Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U 3 opic se hosté dočkají povedené taškařice

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Hlavy tří opiček vítají hosty na žluté fasádě restaurace U 3 opic v Brně-Králově Poli. Možná proto se tam hosté musí bát taškařic. V nové restauraci se sedí pohodlně, obsluha je příjemná a ochotná.

15.5.2010
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace U 3 opic.Foto: DENÍK/Attila Racek

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Jídelní lístek nabízí to nejlepší z české i italské kuchyně. Přesto v podniku není vše tak, jak by být mělo. A může za to kuchař. Jídlo, které na první pohled vypadá lákavě, má po ochutnání mnoho nedostatků.

„Jsem zklamaný. To, jak U 3 opic jídla připravují, je skoro urážka kuchařského řemesla,“ nešetří tvrdou kritikou člen asociace kuchařů České republiky a odborník na zážitkovou gastronomii Ivo Ševčík.

Ještě před ochutnáním probírá jídelní lístek. Je přehledný, host si z něj rychle vybere. „Klasická a dobrá nabídka,“ komentuje skladbu Ševčík, kterému se nejvíc líbí hotová česká jídla – kachna, králík a guláš. Host v lístku najde také studené a teplé předkrmy, polévky, steaky, saláty, těstoviny nebo rizoto.

Restaurace zaujme novým vybavením, talíři i miskami s logem restaurace. Tři opičky se na hosty smějí také z porcelánových pivních tácků. Při čekání na objednané jídlo se však do hovoru u stolu mísí zvuky. Chraplavá píseň ze špatně naladěné rozhlasové stanice, komentář k fotbalovému zápasu z plazmové obrazovky nad stoly a břinkot příborů. Kuchařka je totiž právě vysypala do šuplíku u baru.

Tyto maličkosti kazí jinak příjemné prostředí restaurace. Předkrm i polévka vypadají dobře. Polévka chutná. V hovězím vývaru plave jeden velký játrový knedlík, který je v jídelním lístku vydávaný za nok. Jako klasický nok však připravený nebyl. „Nok se tvaruje dvěma lžicemi, je tříhranný a celý se ovaří ve vodě,“ vysvětluje Ševčík.

Zatímco s chutí polévky je testovací tým spokojený, o předkrmu se to říct nedá. Kuřecí játra se švestkovou omáčkou jsou totiž přelitá ohřátými povidly. „Červené víno, vývar, máslo nebo smetanu omáčka neviděla. Je to sladké, až mi to trhá zuby,“ odkládá šéfkuchař příbor.

Další chyby v přípravě jídel pak odborník odhaluje u hlavních chodů. Guláši podle Ševčíka chybí pikantní chuť, hovězí maso je tuhé, stejně tak knedlík. „Myslím, že u guláše kuchař špatně připravil základ a knedlík ohřál v mikrovlnce. Proto ztuhl,“ upozorňuje.

#nahled|https://g.denik.cz/50/e2/infografika_restaurace_u_3_opic_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/e2/infografika_restaurace_u_3_opic.jpg|Brněnská restaurace U 3 opic.#

Zklamáním je i pečený králičí hřbet se šípkovou omáčkou. Rozdíl mezi grilováním a pečením je v tomto případě kuchaři zřejmě neznámý. Místo prošpikovaného masa, které se peče v troubě, a z výpeku se připravuje omáčka, v níž zůstává maso naložené, přináší servírka tvrdé grilované králičí kousky. Jsou přelité hustou omáčkou spíše ze švestek než ze šípkové marmelády. „To je polominutkové jídlo, žádná česká hotovka,“ krčí rameny Ševčík.

Jeden a půl kousku

Dezerty ke kávě U 3 Opic nenabízejí. Na dezert totiž testovací tým čeká přes půl hodiny, takže kávu má už dávno vypitou. Palačinky jsou připravené z čerstvého těsta, což se nedá říct o štrúdlu, který byl před servírováním rozmražený. Ševčíka překvapuje i porce: jeden a půl kousku. „Nechápu tu půlku,“ ukazuje na rozkrojený díl štrúdlu šéfkuchař.

Restaurace U 3 Opic je podle něho podnikem, který si kladné hodnocení zaslouží za čisté prostředí, toalety, prostorné stoly a pohodlné židle. Doporučuje ale víc přemýšlet nad přípravou jídel a zbytečně nekombinovat. Třeba žebra na pomerančích s javorovou omáčkou. „Musí chutnat příšerně. Hořkosladce,“ tvrdí Ševčík.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

15.5.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Lokomotivy, které vyjedou na trať u příležitosti oslav výročí Vlárské dráhy.
4

Bardotka i bubny tajgy. Historické vlaky projedou v sobotu po Vlárské dráze

Hokejista Martin Erat.

Kometa vyzve Hradec s jistým Rybárem. Bez Káni v sestavě

Teplý říjen na jihu Moravy. Na třech místech padnul více než padesátiletý rekord

Jižní Morava - Skutečně teplý podzim si v aktuálních dnech užívají Jihomoravané. Maximální denní teploty se budou až do neděle šplhat ke dvaceti stupňům Celsia. Meteorologové na jižní Moravě ve čtvrtek naměřili na třech místech nejvyšší teploty za posledních šestapadesát let.

Protest u továrny v Modřicích: přesouvají nás bez souhlasu, stěžují si pracující

Modřice – Přibližně 270 zaměstnanců společnosti CommScope v Modřicích u Brna bude mít smutné Vánoce. Ke konci letošního roku přijdou o práci. Podnik přesouvá výrobu antén do Číny. Kromě samotné ztráty práce se lidem nelíbí ani podmínky, za jakých v továrně končí. Dvě sta zaměstnanců proti nim ve čtvrtek protestovalo poblíž modřického závodu. 

Odpor k politikovi dal rázně najevo. Muž rozkopal volební stánek v centru Brna

Brno - Poškozením volebního stánku vyjádřil svůj politický názor ve středu pozdě večer muž na brněnském náměstí Svobody. Třiatřicetiletý Slovák tam opakovaně do stánku politického hnutí kopal, až rozbil jeho skleněnou výplň.

OBRAZEM: Záchranné týmy lidem radily, jak správně používat reflexní prvky

Brno /FOTOGALERIE/ – Módní přehlídku reflexních doplňků návštěvníkům čtvrteční akce na Moravském náměstí připravili jihomoravští policisté. Na akci s názvem Ať nás vidí ten, kdo řídí hosty upozornili organizátoři na možnosti, kterými mohou lidé zabránit nehodám. „Chceme zdůraznit důležitost bezpečnostních doplňků. Je potřeba, abychom byli vidět, protože život máme jen jeden,” uvedla nadpraporčice Petra Hrůzová. Dopravní nehoda chodce a vozidla má podle ní vždy tragické následky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení