Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tortuga straší znaky pirátů, ale jazyk pohladí

Brno /FOTOGALERIE/ - Nenápadná restaurace Tortuga se skrývá ve sklepě pod Kraví horou. Jídla pojmenovaná podle příběhů o pirátech připravil kuchař výborně.

14.3.2009 1
SDÍLEJ:

Restaurace Tortuga.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

V osmnáctém století byl karibský ostrov Tortuga útočištěm francouzských pirátů. Ve stejnojmenné restauraci ukryté ve sklepení poblíž rušné křižovatky ulic Údolní a Úvoz dnes mají základnu brněnští piráti. Ale aby si v ní hosté pochutnali, nemusí mít dřevěnou nohu a černou páskou přes oko.

Jak jídelní lístek, tak výzdoba restaurace nesou mnoho pirátských znaků. Lebky se zkříženými hnáty či bambitky a šavle doplňují v jídelníčku názvy jako korzárův měšec, černá perla, kapsa lodníka Gibbse nebo steak Jacka Sparrowa.

Šéfkuchař Ivo Ševčík, který vyměnil vařečky brněnské restaurace Boulevard za kuchyň luxusního Restaurantu Brabander upozorňuje, že pirátské názvy dělají image podniku. „Nemám sice rád, když restaurace dávají jídlům své názvy, ale Tortuga má lístek složený dobře a přehledně. Host se v něm rychle zorientuje,“ chválí odborník.

Jako předkrm si objednává u usměvavé a ochotné servírky tatarský biftek z lososa a hned vypočítává jeho klady a zápory. „Je to dobré, ale lososa bych nikdy neochutil jako klasický tatarák česnekem a cibulí. Úplně to přebíjí chuť ryby,“ upozorňuje a doporučuje najít v ledničce spíš limetku, bílé víno, bílý pepř a kapari. Výborně podle Ševčíka chutná i losos namíchaný s kousky jahod. Rybí tatarák má výhodu v tom, že před hlavním jídlem příliš nezasytí. U ostatních předkrmů v jídelním lístku doporučuje Ševčík zmenšit porce. „Hosty by totiž po tortille s masovou směsí mohl přejít hlad,“ upozorňuje Ševčík.

Testovaná krémová žampiónová polévka si může říkat krémová. S každou lžící host vyloví plátek houby. Nevšední chuť polévce dodává šlehačka a parmezán na povrchu.

Při výběru hlavního jídla doporučuje servírka česnekovou bombu. K česnekovým řízečkům černého korzára přináší stejně ochucené americké brambory. Jídlo, které servírka přinese za čtvrt hodiny, je výborné, kuchař si pohrál hlavně s oblohou. Kromě ochuceného salátu, rajčete a okurky zdobí talíř tropické ovoce kiwi, pomeranč, mochyně a jahoda.

Plátky hovězí svíčkové se švestkovou omáčkou nazval kuchař černá perla a připravil je přesně tak, jak si host objednal – krvavé. „Je těžké u tenkých plátků svíčkové odhadnout délku pečení, stačí pár vteřin a je propečená. Tady se ale kuchař vyznamenal,“ chválí kolegu Ševčík. Ve švestkové omáčce našel odborník sušené švestky, takže obavy, že maso bude přelité ochucenými rozvařenými povidly nejsou v Tortuze namístě. Také teplá zelenina je připravená na másle a na pánvičce.

Pochvala od kolegy

Dobrý dojem dotváří talíře s květovým okrajem jako od babičky, které nosí obsluha. „Zvenku jsem o tomto sklepu pochyboval, ale nyní mohu restauraci jen doporučit,“ hodnotí výkon kuchařů i obsluhy v Tortuze Ševčík, který je členem asociace kuchařů a číšníků České republiky.

Kuchaři z Tortugy právem náleží Řád zlaté vařečky, který je pověšený nad barovým pultem. Dojem dobré restaurace kazí jen dvě věci. Stroze vybavené a naoko uklizené toalety a účet. Servírka přichází s rukou psaným lístkem, ze kterého není jasná cena jídel ani nápojů. Konečná suma ale po přepočítání souhlasí.

#nahled|https://g.denik.cz/50/09/0314_tortuga_est_restaurace_listek_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/09/0314_tortuga_est_restaurace_listek.jpg|Test restaurace Tortuga - hodnocení.#

Autor: Gabriela Peringerová

14.3.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

V minulém režimu odmítli jít na vojnu. Vrchní soud přehodnotil vinu šesti mužů

Žáci 1.A ze ZŠ ve Zbýšově s paní učitelkou Marcelou Bartošovou.

NAŠI PRVŇÁČCI: školáci z Neslovic, Ostrovačic, Tetčic, Tišnova a Zbýšova

Dvanáct volebních lídrů ve dvanácti rozhovorech: čtěte Deník Rovnost

Jižní Morava - Existuje celkem dvanáct politických uskupení, které mají reálnou šanci dosáhnout na tříprocentní volební výsledek. Tedy kdyby letošní parlamentní volby byly jen na jihu Moravy. Alespoň to tvrdí poslední předvolební průzkum preferencí, které exkluzivně pro Deník připravila firma SANEP.

Hasiči nacvičovali záchranu zaklíněného člověka. Zpod trolejbusu z kovošrotu

Brno - Zvedání několikatunového trolejbusu si vyzkoušeli hasiči v brněnském kovošrotu. Pracovníci všech směn ze stanic Brno-město si tak nacvičili náročnou činnost. Rychlost jejich zásahu totiž jednou může zachránit lidské životy.

VOLEBNÍ ONLINE: Ptejte se lídra KDU-ČSL a poslance Jiřího Miholy

Jižní Morava – Jiří Mihola je lídr jihomoravské kandidátky KDU-ČSL pro volby do poslanecké sněmovny. Ve čtvrtek od 11 do 12 hodin odpoví na dotazy čtenářů na www.rovnost.cz.

VOLEBNÍ ONLINE: Do koalice s Babišem nikdy nepůjdeme, uvedla Krutáková

Jižní Morava /VOLEBNÍ ONLINE ROZHOVOR/ - Jana Krutáková je lídryní jihomoravské kandidátky hnutí Starostů a nezávislých pro volby do poslanecké sněmovny. Ve středu od 13 do 14 hodin odpovídala na dotazy čtenářů na www.brnenskydenik.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení