VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Thajské a laoské speciality umí v Sabaidy

Brno - Bambusové výhonky, citrónovou trávu, kokosové mléko pro přípravu specialit laosko-thajské kuchyně přiváží do brněnské restaurace Sabaidy z Laosu přes prestižní dodavatele ve Vídni.

1.11.2008
SDÍLEJ:

Restaurace Sabaidy z Laosu.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Hosté si do laoské restaurace na třídě Kpt. Jaroše musí cestu hledat. Nejjednodušší je projít recepcí hotelu Amphone i jeho dvorem. U dveří strávníky přivítá typický pach asijských jídel. „Nesnáším tu vůni, ale jídla mají většinou dobrá,“ předvídá výsledek testu šéfkuchař brněnské restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek.

V příjemném prostředí vyladěném do béžové barvy se obsluhující číšník obstojnou češtinou snaží poradit s výběrem jídla, upozorňuje i na menu, po kterém bude hosty v křesílkách z ratanu zaručeně pálit celá pusa. V jídelním lístku si lze počíst česky, anglicky, ale i laosky. „Samozřejmě tomu nerozumíme, ale i tento originál dodává restauraci nádech exotiky,“ upozorňuje Vařílek.

Polévky přináší číšník vzápětí po objednání. Kuřecí polévka z vesnice Phonsavan je horká a ostrá. V hovězí polévce Hin Tit místo masa plavou hovězí knedlíčky a je dochucena libečkem. „Polévky jsou správně horké, myslím, že přesně na sedmdesát stupňů. Tak se mají správně servírovat,“ říká Vařílek.

Následuje na dvojitých talířích servírované hlavní jídlo, přílohy – nudle a rýži – přináší číšník zvlášť. Vařílek chválí hlavně chuť kuřecího masa v kokosovém mléce s laoskými bylinkami. „Nevím přesně, o jaké bylinky jde, ale kokosové mléko je častým ochucovadlem v asijských zemích. Vše dohromady je výborné,“ chválí šéfkuchař. Bambusové výhonky ve vepřovém masu s houbami a citrónovou trávou jsou čerstvé a křupavé, jakoby právě sklizené v Laosu.

Asijskému kuchaři by však podle Vařílka neškodil kurs u českého cukráře. Jídlo svojí estetikou oči pohladilo, zákusek – smažené banány – vše zkazil. Na talířku se krčí šest v těstíčku obalených oválků. „Kdyby to kuchař polil čokoládou, přidal kopeček zmrzliny, šlehačku a lístky máty, to by byl zákusek. Toto je jen osmažené něco,“ škaredí se.

V Sabaidy však ve čtvrtek obědval jen testovací tým. Restaurace totiž zela prázdnotou. „ Je škoda, že Brňané tuto restauraci ještě neobjevili,“ přemítá Vařílek a ptá se číšníka, zda zde stále mají prázdno. Ten přiznává, že hosté chodí spíše večer.

Autor: Gabriela Peringerová

1.11.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vlakové nádraží v Brně-Židenicích.

Porouchaná lokomotiva zastavila vlaky mezi Židenicemi a Adamovem

Jana Novotná
1 14

Jana Novotná dohrála svůj životní zápas. V pouhých 49 letech

Představíme ZŠ v Kanicích, Ochozu, Vranově, Babicích a Bílovicích nad Svitavou

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete vždy ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Na Brněnsku chybí dětští lékaři. Odrazují je e-recepty a pospíchají do důchodu

Brněnsko /ANKETA/ - Dětského doktora hledali v Březině na Brněnsku přes rok. Marně. Ordinaci, kam chodili lidé z několika vesnic, proto museli zavřít. Podobná situace možná potrápí řadu obcí na Brněnsku. A lékařů ubyde i v Brně. Může za to stárnutí i nechuť k elektronizaci.

AKTUALIZOVÁNO

Pro posluchače jsme jako hodinky, vypráví ředitel Českého rozhlasu Brno Ostrý

Jižní Morava – Je Český rozhlas objektivní? Podává lidem vyvážené zpravodajství? Oceňují posluchači hojné vysílání receptů? Na podobné dotazy odpovídal v pondělí v online rozhovoru ředitel Českého rozhlasu Brno Jaromír Ostrý.

Debata politických rivalů táhne. Kapacitu sálu zaplnily rezervace

Brno - Téměř dvě stovky lidí plánují sledovat v úterý od pěti hodin odpoledne naživo debatu představitelů dvou znepřátelených brněnských politických hnutí Žít Brno a Slušní lidé. Zájemci už minulý týden rezervacemi naplnili kapacitu sálu Dělnického domu, kde se debata odehraje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT