ho pokrájel na menší kousky, nic by se nestalo,“ zdvihne bývalý kuchař Grandhotelu Brno prst nad drobnou chybou.

Nevtíravá obsluha, která krouží okolo stolů a sleduje, zda mají hosté všeho tak akorát, tiše vezme objednávku na hlavní jídlo a odkráčí. Ani ne za dvacet minut je pokrm na stole.

Prvním je podle jídelního listu v láku naložený steak z krkovičky. „Maso je tuhé. V tomto případě to ale nemusí být chyba kuchaře, protože krkovička je zrádná. Přestože se v jídelníčku píše, že bude steak naložený, tento asi byl v láku jen chvíli nebo vůbec,“ shrnuje Ježek. Podle něj je nejlepší na grilované pokrmy vepřová panenka nebo vykostěná kotletka. Krkovička je totiž tuhá a musí se nechat po smrti prasete pár dní odležet. A to jen proto, aby se maso v ústech rozplývalo.

Co je psáno, to je dáno
Steak kuchař přelil smetanovou omáčkou se žampiony. „Má velejemnou chuť, akorát v ní chybí anglická slanina. Ne že by scházela mně, ale je napsaná v jídelním listu. Omáčka je dobrá i tak, protože žampiony jsou čerstvé a na talíři neleží jen černé cosi připomínající ovadlý žampion,“ hodnotí.

Čerstvost surovin je znát i na druhém jídle, kterým jsou grilované kuřecí medailonky zapečené s bylinkovým sýrem na řezech ananasu. Exotické ovoce se možná ještě před pár dny houpalo na stromě, takže host okamžitě pozná, že není z konzervy. „Kuřecí maso zvládl kuchař na grilu bravurně. Je měkké a šťavnaté. Na ohni měl prsíčka správně dlouhou dobu. Póry kusu masa se zatáhly a uvnitř zůstala spousta šťávy. Tak, jak to má být,“ usmívá se kuchař testovacího týmu.

U obou pokrmů stojí za to vyzdvihnout přílohu. Obyčejné vařené brambory omaštěné kouskem másla a posypané najemno nakrájenou petrželkou. „Provozní restaurantu má zřejmě dobrý zdroj, od něhož surovinu nakupuje. Leckterý host si může říct, že brambora je brambora, ale není to pravda. I mezi bramborami jsou vítězové i poražení,“ upozorňuje Ježek na přílohu sytě žluté barvy.

Jestliže by měl testovací tým shrnout návštěvu V. I. P. do pár slov, pak jsou vesměs pochvalného charakteru. Host ocení především klidnou a útulnou atmosféru podniku, pochválí pozornou obsluhu a jinému doporučí kvalitní krmi za docela slušné peníze. Heslo restaurace „vaše ideální pohoda“ tak otestovaný lokál vyplnil do posledního písmenka.

Autor: Pavel Mokrý

15.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Louže krve, chybějící článek prstu. Muž s 3,7 promile se zranil na stavbě

Lídr Strany zelených Michal Berg.

VOLEBNÍ ONLINE: Ptejte se lídra Strany zelených Michala Berga

AKTUALIZUJEME

V Hradecké ulici se srazila čtyři auta. Při nehodě se zranila žena

Brno – Srážka čtyř osobních aut zaměstnala ve středu před půl osmou ráno v Králově Poli v Brně policisty, hasiče i záchranáře. Při nehodě v Hradecké ulici se zranila žena.

Tabla prvňáčků: představíme ZŠ v Neslovicích, Ostrovačicích, Zbýšově a Tišnově

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete vždy ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Škatulata kandidátů. Přeběhlíci mění tradiční strany za nové

Jižní Morava /ANKETA/ – Jihomoravanům, kteří si oblíbili konkrétního kandidáta v posledních předčasných parlamentních volbách, se může stát, že jej na letošních volebních lístcích budou déle hledat. Více než dvě desítky kandidátů totiž vyměnily politický kabát. Z tradičních stran utíkají do mladých.

AKTUALIZOVÁNO

SOUTĚŽ: Vyhrajte lístky na degustaci pivovaru Chomout v Brně

Brno /SOUTĚŽ/ - Soutěžte s Deníkem Rovnost a Piváriem Zelená kočka o vstupenky na výjimečnou degustaci vzorků z pivovaru Chomout v pivním baru na brněnské Dvořákově ulici!

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení