VYBRAT REGION
Zavřít mapu

K baště si může host čepovat sám, co hrdlo ráčí

BRNO – V restauraci U Lasa v brněnské Merhautově ulici instalovali majitelé lokálu samoobslužný pivní výčep. Hosty omráčí i lidové ceny.

28.10.2007 4
SDÍLEJ:

Restaurace U Lasa v ulici MerhautovaFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Flamendr za devětašedesát, játra na roštu o dvacet korun levnější. Klasický smažák se šunkou za pouhých osmačtyřicet korun. A hlavní jídlo na objednávku za necelou stokorunu. To není nabídka jídelního listu z vísky desítky kilometrů od Brna. Lidové ceny mají v restauraci U Lasa v brněnské Merhautově ulici.

Tradičních restaurací, které nabízejí klasická jídla, ve městě pod Špilberkem pomalu ubývá. Vytlačují je podniky, které nabízejí pizzu na tisíc způsobů, nebo restauranty, kde host neví, zda čte jídelníček nebo francouzskou báseň v původním znění bez titulků. Ale i v Brně se dá najít restaurace, kde si návštěvník může nacpat panděro pečenou vepřovou s knedlíkem a se zelím. Přesvědčil se o tom i testovací tým brněnského Deníku Rovnost společně s bývalým kuchařem Grandhotelu Brno Karlem Ježkem.

Jídelní lístek v restauraci U Lasa má pevnou černou koženou vazbu. Nad první stránkou se zcela jistě rozšíří zorničky každému, kdo má hlouběji do kapsy. Nabídka dne totiž skýtá pokrmy, které nepřesahují hranici stokoruny. „Překvapuje mě nabídka poledního menu. Vybrat si ze čtyř jídel je příjemné. Zvlášť mimo centrum města,“ kroutí kuchař testovacího týmu nevěřícně hlavou. Fantazii se meze nekladou, a tak si host může přes dobu obědů vybrat i gurmánské pochoutky. „Například stopadesátigramový lososový steak za pětasedmdesát korun je nabídka, které se nedá odolat,“ podivuje se vysloužilý mistr kuchyně.

Hospodská klasika a minutka k tomu


Po rychlém čtení poměrně bohaté nabídky jídel vybírá testovací tým jednu klasiku a jedno rychlé jídlo z hospodských minutek. Svérázný číšník v černých šatech má plné ruce špinavého nádobí, ale slibuje, že je za pár vteřin u stolu. „Hned jsem u vás, chlapi,“ utrousí a nelže. Sotva odnese talíře a sklenice, stojí u zákazníka a táže se, copak si bude přát. Jakmile si přání hosta zaznamená, odkvačí do útrob kuchyně. Není čas ztrácet čas, protože restaurace je plná hladových lidí.

Vídeňský guláš – tedy hospodská klasika – je na stole za pár minut. První, co hosta na první pohled upoutá, jsou houskové knedlíky, které určitě nepocházejí z regálu supermarketu. Jsou žluťoučké a na milovníka knedlíků se z talíře jen smějí. Kuchař testovacího týmu se ale poněkud zakaboní. „Guláš je na první pohled hodně řídký. Také je ho trochu málo. Vystačí sotva na dva knedlíky,“ poznamená. Přestože je gulášek řidší, chuťově není špatný. Má sílu a hovězí maso je jemné, až se pod vidličkou a nožem rozpadá. „Domácí knedlík také nemá chybu. Je nadýchaný a vzdušný jako peřinka,“ pochvaluje si bývalý kuchař Grandhotelu Brno kulatou přílohu.

Jen o něco málo později než hotové jídlo přistane na stole minutka. Rozkládá se na velkém oválném talíři, a přestože je restaurace U Lasa nižší „cenové skupiny“, má jídlo vizuální šmrnc. „To je máta, ne?“ ptá se sám sebe Ježek a do ruky bere rostlinku. Máta peprná má příjemnou mentolovou vůni, ale rozhodně nekazí chuť vařených brambor, na kterých se její dva lístky usadily. Expert na jídlo se pouští do hodokvasu. Ukrojí kus lehce ogrilované vepřové panenky a prohání ji v ústech. „Kuchař ji asi nechal o něco déle na grilu, protože je trochu vysušená. To je škoda, protože panenka je nejlepší kousek masa z celého prasete,“ utrousí.

Selské dukátky, jak se specialita z vepřové panenky jmenuje, jsou vlastně na tenko nakrájené plátky masa. K nim orestovali v kuchyni cibulku na kostičky, kousky anglické slaniny a žampiony. „Vše je polité šťávou, která je výrazná. Ale to mě v lidové restauraci vůbec nepřekvapuje, protože šťávy z mas jsou vždycky poctivé,“ vyzdvihuje kuchař testovacího týmu i takovou drobnost, jakou je šťávička z masíčka.

Pijte pivo. Co hrdlo ráčí


Chloubou majitelů restaurace U Lasa může být z gruntu nová část podniku. Ze stolů tam trčí výčep a hosté si mohou sami čepovat lahodný pěnivý mok. Doma třeba nedostane přílišný konzument piva vynadáno. Řekne, že například neměl deset piv, ale jen devět a půl.

Návštěva podniku v Merhautově ulici se tak zcela jistě vyplatí. Pokud gurmán trošku přivře oči nad drobnými nedostatky tamní kuchyně, určitě se skvěle nadlábne. A nemusí ani sáhnout hluboko do kapsy. Za velikou porci zaplatí sotva polovinu toho, co v centru města.

Autor: Pavel Mokrý

28.10.2007 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební dělník 12 200 Kč

Dělníci v oblasti výstavby budov Pomocní dělníci ve výstavbě budov. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 17. Poznámka: Místo výkonu práce BRNO-MĚSTO, Pracovní doba přizpůsobená potřebám zaměstnavatele, výškové práce, dobrý zdravotní stav, flexibilita, fyzicky náročná práce., , Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckými kartami.. Pracoviště: Karpostav s.r.o., Košuličova, č.p. 755, 619 00 Brno 19. Informace: Miroslav Doležal, +420 775 869 344.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Kovář 20 000 Kč

Kováři kovář - obsluha zahraňovacího stroje. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Telefonicky si domluvit schůzku od 8:30 - 15:00 hodin nebo e-mailem, Pro fyzicky zdatné zaměstnance, zaučíme. , Nabízíme:, Pracovní doba 37,5h hod/týden, 5 týdnů dovolené, závodní stravování, Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Pbk bm s.r.o., Železná, č.p. 688, 619 00 Brno 19. Informace: Radek Ing. Sklenář, +420 537 021 019.

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 12 200 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů) kuchař/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 14000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Místo výkonu práce: Brno, Smetanova 3, Požadavky:, min. 2 roky praxe v indické kuchyni, znalost procedur a receptur indické kuchyně (Tandoor,curry), souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou. Pracoviště: Madhuban s.r.o.-prac., Smetanova, č.p. 341, 602 00 Brno 2. Informace: Gopal Krishan, +420 776 716 644.

Informační technologie - Informační technologie Specialista výpočetní 20 000 Kč

Specialisté v oblasti počítačových sítí (kromě správců). Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce: BRNO, Požadované dovednosti:, Angličtina - středně pokročilá/minimum, znalost IT., Vzdálená správa uživatelských stanic a systémů na různých platformách (Windows, Unix,...) - řešení technických problémů - komunikace s klienty el. formou - instalace operačních systémů - reporting - monitoring aktivit v rámci přidělené oblasti - zajištění bezpečnosti a chodu všech kritických součástí - zákaznický servis. , Vzdělání SŠ/VŠ, znalost AJ podmínkou. , Přihlásit se do výběrového řízení na volné pozice mohou kandidáti na stránce: ibm.com/start/cz., , Souhlas zaměstnavatele se zaměstnaneckou kartou.. Pracoviště: Ibm global services delivery center czech republic, s.r.o.,, Technická, č.p. 2995, 616 00 Brno 16. Informace: Renata Denková, .


Na snímku Štepanovský.

Štepanovský dal gól AS Řím a také okusil fotbal v zemi taxikářů

Petr Vokřál.

Brněnští radní: Za podzemní dráhu měl primátor víc bojovat

Muž si stěžoval na hluk z koncertu, chtěl ho narušit sirénou

Brno – Místo hudby siréna. Tou reagoval na pondělní koncert Billa Frisella na brněnském náměstí Svobody jeden z tamních obyvatelů. Nejprve si opakovaně stěžoval na překračování hlukových limitů a poté akci narušoval zvuky sirény.

U smyčky Novolíšeňská chtěl znásilnit dívku. Před příjezdem policie uprchl

Brno – Přes tři a půl tisíce sdílení. Tak velký ohlas vzbudil na facebookové skupině Brno-Líšeň příspěvek Martina Kličky. Upozorňuje na údajný pokus o znásilnění dívky v prostoru tramvajové smyčky Novolíšeňská. „V neděli asi v půl páté ráno mě vzbudilo hlasité opakované volání o pomoc,“ sdělil Klička.

Motorkář se srazil na Poříčí s dodávkou. Skončil s těžkými zraněními v nemocnici

Brno – Těžkým zraněním skončila srážka mladého motorkáře s dodávkou v úterý odpoledne v brněnském Poříčí. Ulice byla ve směru do centra neprůjezdná.

Šestkrát střelil po otci. Vytáhl tyč, jen jsem se bránil, říkal. Dostal podmínku

Brno – Šesti výstřely z plynového revolveru skončila hádka otce a syna v domě v Brně. Mladší z dvojice za útok z loňského dubna dostal tři roky vězení s podmínečným odkladem na pětačtyřicet měsíců. Krajský soud v Brně mu trest v úterý potvrdil, když zamítl odvolání proti rozsudku brněnského městského soudu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT