VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Kyršů by mělo být plno, vaří tam královsky

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - V restauraci prvorepublikového stylu se záclonkami v oknech nabízejí silnou česnečku. Pálí z ní pusa, je pěkně řízná, s dobrým sýrem.

16.5.2009 5
SDÍLEJ:
Zvětšit fotografii

Restaurace u Kyršů.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Štamgasti z brněnských Žabovřesk chodí na roh ulic Tábor a Minská k Vidličce. I přesto, že se teď bývalá jídelna jmenuje Restaurace u Kyršů a vypadá úplně jinak.

Restaurace vyvedená v prvorepublikovém stylu s tmavými naleštěnými stoly a záclonkami v oknech by bez výčepu klidně mohla být kavárnou.
„V takovém prostředí si dokážu představit i partu starších dam, které si vyjdou na kávu,“ říká šéfkuchař restaurace U Královny Elišky Jiří Vařílek ve chvíli, kdy si u vedlejšího stolu paní důchodového věku objednává polévku a malé pivo.

Okolo hostů se točí tři číšníci. Jídelní lístek sice nehýří různými druhy předkrmů, salátů nebo dezertů, ale nabízí přesně to, co si dá host v lidové hospůdce k pivu. Vepřové koleno i žebra, sýrové kuličky nebo kus masa. Šéfkuchař Vařílek vybírá a doufá, že kuchař neudělá sympatické restauraci ostudu.

Ze silné česnekové polévky od Kyršů ho pálí pusa, a přestože má chleba v polévce raději křupavý než rozmočený, chválí ji. „Žádný vyčpělý vývar. Je pěkně řízná, s dobrým sýrem,“ míchá polévku v kameninové misce šéfkuchař.

Na hlavní jídla, kuřecí kapsu labužník a steak Špilberk, čekáme o něco déle, než je přijatelných dvacet minut. Číšník přináší tmavou limonádu z produkce jednoho moravského soukromého pivovaru a Vařílek tvrdí, že si rád počká, když bude jídlo dobré.

Střízlivá obloha s polníčkem a paprikou na talíři hovoří o tom, že kuchař se vyzná. Do kapsy z kuřecího masa zapekl houby, hrášek, cibuli a sýr. Šéfkuchař Vařílek tuto chuťovou variaci oceňuje. Stejně tak farmářské brambory se slaninou, uzeným masem a cibulí i šťávu, která teče pod masem. „Vlastní šťáva, výborné maso. Tady by mělo být plno, výborně tu vaří,“ konstatuje Vařílek.

Ochutnává také steak Špilberk, kam na kus vepřového masa položil kuchař stejný kus hovězí svíčkové. Vše je propečené akorát, jen vepřové maso by podle odborníka zasloužilo víc osolit. Nakonec chuťově vše vyváží slanější sýrová omáčka.

Vařílek na konec oběda zvolí sladkou tečku. Čtyřicet korun za pohár se zmrzlinou, broskvemi a šlehačkou se mu zdá málo. Také cenu za specialitu podniku, palačinku od Kyršů, považuje za nízkou.

Restaurace U Kyršů není luxusní podnik, ale ani žádná zaplivaná čtyřka. „Je to prostě lidová česká hospoda. Najedl jsem se tady královsky,“ hodnotí na závěr Vařílek.

#nahled|https://g.denik.cz/50/be/u_kyrsu_info_denik-630.jpg|https://g.denik.cz/50/be/u_kyrsu_info.jpg|Lístek.#

Autor: Gabriela Peringerová

16.5.2009 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
12

RegioJet výrazně omezí autobusy mezi Prahou a Brnem, posílí vlaky

Hokejista Hynek Zohorna.

Hrajeme hodně v rozích a netlačíme se před gólmana, zlobil se po prohře Zohorna

Odhalí funkcionalistickou perlu Moravského náměstí. Nabídne i vyhlídku z terasy

Brno – Historický nájemní dům na Moravském náměstí 14 stále obklopuje lešení. To ale v následujících týdnech zmizí, hned jak dělníci dokončí poslední opravy detailů funkcionalistické budovy. Jedna z ikonických staveb náměstí se v pondělí otevře i zájemcům o architekturu, kteří se dozví více o osudu domu i architekta Oskara Pořísky.

AKTUALIZOVÁNO

Evakuace 36 lidí z Janáčkova divadla. Kvůli v suterénu hořící izolaci

Brno /FOTO/ - K požáru v Janáčkově divadle v sobotu po deváté hodině ráno vyjíždělo šest jednotek krajských hasičů. Kvůli hořící příčce v suterénu divadlo ještě před příjezdem hasičů opustilo několik zaměstnanců. Požár se naštěstí dále nerozšířil.

Nebojte se kazit, vyzývá Pivarník. Zbrojovka před Teplicemi pilovala střelbu

Brno /INFOGRAFIKA/ – Možná je čeká podobný úkol jako většinou hokejisty Komety v domácím prostředí – zdolávání obranného valu. Přestože jsou fotbalisté brněnské Zbrojovky před domácím duelem čtrnáctého kola první ligy na posledním šestnáctém místě a čekají je sedmé Teplice. Soupeř se zřejmě nikam nepožene. „Hru má postavenou z bloku, ale hrajeme doma a chceme samozřejmě dominovat,“ ujišťuje brněnský kouč Roman Pivarník.

AKTUALIZOVÁNO

Kometě opět chyběl větší důraz před brankou. Vítkovicím podlehla 1:3

Brno /FOTOGALERIE/ – Jakoby se vrátili v čase. Byli aktivnější a svého soupeře znovu přestříleli, tentokrát o šestnáct pokusů. Stejně jako ve středu proti Pardubicím však hokejisté brněnské Komety odešli poraženi. Ve 22. extraligovém kole totiž podlehli Vítkovicím 1:3 a klesli na třetí místo za Třinec. „Měli jsme lepší nástup než do duelu s Pardubicemi. Po obratu to soupeř zavřel a důkladně bránil,“ krčil rameny Petr Haken, asistent kouče Komety. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT