Co fotbalisté nevídají v kabině každý den, je předmět sloužící k vítěznému rituálu plechová bedna. Vždy, když tým vyhraje, přinese ji kustod Jiří Havlíček a hráči spustí vítězný pokřik doprovázený bušením. „Je to obyčejná bedna na věci. Když na ni bubnuje třeba až třicet chlapů, umí vydávat dost hlasitý zvuk," směje se Havlíček. Do šatny ji nosí jen při výhrách. „Když kluci prohrají, nechám ji u sebe. V šatně pak panuje celkově smutná atmosféra a skoro nikdo nemluví," dodává kustod.

Kromě něho se o fotbalisty starají ještě dva maséři. Hráči mají k dispozici masérská lehátka, vířivky, bazénky, saunu i stroje na posilování. Jeden z masérů, Jiří Stejskal, je ve Zbrojovce už od roku 1993. „Má přehled o tom, kdo chce namasírovat před zápasem, kdo naopak až po něm a kdo o poločase," říká Havlíček.

Maséři mají taky přehled o preventivních ošetřeních hráčů. „Když si například fotbalista před deseti lety zranil kotník, tak jej pak zpevňuje každý den. Maséři vědí přesně, co potřebuje," upozorňuje kustod Havlíček.

Stejně jako maséři zná také kustod požadavky hráčů velmi dobře. Jeho úkolem je před zápasem připravit každému fotbalistovi dres, termooblečení, ale i bundu nebo deku na lavičku. „Znám u všech kluků velikosti od trenýrek až po bundy. Vím, kdo nosí jaké podkolenky. Například Jakub Řezníček potřebuje na zápas tři termotrika, a to jedině s krátkým rukávem. Někteří kluci zase chtějí termotriko bez rukávů, další zase jen s dlouhým rukávem. Se začátkem sezony je trošku problém, že si to musím zapamatovat. Když se ale rozhlédnu po kabině teď, tak už vím, komu mám co nachystat," přiblížil svou práci kustod fotbalové Zbrojovky.

Toho, kdo přijde do zbrojovácké fotbalové kabiny poprvé, překvapí několik varovných cedulek na zdech. V místnosti s míči a kopačkami visí nápisy: „3x neumyješ řádně míč = 100, do kasy" a „odcházíš = ukliď!". Podle Havlíčka však tyto nápisy bohužel moc nefungují.

Stejně tak pokuta pět set nebo tisíc korun za zvonící mobilní telefon před zápasem. „Zavedli jsme, že kluci vždycky odevzdávají mobily už při příchodu, takže se to teď ani stát nemůže," podotkl Havlíček.

Za co ale fotbalisté stále platí, jsou pozdní příchody, získání kapitánské pásky, zvolení mužem zápasu, rozhovor pro média nebo narozeniny. „Dva tisíce korun hráč platí, když se mu narodí syn, zato tisícovku dostane, když je to holčička," směje se mluvčí Zbrojovky Brno Martin Lísal.

HANA DRAHOKOUPILOVÁ