VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Twin Point: žádná sláva s výbornou obsluhou

Brno /INFOGRAFIKA/ - Vepřové s brambory a hráškem vydává restaurace za originální americké prase v mléce. Stejné jídlo vaří v České republice školní jídelny.

22.8.2009 5
SDÍLEJ:
Zvětšit fotografii

Restaurace Twin Point.Foto: DENÍK/Attila Racek

Za směnárnou a průchodem v domě s číslem popisným jedenáct v brněnské České ulici se ve sklepení skrývá malá moderní restaurace Twin Point. Zvláštností podniku je menu, které obměňují každých čtrnáct dní. Pravidelní hosté tak mají za sebou maďarskou, francouzskou nebo španělskou kuchyni a čeká je výlet na Korsiku.

Jídla z kreolské kuchyně s Louisem Armstrongem v pozadí šéfkuchaře restaurace U královny Elišky ale neoslovila. „Jídelní lístek není žádný zázrak. Čekal bych, že nabídnou klasiku z Lousiany – kreolskou bujabézu. Ta je opravdu typická,“ pouští se ostře do nabídky jídel Jiří Vařílek.

Nešetří ani stísněné prostory restaurace, nejvíc kritizuje malou kuchyň, směrem k hostům otevřenou. „Málokdo má chuť přivonět si k tomu, co si objednal host od druhého stolu,“ vysvětluje svoji nelibost nad pachy linoucími se z kuchyně Vařílek.

Jídelní lístek odkládá odborník na gastronomii s tím, že si mezi kraby, krevetami, lososem nebo ústřicemi nic nevybral, číšníkem se nakonec dá přemluvit k ochutnání lousianských sendvičů. Druhé testované jídlo s honosným názvem Cohon de Lait znamená v překladu prase v mléce a má být připraveno podle tradičního receptu. Čekání na americké speciality hostům zpříjemňuje jazz a prohlídka interiéru restaurace, kterému vévodí bílá a hnědá. Skládání obrázků z kávových zrnek na stolech zabaví na chvíli i malé strávníky.

Ještě před jídlem přináší číšník rozpečené bagety a dvě deci vynikajícího bílého vína. Škoda jen, že hosté se dozvědí pouze to, že je to Chardonay z Rakouska. Z jaké vinařské oblasti nebo jméno vinaře, bohužel číšník nezná.

Nad talíři s hlavním chodem visí posléze velké otazníky. Prase v mléce je totiž typické jídlo dětí z mateřských školek. Dva plátky vařeného vepřového, s brambory, hráškem a masovou šťávou totiž školní jídelny v Česku vaří s oblibou a mnohdy i lépe než v Twin Pointu.

K sendvičům přijdou šéfkuchaři Vařílkovi vhod rozpečené bagety v ošatce. Sendvičová bageta je totiž rozmočená šťávou z hovězího rostbífu. V tom okamžiku se šéfkuchař Vařílek na kolegy z kuchyně opravdu zlobí. „Ten kus vařeného hovězího v housce nemohou nazývat rostbífem. Rostbíf musí být růžový, natenko nakrájený a ochucený hrubou solí a drceným pepřem,“ odsouvá talíř a odmítá i zabalení nenakousnutých baget s sebou.
Stejně jako nabídka a jídla z kreolské kuchyně neosloví odborníka ani dezerty. Bananas Foster a koláč ze sladkých brambor mají jen jedno společné: dobrou zmrzlinu. Bohužel dezerty jedí hosté z talířů, které by svými otisky a šmouhami potěšily kriminalisty zjišťující daktyloskopické stopy.

„Louisiana kreolská kuchyně míchá dohromady Francii, Španělsko, Karibik, Středomoří a americké a africké vlivy. Nese s sebou i punc italské a německé kuchyně. Prostě Američani snědí všechno, ale Čechům bych to nepředkládal,“ poučuje s úsměvem Vařílek.

#nahled|https://g.denik.cz/50/8a/restaurace_twin_point_infografika_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/8a/restaurace_twin_point_infografika.jpg|Restaurace Twin Point.#

Úskalí originality

Přestože jeho hodnocení restaurace není příliš příznivé, jídelní lístek připravený na příští týden z kuchyně Korsické ho už zaujme víc a slibuje, že se v Twin Pointu ještě určitě ukáže. „Žádná sláva, ale jedno restauraci upřít nemůžu. Obsluha je zde výborná, číšnici jsou šikovní, všímají si hostů, jsou to profesionálové,“ hodnotí na závěr Vařílek.

Podle něj není špatný nápad nabídnout hostům pokaždé jinou kuchyni, ale kromě surovin to má ještě jiný háček. „Když vycházejí z originálních receptů, jeden nebo dva kuchaři několik kuchyní bravurně zvládnout nemohou,“ dodává Vařílek.

Autor: Gabriela Peringerová

22.8.2009 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vlakové nádraží v Brně-Židenicích.

Porouchaná lokomotiva zastavila vlaky mezi Židenicemi a Adamovem

Jana Novotná
1 14

Jana Novotná dohrála svůj životní zápas. V pouhých 49 letech

AKTUALIZOVÁNO

Představíme ZŠ v Kanicích, Ochozi, Vranově, Babicích a Bílovicích nad Svitavou

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete vždy ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Na Brněnsku chybí dětští lékaři. Odrazují je e-recepty a pospíchají do důchodu

Brněnsko /ANKETA/ - Dětského doktora hledali v Březině na Brněnsku přes rok. Marně. Ordinaci, kam chodili lidé z několika vesnic, proto museli zavřít. Podobná situace možná potrápí řadu obcí na Brněnsku. A lékařů ubyde i v Brně. Může za to stárnutí i nechuť k elektronizaci.

AKTUALIZOVÁNO

Pro posluchače jsme jako hodinky, vypráví ředitel Českého rozhlasu Brno Ostrý

Jižní Morava – Je Český rozhlas objektivní? Podává lidem vyvážené zpravodajství? Oceňují posluchači hojné vysílání receptů? Na podobné dotazy odpovídal v pondělí v online rozhovoru ředitel Českého rozhlasu Brno Jaromír Ostrý.

Debata politických rivalů táhne. Kapacitu sálu zaplnily rezervace

Brno - Téměř dvě stovky lidí plánují sledovat v úterý od pěti hodin odpoledne naživo debatu představitelů dvou znepřátelených brněnských politických hnutí Žít Brno a Slušní lidé. Zájemci už minulý týden rezervacemi naplnili kapacitu sálu Dělnického domu, kde se debata odehraje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT